Egyéb Sportok

Motegiben szakadhat meg a Honda pechszériája

2022. szeptember 24.

Japánban folytatódik a gyorsaságimotoros-világbajnokság, a szezon előrehaladtával exponenciálisan fokozódik a feszültség a vb-címért zajló küzdelemben.

Logisztika, tájfun, esélyes Honda

2019 után tér vissza a MotoGP mezőnye Japánba, az elmúlt két év számításait – és versenyeit – a Covid járvány húzta keresztbe. A közkedvelt motegi helyszínt a szurkolók vendégszeretete, illetve a különleges bánásmód teszi egyedivé. Az ázsiai helyszínen újra eséllyel szállhat a győzelemért harcba Marc Márquez, akinek aragóni visszatérése nem mondható remeknek. A rajt után előbb Fabio Quartararóval, majd Takaaki Nakagamival akadt össze. A spanyol motorja olyan mértékben sérült, hogy fel kellett adnia a futamot. Japánban a legutóbbi négy futamból hármat nyert Márquez, egyszer a második helyen intették le – a klasszikussá váló 2017-es versenyen. A pénteki nap alapján bizakodhat a Honda, hiszen mindkét versenyzőjük a legjobb 10-ben van. Ez miért fontos?

A Japán Nagydíj hétvégéjén csak egy szabadedzést rendeztek pénteken logisztikai okok miatt, mivel az előző hétvégén még Spanyolországban voltak a csapatok. Amiért azonban felértékelődött a kivételesen 75 perces tréning, a közeledő Nanmadol tájfun, amely szombaton éri el Japánt. A heves esőzések mellett 160 km/h-s széllökéseket prognosztizáltak, így nemcsak a szabadedzések, hanem akár a kvalifikáció is törlődhet. Amennyiben csak az időmérő edzést tudják megrendezni, akkor a pénteki szabadedzés eredménye alapján alakul ki a Q2 összetétele, melyben nem találjuk meg az Aragón Nagydíj győztesét Enea Bastianinit, vagy Johann Zarcót. A maratoni edzést egyébiránt Jack Miller nyerte csapattársa Pecco Bagnaia, és Fabio Quartararo előtt, de mutatta a mezőny tömörségét, hogy fél másodpercen belül 15 (!) versenyző volt.

Vasárnapi esélyek

A tájfun jó eséllyel elvonul, így vasárnap gond nélkül lehet majd megrendezni a Japán Nagydíjat. Kicsit az ismeretlenbe ugranak bele a csapatok, hiszen két év nagy kihagyás egy helyszín esetében – változtak az abroncsok, a motorok, így a beállításokon is kell változtatni. Az utóbbi versenyek tükrében legalább két Ducati ott lesz a győzelemért vívott csatában (Bagnaia, Bastianini, bár a Bestia szereplése nagyban függ a kvalifikációtól), de Quartararo, Márquez, és Espargaró többesélyessé alakíthatja a futamot.

Pálya adatok:

  • pálya hossza: 4801 m
  • kanyarok: 14 (8 jobb, 6 bal)
  • versenytáv: 24 kör
  • 2019-es győztes: Marc Márquez (Honda)
  • rekorder: Marc Márquez (5 győzelem)

Szerző: Tokics Tamás