Formula 1

Ausztrália készülj, kezdődik a Forma-1!

2019. március 12.február 9th, 2022

Nem kell tovább várni, számolni vissza a napokat, mert elérkezett a várva várt hét: a 2019-es F1-es idény rajtjának a hete! Az előző esztendővel ellentétben már egy héttel hamarabb lengethetik majd a kockás zászlót Ausztráliában, ahol már hagyományosan rendezik meg az idénynyitót. Melbourne távol van szinte mindentől, és amikor tavaly Daniel Ricciardoval interjúzhattam, az ausztrál pilóta maga is kiemelte: borzasztó hosszú idő eljutni a “kenguruk földjére”, de megéri! Nem szeretem azokat a közhelyeket, hogy még a levegő illata is más, de itt kicsit tényleg ez a helyzet. Ausztrália maga a nyugalom, és ez a hihetetlenül sportos nemzet elképesztő kedvességgel, türelemmel fogadja az odaérkezőket. Több ezren várnak autogramra és közös selfire a sportolókkal, akiket egyébként ez szintén láthatóan nagyon feldob. Keresve sem lehetne jobb helyet találni az első versenyhétvége helyszínének.

Apropó, Ricciardo! Nála jobban csak a helyiek szeretnék őt a dobogó valamelyik fokán látni, azonban mint ismert, idén már nem a Red Bullnál, hanem a Renault istálló színeiben kell őt keresnünk. Sokan próbáltak párhuzamba állítani ezt, és anno Hamilton Mercedeshez való átigazolását, mégis, kevéssé valószínű, hogy év végén Ricciardo lesz a világbajnok. Pedig képzelhetjük, akkor mekkora lenne az ausztrál vigyora…

Róla is rengeteg újdonságot megtudhattunk egyébként a Netflixen bemutatott 10 részes F1-es epizódokból, amely a maga nemében abszolút hiánypótló! Mindenkinek szívből ajánlom, és nem csak sportági, hanem televíziós szempontból is, mert úgyis páratlan élményt nyújt. De visszatérve Danielre!

Ricciardo kétségtelenül a mezőny egyik leggyorsabb versenyzője, átlagon felüli intelligenciával, és szédületes humorral. Ahogy fogalmazott az F1-es doku első részében: megvan benne a gyilkos ösztön. Mégis vállalta a kockázatot, hogy elmegy egy gyengébb, esetleg rövidtávon lassabb autóba, hogy 2-3 év múlva mondjuk, viszont felérjen a csúcsra. Hülkenberg személyében hasonló adottságokkal rendelkező csapattársa lesz, hiszen a németet is úgy tartják szakmán belül, mint akinek “csak” egy igazán versenyképes autó kellene a futamgyőzelmekhez. Számomra az idei év egyik legjobban várt párosa az övék, nagyon kíváncsi vagyok, mire mennek majd a francia istállónál.

Mindketten megérdemelnék, hogy harcban legyenek legalább a dobogós helyekért, de ha valami, akkor a Forma-1 tényleg csupán kőkemény üzlet. Itt az akarat csak egy dolog, a bankszámla és a pénztárca nagysága sokszor sokkal inkább befolyásolja a történéseket. Viszont remélhetőleg a Renault valóban rátalál a helyes útra, mert kár lenne látni elkallódni ezt a két rendkívüli tehetséget.

Rengeteg kérdőjel van még persze, de ahogy az elején is írtam: nem kell tovább várni, hétvégén ugyanis Forma-1-es verseny lesz!