Egyéb Sportok

UFC 266: Működik az MMA-matek, Volkanovski marad a pehelysúlyú bajnok?

2021. szeptember 25.november 25th, 2021

Alexander Volkanovski vs. Brian Ortega

Fél éves csúszással ugyan, de összejön a várva várt mérkőzés az ausztrál címvédő és amerikai kihívója között. Alex és Brian randevúját eredetileg március végére írták ki, ám előbbi harcos betegség miatt lemondani kényszerült a találkozót. Nem nehéz kitalálni, hogy a koronavírus volt a ludas… Dana White azonban kihozta a maximumot a helyzetből: a visszatérő The Ultimate Fighter bunyóreality két vezetőedzője Volkanovski és Ortega lettek, ezáltal mintegy felvezetve a majdani összecsapásukat.

A show mára már véget ért, megvannak a győztesek, következhet az edzők mérkőzése, amelynek tétje nem a UFC-szerződés, hanem a szervezet pehelysúlyú bajnoki öve. A 145 fontos divízió trónján sokáig Max Holloway ült, ám Volkanovski előbb letaszította onnan Hawaii büszkeségét, majd meg is védte ellene a címét, igaz mind a két esetben nagyon-nagyon erősen véleményes volt a pontozás.

Az ausztrál bunyós tehát mindössze kétszer volt ringben az elmúlt 21 hónapban, igaz akkor öt-öt menetet teljesített. Amerikai kollégájánál ezek a számok még szellősebbek: 33 hónap alatt mindösszesen két mérkőzése volt Ortegának, ráadásul a mérleg is felemás, utolsó meccsét megnyerte, ám előtte legendásan nagy verést kapott. A mészárlás elkövetője pedig Max Holloway volt.

Mindannyian tudjuk, hogy az MMA-matek nem működik, és azért, mert A megveri B-t, B pedig C-t, A még közel sem biztos, hogy legyőzi majd C-t, sőt. Mindenesetre, ha ez alapján számolunk, a Holloway-t kétszer is kipontozó Alexnek nagyon simán le kell nyomnia Briant, akit Max szó szerint félholtra vert.

Ha nem a győzelmek és vereségek alapján akarunk osztani-szorozni, akkor a következő a képlet: Ortega egyetlen szegmensben erősebb, mint Volkanovski, ez pedig a brazil jiu-jitsu. Állóharcban is sokat fejlődött ugyan T-City, de ezen a téren még mindig egy hajszállal a bajnoknál van az előny. Ausztrália büszkeségének győzelme mellett egyértelműen a remek kondíciója, a birkózása, a lábrúgásai és a robbanékonysága szólnak. Ortegának idő előtt le kell zárnia a mérkőzést, ám ez Holloway-en kívül, José Aldónak és Chad Mendesnek sem sikerült Volkanovski ellen, ami nagyon nem jó előjel…

Tipp: Volkanovski pontozással nyer 2,20