Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

A Formula-1-es pilóták egyre inkább aggódnak az egészségügyi helyzetük miatt, a futamok során belélegzett fékpor miatt. Az FIA a következő hetekben tárgyalásokat folytat a csapatokkal, hogy kell-e tenni bármit ezzel szemben.

Valtteri Bottas még 2019-ben nyilatkozott, hogy minden versenyt követően feketét tüsszent. A fékezés során keletkező fékport lélegzik be a pilóták, a korábbi évekkel ellentétben idén már a saját autójuk első tengelyén keletkező végterméket is az arcukba kapják. Sebastian Vettel az Osztrák Nagydíjat követően nyilatkozott a problémáról, melyet az új fékcsatorna-elrendezés számlájára lehet írni.

“Az első tengelyen lévő fékrendszerek, az idei szabályok miatt az arcunkba fújják az össze fékport. Ez nem jó.”

A szabálymódosítás első sorban a kerekeken keresztüli aerodinamikai finomságok korlátozásáért felel, ám ezzel a kötelező hátrafelé néző csatorna kivezetés más következményekkel jár. A korábbi szabályozás során a csapatok a hőt, és a fékport is közvetlenül a kerék felületén keresztül engedték ki.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy féktárcsák átmérője drasztikusan megnőtt 2022-re, a maximum 278 mm-ről, 325-330 mm közötti átmérőre – tehát több fékpor termelődik a súrlódás miatt. Könnyen elképzelhető, hogy a jövőben az FIA valami radikálisabb megoldáshoz folyamodik, például a féktárcsa anyagának megváltoztatása.

Szerző: Tokics Tamás

 

Kapcsolódó cikkek