Egyéb Sportok

Tour 2022: Szokásos szlovén párviadal a sárga trikóért

2022. június 29.

Ahogy az elmúlt két évben, úgy idén is Roglic és a címvédő Pogacar küzdelme várható.

Pénteken 109. alkalommal veszi kezdetét a világ leghíresebb országúti kerékpáros versenye, a Tour de France, amelynek az elmúlt két évhez hasonlóan két szlovén bringás a nagy esélyese Primoz Roglic és a címvédő Tadej Pogacar személyében.

Utóbbi 23 éves kora ellenére bármilyen viadalon is indul – legyen az egynapos, egyhetes, vagy akár háromhetes erőpróba -, elsőszámú favoritnak tekinthető. Idén ráadásul elképesztő formában teker Pogacar, megnyerte a toszkánai fehér utakon zajló Strade Bianchét, a körversenyeken közül pedig az egyesült arab emírségekbelit, a tirrén-adriait és szlovéniait is.

Az UAE Emirates sztárja két éve még azért meglepetésre előzte meg tapasztaltabb honfitársát, tavaly viszont már egyértelmű favoritként diadalmaskodott meggyőző, több mint ötperces fölénnyel. Pogacar sikersztorija ellenére Roglic hisz abban, hogy képesek felülmúlni a sportág elsőszámú csillagát. A Vuelta a Espana elmúlt három kiírásának győztese saját képességei mellett abban bízhat, hogy csapata, a Jumbo-Visma erősebb, mint a riválisé, így jó taktikával kifárasztható és akár megtörhető Pogacar is.

A 32 évesen pályafutása első Tour-győzelmére hajtó Roglicot olyan klasszisok segítik majd a holland istállóban, mint a tavaly második Jonas Vingegaard, vagy a 2019-ben harmadik Steven Kruijswijk, de hegyen Sepp Kuss, iramban pedig a mezőnypontverseny éllovásának járó zöld trikó legfőbb várományosa, Wout van Aert is sokat tud tenni a csapatkapitányért.

Az idei Tour útvonala igencsak sokszínű lesz. Az első három szakaszt Dániában rendezik, közte a koppenhágai 13 kilométeres időfutammal, de az utána lévő két skandináv sík etapon is figyelni kell majd a legjobbaknak, mert az oldalszél tönkre is teheti egyesek egész versenyét, ha szétszakad a mezőny. Ha ez nem lenne elég, az összetett menőket még az első hegyek előtt alaposan próbára teheti majd az ötödik etap, amelyen macskaköves szakaszok is lesznek, mert részben a legendás Párizs-Roubaix útvonalán, az arenbergi erdőben halad majd a mezőny, s bizony itt súlyos perceket lehet majd veszíteni, miközben a legjobb egynapos versenyzők, így Van Aert, Kasper Asgreen, Mathieu van der Poel és Peter Sagan küzd majd a szakaszgyőzelemért.

Ezúttal az első igazi hegyi szakaszra a hetedik szakaszig kell várni, az igazság pillanata a La Planche des Belles Filles csúcsán lesz, ott kiderül, kikkel kell majd komolyan számolni. Utána jön az Alpok olyan legendás kaptatókkal, mint a Galabier és Alpe d’Huez, utóbbin lesz a befutó a 12. etapon. A Pireneusokban sem lesz hiány kemény emelkedőkből, elég csak a két befutóra, Peyragudesre és az Hautacamra gondolni. A végső győztes aztán az utolsó előtti, 20. szakaszon dől el, amelyen 40 kilométeres időfutam vár majd a versenyzőkre.

A két szlovén bringáson kívül bárki más sikere hatalmas meglepetés lenne, de a 2018-as bajnok Geraint Thomas, a tavalyi Girón második Damiano Caruso, a spanyolok örökígérete, Enric Mas, vagy az orosz Alekszandr Vlaszov beleszólhat a dobogós helyek sorsába.

A zöld trikóra pályázó Van Aert és a háromszoros világbajnok Sagan mellett Caleb Ewan és Fabio Jakobsen képviseli a legjobb sprintereket.