Egyéb Sportok

Ki gondolta volna Sachsenring után? – MotoGP Maláj Nagydíj beharangozó

2022. október 22.

A 2022-es év utolsó előtti futamát Malajziában rendezik a gyorsaságimotoros-világbajnokságon.

Szepangba már nem Fabio Quartararo érkezett összetett éllovasként, hanem Pecco Bagnaia, aki 91 pontos hátrányt dolgozott le.

A második Ducatis világbajnok lehet

Pecco Bagnaiának 14 pontos előnye van Fabio Quartararóval szemben az év utolsó előtti versenyét megelőzően. Mellettük még Aleix Espargarónak, illetve Enea Bastianininek van matematikai esélye a világbajnoki cím megszerzésére. A Német Nagydíjat követően Bagnaia 91 egységnyi hátrányban volt Yamahás riválisával szemben, azóta mindössze kilenc futam alatt 105 pontot vert Quartararóra. Soha senki nem tudott még a MotoGP történelmében ledolgozni ilyen volumenű hátrányt, ráadásul Bagnaia már az idényzáró valenciai futam előtt bebiztosíthatja első vb-elsőségét.

Utoljára – és eddig egyetlen alkalommal – 2007-ben volt egyéni világbajnoki címe a Ducatinak, akkor Casey Stoner verte meg a világot. Az ausztrál klasszis óta sok remek motoros ült a “bolognai rakétán”, de a hőn áhított egyéni címet senki nem tudta megszerezni. Andrea Dovizioso többször végzett a második helyen, míg 2021-ben Bagnaia lett ezüstérmes.

Nehéz pálya, ráadásul jöhet az eső

Szepang egy rendkívül technikás pálya, sok lassú kanyarral, amely a kigyorsításokat kedvelő gépeknek fekszik. Alapvetően váltakoznak a gyors, és lassú szektorok, ugyanakkor a futamon való nagy felzárkózásokban nem kezes bárány az aszfaltcsík. A magas pályahőmérséklet miatt sok bukást láthattunk pénteken, és szombaton, ne lepődjünk meg, ha a versenyen is elő fognak fordulni esések. Ennek tetejébe az eső folyamatosan nehezítette a versenyzők dolgát, eddig mindkét nap esett, és nagy valószínűséggel a futamra is ad égi áldást az előrejelzés. – Ezt Fabio Quartararo alighanem a háta közepére sem kívánja.

Jorge Martín bicepszet villantott

A Pramac Ducati spanyolja félelmetes pálya rekordot repesztett, egyedül jutott 1 perc 58 másodpercen belülre, ráadásul elsőként a történelemben. Fél másodpercen belülre csak Enea Bastianini került, az első sort némi meglepetésre Marc Márquez teszi teljessé, aki elmondása szerint nem tudja hogyan került oda. Az időmérőn esett Bagnaia, és Aleix Espargaró is, míg Quartararo a negyedik szabadedzésen bukott, ennek következményeként törést állapítottak meg a középső ujjában. A vb-éllovas olasz kilencedik, Espargaró 10., Quartararo a 12. helyről várja a lámpák kialvását vasárnap.

Pálya adatok:

  • Pálya hossza: 5543 m
  • Kanyarok: 15 (10 jobb, 5 bal)
  • Legutóbbi győztes (2019): Maverick Vinales (Yamaha)
  • Rekorder (MotoGP): Valentino Rossi (5 győzelem)