Formula 1

A káromkodós Bottas vitte el a showt Ausztráliában!

2019. március 18.február 9th, 2022

…és akkor Lewis Hamilton szenzációs körrel megint megszerezte a pole pozíciót az Albert Parkban! Nem volt ebben semmi meglepő, hiszen az ötszörös világbajnok pilóta 2014 óta mindig az élről kezdhette meg az aktuális futamot Melbourne-ben. Hiába lett 2. Bottas – több mint 1 tizeddel elmaradva tőle -, és 3. Vettel, a paddock többsége egyemberként ugyanazt gondolta: „na, minden úgy folytatódik, ahogy tavaly abbamaradt. A rajtnál elmegy Hamilton, és kávézhatunk egy jót.” Hát nem!

Valtteri Bottas másként gondolta! A Mercedes finn pilótája – akit maga Toto Wolff is nevezett már szárnysegédnek, hátvédnek – tavaly egyedüliként a BigThree pilótái közül futamgyőzelem nélkül zárta az évet, most mindenkit meglepett: lerajtolta ugyanis Lewis Hamiltont!

A start pillanatai mindig is kritikusak voltak az F1-ben, pláne az utóbbi években, és pláne Ausztráliában, ahol szintén nem könnyű előzni. Nyilván tudta ezt mindenki, de fejben Bottas megverte Hamiltont, és az élre állt! Innen pedig már nem volt megállás számára! Végig vezetve, koncentráltan, de remek tempót diktálva több mint 20 másodpercet vert Hamiltonra úgy, hogy még a futam leggyorsabb körét is megautózta az utolsó percekben, így az új szabályoknak köszönhetően összesen 26 ponttal kezdte az idei évet!

Bottas csattanós választ adott a kétkedőknek, s véleményét a korábbi évekkel ellentétben nem is rejtette véka alá: a leintés után ugyanis mindenkit elküldött a francba, akik nem bíztak a képességeiben. Szokatlan, de elképesztően őszinte szavak voltak ezek a finntől! Minden korábbi feszültség kiszakadt belőle, és talán sosem lehetett még ekkora tüzet látni a szemeiben, s ekkora erőt érezni a hangjában! És ne legyen kétségünk: házon belül, is nem egy ember tette fel a kérdést Toto Wolffnak a tavalyi évet követően, hogy miért nem például az ülés nélkül maradt (amúgy a Mercedes tartalékpilótája) Esteban Ocon vezeti a másik Ezüst Nyilat…Az a pletyka is tartja magát amúgy továbbra is, hogy Bottasnak a szezon első fele, vagy inkább hónapjai döntik el, hogy lesz-e maradása a csapatnál. A kezdet mindenesetre tökéletesre sikerült!

Egy versenyhétvége után persze abszolút korai lenne még mondjuk finn világbajnoki címet vizionálni, már csak azért is, mert például a legutóbbi 2 évben sem győzött az idény első futamán Hamilton, mégis övé lett a vb-cím. Persze az oddsokat ettől függetlenül megnézhetjük.

Összességében egyébként az F1-nek biztosan jót tenne, ha a brit valóban kapna egy erős riválist, és nem fordulnának elő csapatutasítások, mert mindketten harcban lennének az összetettbéli elsőségért.

Ausztrália pedig ismét megmutatta: szép dolog a teszteken jól szerepelni, de a dobogóra vasárnap lehet felállni, igaz Ferrari? A maranellóiak váratlan visszaesése s hatalmas lemaradása a Mercedeshez képest szembetűnő volt az Albert Parkban, s a totális csalódottságot láthattuk az olasz gárda minden egyes tagján. S a gondokat még tetézheti az is, hogy Leclerc – Vettel szavaival élve! – simán megelőzhette volna a négyszeres világbajnokot, de Binottoék ezt nem engedték. Lesz még bajuk…

A Red Bull-Honda viszont ünnepelhetett, hiszen Verstappen révén az új turbókorszak első dobogóját szerezte a japánoknak, bebizonyítva azt, hogy igenis számolni kell vele idén. Érdekes, és változatos idény elé nézünk tehát, alig várom a folytatást! Kár, hogy arra csak jövő héten, Bahreinben kerül majd sor…