Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

A gyorsaságimotoros-világbajnokság katedrálisában, az asseni aszfaltcsíkon rendezik a nyári szünet előtti utolsó versenyt.

A Holland Nagydíj népszerű a motorosok körében, az utóbbi években inkább a Yamahák uralkodtak, de Pecco Bagnaia vezetésével a Ducatik szeretnék letaszítani a trónról.

Már 1949-ben rendeztek motorversenyt Assenben, azóta csak a 2020-as koronavírus pandémia idején maradt el futam. Ebből látszik, hogy mennyire komoly hagyományokkal rendelkező helyszínen zárul a MotoGP “tavaszi szezonja”. Az aszfaltcsík karakterisztikája miatt – gyors nyújtott kanyarok, rövidebb egyenesek – sokáig hívták Yamaha pályának az assenit. Legutóbbi tíz futamból hatszor a hangvillások voltak a győztesek, másik négy alkalommal Honda siker született. A tavalyi versenyt Fabio Quartararo révén Yamahás nyerte, ráadásul akkori csapattársa Maverick Vinales futott be a második helyen.

Mit hozott az időmérő?

Öt Ducati jutott be egyenes ágon a kvalifikáció második szakaszába, rajtuk kívül csak az Aprilia vívta ki egynél több motorral a Q2-t. Az első szakaszban olyan versenyzőknek kellett vívnia, mint Joan Mir, Enea Bastianini vagy az elmúlt hetekben remeklő Luca Marini. A továbbjutók mégsem közülük kerültek ki, a két gyári KTM pilóta masírozott be a legjobb 12-be.

A hétvége eddigi képe alapján a szezon eddigi képe rajzolódott ki, egy körön vagy Bagnaia, vagy Quartararo, vagy Aleix Espargaró fog remekelni. Az első meneteket követően mégis Jorge Martíné volt a legjobb időeredmény, mögötte szorosan Quartararo jött. Az utolsó öt percben robbantott Pecco Bagnaia, és Sachsenring után zsinórban második rajtelsőségét húzta be Assenben. 1:31:504-es ideje a valaha volt leggyorsabb kör, amit a holland pályán futottak, míg Quartararo köre elmaradt 116 ezredmásodperccel. Az első sort Martín egészíti ki, az utolsó gyorskörén azonban bukott, akárcsak Jack Miller, aki rajtbüntetéssel számolhat Maverick Vinales feltartása miatt. A negyedik helyen a VR46 Racing újonca Marco Bezzecchi végzett, az első ötöt Aleix Espargaró zárta.

Versenytempó alapján Quartararo ismét visz mindent

A negyedik szabadedzés amolyan versenyszimulációként szolgál. A motorosok ilyenkor 6-7 körös etapokat teljesítenek. Ez alapján Fabio Quartararo tempója tűnt a legerősebbnek, mögötte szorosan Pecco Bagnaiával, Jack Millerrel, valamint Aleix Espargaróval. Némi meglepetésre utánuk a KTM-es Miguel Oliveira jött, aki az időmérő edzésen a nyolcadik helyet csípte el. A futamon akár meglepetést okozhat Maverick Vinales vagy Brad Binder, előbbi a bíztató sachsenringi futama miatt, utóbbi a remek gumispórolós taktikája miatt. Enea Bastianini nyert már három futamot idén, és Top10-ben zárta a negyedik edzést, azonban a vasárnapi versenyen csak a 16. helyről indulhat.

Beleszól-e az eső az asseni futamba?

Ugyan a hét közepén látott előrejelzések elég rosszul néztek ki, a legfrissebb szerint a verseny reggelén eláll az eső, ugyanakkor a levegő hőmérséklete nem kúszik 20 fok fölé. Az alacsonyabb hőmérsékletnek köszönhetően a gumikat nem fogja annyira zabálni a pálya, viszont megoszthatja a mezőnyt az abroncsok választása szempontjából.

Quartararo vagy Vinales könnyebb szívvel nyúlhat a lágyabb keverékekhez, míg a Ducatik merészebben húzhatják a keményebb abroncsokon.

Szerző: Tokics Tamás

Kapcsolódó cikkek