Egyéb Sportok

Thaiföldön folytatódik a versenyfutás a MotoGP bajnoki címért

2022. szeptember 30.

Fabio Quartararo növelni tudta előnyét az összetettben Pecco Bagnaia motegi bukása után, míg Aleix Espargaró pontot sem tudott szerezni.

Buriramban a Yamahás elmondása szerint csak az első két szektort kell túlélnie. 

Hétvégi esélyesek

Legutóbb 2019-ben rendeztek Thai Nagydíjat, az eddigi két futamot egyaránt Marc Márquez nyerte meg. 2018-ban Andrea Doviziosót gyűrte le, egy évvel később az akkor még újonc Fabio Quartararót hajrázta le Márquez – egyben nyolcadik vb-címét azon a versenyen szerezte meg. Fontos adalék a hétvégéhez, hogy a Honda versenyzőj először tudott fájdalom nélkül motorozni felkartörése óta, így Thaiföldön akár győzelemre esélyesként gurulhat pályára. Fabio Quartararo a csütörtöki sajtónapon szemüvegben jelent meg, és a poénos “öregszem” válasz mellé odaszúrta, hogy alapvetően fekhet neki a burirami aszfaltcsík, csak az első két szektort kell valahogyan túlélnie – ugyanis ez a legtempósabb rész. Pecco Bagnaia önbizalma komoly csorbát szenvedett Motegiben, az utolsó körben dobta el a vasat francia riválisa mögött. Pedig a legutóbbi 11 futamból hatot megnyert az olasz Ducatis, négyszer kiesett, és egyszer második helyen futott be, mégis fontos pillanatban jött az újabb rontás. Aleix Espargaró elmondása szerint győzelemre esélyes versenytempója lett volna Japánban, ha nincsen a technikai hiba a felvezető körben. Akire egyáltalán nem volt ellenszer a Japán GP-n, az Jack Miller, akinek idei első sikere adhat egy nagy lökést a szezon utolsó négy futamára.

Meglepetést okozhatnak, akárcsak az eső

Több időjárás jelentés prognosztizál esőt a hétvége nagy részére, valószínűleg nedves körülmények között rendezik meg a vasárnapi futamot. Az esőmenők közül előre léphet Miguel Oliveira, vagy Jorge Martín, illetve a Suzukival visszatérő Danilo Petrucci, akit a szakírók még a győzelemre is esélyesnek tartanak esőben. Amennyiben nem lesz égi áldás, nyers tempót nézve Luca Marini hajthat rá MotoGP-pályafutása első dobogós eredményére, vagy Álex Rins érhet oda az élmezőnybe.

Pálya adatok:

  • Pálya hossza: 4554 m
  • Kanyarok: 12 (7 jobb, 5 bal)
  • Legutóbbi győztes: Marc Márquez 2019 (Honda)
  • Rekorder (MotoGP): Marc Márquez (2 győzelem)