Formula 1

A következő megálló Barcelona, avagy jön a Spanyol Nagydíj

2023. június 02.

A monacói jachtkikötővel övezett ikonikus helyszín és a hírességek után ne csak a Formula-1 mezőnye, de a Formula-2 és Formula-3 is Barcelonába látogat a hétvégén. 

Szemezgetés Barcelona ikonikus pillanataiból

1994-ben Michael Schumachernek nem mindennapi nehézséggel kellett megküzdenie a Spanyol Nagydíjon. A német magabiztosan szerezte meg a vezető pozíciót, riválisa Damon Hill előtt. Azonban a kerékcsere közeledtével érzékelte, hogy váltója beakadt, melynek megjavítására nem volt lehetőség a futam alatt. Végül a legenda nem adta fel a küzdelmet, még egy bokszkiállást is teljesített Benettonjával, melyet követően a második helyen zárta a nagydíjat – mindezt ötös fokozatban ragadva.  

A felsorolásból kihagyhatatlan Nico Rosberg és Lewis Hamilton 2016-os ütközése. A világbajnoki címért folyó csatában egyik Mercedes pilóta sem akart engedni a jobb pozíció megszerzéséből, amely végül dupla kieséshez vezetett. Lewis Hamilton a külső íven próbálta megelőzni csapattársát, azonban a fűre letérve autója megforgott és egyenesen Rosbergnek ütközött, így mindketten a sóderágyban kötöttek ki. Ezután Max Verstappen – részben ennek köszönhetően – megszerezte élete első F1-es győzelmét és ő lett a valaha volt legfiatalabb pilóta, aki Formula-1 világbajnoki futamot tudott nyerni.

Heikki Kovalainen 2008-as balesete is mutatja, hogy mennyire kiemelt szerepet játszik a biztonságtechnika fejlődése. A finn McLarenje a nagysebességű 9-es kanyarban csapódott be a gumifalba, a bal első kerék defektjét követően. Az elképesztően gyors tempó miatt az autó teljesen befúródott az abroncsok közé és az ütközéskor Kovalainen még a fejével is eltalálta a falat– hiszen ekkor még nem volt glória az F1-es autókon. Ezt követően helikopterrel kórházba szállították, ahol szerencsére csak agyrázkódást diagnosztizáltak nála.

A 2012-es Spanyol Nagydíjat – mindenki nagy meglepetésére – Pastor Maldonado nyerte a Williams csapatával. A pole pozíció megszerzése után a versenyen óriási nyomást gyakorolt rá, az őt kitartóan követő Fernando Alonso, akinek viszont nem sikerült hibára vezetnie a venezuelai pilótát. Több mint hét év után tudott ismét nyerni a Williams istállója, habár az ünneplés nem tartott tovább a pódium ceremóniájánál. A verseny után tűz ütött ki a garázsukban, amelyet a lángok teljesen elnyeltek.

2022-ben történt

Napsütötte és akciókban gazdag futam volt a tavalyi, ahol a rajtot követően Lewis Hamilton és Kevin Magnussen ütközött, a dán pedig hirtelen a kavicságyban találta magát. Pár körrel később Carlos Sainz veszítette el az irányítást Ferrarija fölött és a sóderágyba kicsúszva jó pár pozíciót veszített, amit a spanyol közönség nem fogadott túl nagy örömmel.  Max Verstappen ugyanezen a ponton sodródott ki három körrel később, így George Russell és Sergio Pérez is megelőzte őt. Ezt követően DRS-problémák léptek fel a hollandnál, és kemény csatába került Russellel, melyből végül a DRS megjavulását követően Verstappen jött ki győztesként. A Ferrari megbízhatóság terén ezen a hétvégén sem remekelt, hiszen Charles Leclerc alatt megállt az autó, amellyel a vezető pozíciót veszítette el. Lance Stroll is piruettezett egyet a barcelonai aszfaltcsíkon, miután összeért Pierre Gaslyval. A két Red Bull pilóta a kerékcserét követően ismét megelőzte George Russell-t, majd a mexikói csapatutasításra elengedte friss abroncsokon érkező csapattársát.  A Spanyol Nagydíjon végül Max Verstappent intette le először a kockás zászló (13.6 másodperces előnnyel), a második helyet Sergio Pérez szerezte meg, harmadikként pedig George Russell szelte át a célvonalat.

Amit a hétvégétől várhatunk:

A Ferrari új hátsó futóművel, oldaldobozzal, valamint módosított padlólemezzel és diffúzorral érkezik Barcelonába. Az autót a fejlesztésektől stabilabbnak várják, valamint a gumikezelés terén is javulásra számítanak. A fő kérdés, hogy az olaszok valóban a megfelelő irányba alakították-e át az autót, amivel csökkenteni tudják az Aston Martinhoz és a Red Bullhoz képes kialakult hátrányukat.

A Mercedes Monacóban debütált fejlesztéseinek eredménye is szemmel látható lesz a hétvégén, hiszen a tesztelési helyszínként is funkcionáló pályán minden adott egy jó köridő megfutásához.

Idén esélyes, hogy spanyol versenyző állthat a dobogó tetejére, hiszen Fernando Alonso Aston Martinban nyújtott idei teljesítménye alapján elérkezettnek tűnik az idő a győzelem bezsebeléséhez. Persze a Ferrarit vezető Carlos Sainz is ott lehet a dobogón, igaz, a szerencse nem igen áll a maranellói istálló oldalán az elmúlt időben.

Továbbá fontos változtatás, hogy a 13-14-15-ös sikán helyett a pálya vonalvezetésében a 13-as kanyar gyors jobbossá vált, így a versenyzők nagy bemeneteli tempót diktálhatnak ezen a szakaszon is. Ezzel – ha a számítások beválnak – könnyebb lesz a célegyenes végi előzéseket kivitelezni.

Pálya adatok:

  • Első verseny: 1991
  • Pálya hossza:4,675 km
  • Körök száma: 66
  • Körrekord: 1:18:149 – Max Verstappen

Szerző: Erős Réka