Formula 1

Abu-dzabiban eldől, ki lesz a vb-második

2022. november 19.

Az izgalmakkal teli brazil hétvégét követően az Emírségekben zárul a 2022-es Formula-1 világbajnokság.

A legnagyobb kérdés az összetett második helyének kiléte, Charles Leclerc, és Sergio Perez pontegyenlőséggel vág neki a vasárnapi futamnak.

Búcsú Sebastian Vetteltől

A négyszeres világbajnok német versenyző 2007-ben mutatkozott be Indianapolisban, minden idők legfiatalabb pontszerzője lett a BMW-Sauberes debütálás során – még ebben az évben leszerződtette a Toro Rosso. Egy évvel később újabb rekordot zsebelhetett be, hiszen a legfiatalabb futamgyőztes lett az Olasz Nagydíjon, melyet általános meglepetésre nyert meg embertelen körülmények között. A többi, ahogy mondani szokták, történelem. 2010-ben már Red Bull pilótaként a legfiatalabb világbajnoka lett, ezt zsinórban még három vb-cím követte. 2015-ben a Ferrari alkalmazottja lett, ám neki sem sikerült a tűzpiros versenyautót csúcsra juttatni. Utolsó két évében az Aston Martinnál versenyzett, Abu-dzabiban karrierje lezárására készül. A pályán, és azon kívül való tettei példaként fognak lebegni a fiatalabb generációk előtt.Sebastian Vettel úttörőnek számít a sportágban, hiszen olyan társadalmi kérdéskörökben fejtette ki véleményét az elmúlt években, melyeket tabuként kezelt a versenyzők nagy része.

Verstappen megint megnehezíti Perez dolgát?

Interlagosban nagy vitát váltottak ki a csapaton belüli harcok. Az Aston Martinnál, és az Alpine-nál ez kerék a kerék elleni küzdelemben nyilvánult meg, a Red Bullnál egy megszegett csapatutasítás okozott bonyodalmat. Sergio Perez azzal a feltétellel engedte el Verstappent, hogy visszaengedi a leintés előtt. Nem így történt. A mexikói kiakadt, a kétszeres világbajnok holland egy korábbi esetet emlegetett fel.

Mindenesetre az év utolsó időmérőjén Max Verstappen került pole pozícióba, Sergio Perez előtt. A mexikói mögött rögtön a nagy rivális Charles Leclerc következik, akit Carlos Sainz követ. A két Mercedes hiába kezdte jól a hétvégét – és vannak jó formában az “ezüst nyilak” – csak a harmadik sor jutott nekik. Vasárnapra izgalmas futam van kilátásban, hiszen mindhárom élcsapat esélyes lehet a versenyszimulációk alapján a győzelemre. Az időjárás természetesen nem hoz semmi extrémet, a szokáson meleg, száraz időben fog zárulni 2022.

Pálya adatok

  • Pálya hossza: 5281 m
  • Kanyarok: 16 (9 bal, 7 jobb)
  • Versenytáv: 55 kör
  • Tavalyi győztes: Max Verstappen (Red Bull)
  • Rekorder: Lewis Hamilton (5 győzelem)