Formula 1

F1: Jön az utolsó összecsapás Hamilton és Verstappen között!

2021. december 09.február 9th, 2022

Az Abu Dhabi szezonzáró ezúttal a bajnoki címről is dönt.

Tizenharmadik alkalommal rendeznek Forma-1-es futamot Abu Dhabiban, de az idei több szempontból is történelmi lesz. Egyrészt a mostani idényben már a 22. F1-es nagydíj következik, ennyit pedig még egyetlen esztendőben sem láthattunk. Másrészt ez lesz a hibridéra utolsó futama, ahol eldől: Lewis Hamilton egyeduralkodóvá válik a vb-címeket tekintve (is), vagy Max Verstappen megtöri a Mercedes eddig hibátlan sorozatát és új világbajnoka lesz a sportágnak. 

A leglényegesebb dolgot már mindenki tudja, ismeri: azonos pontszámmal érkeznek meg a vb-éllovasok a Yas Marina partjára, és erre 1974 után csupán másodszor van példa a Forma-1-ben: akkor Emerson Fittipaldi és Clay Regazzoni mentek hasonló módon neki az utolsó versenynek, ahol végül Fittipaldi negyedik helye világbajnoki címet ért – érdekesség, hogy a kétszeres brazil világbajnok éppen a futam napján ünnepli majd a 75. születésnapját. 

A mostani csatában a képet egyszerű: amelyik pilóta több pontot szerez, az örülhet a végén, ha pedig mindketten nulláznának, az a több futamgyőzelme miatt a holland elsőségét jelentené.

S hogy mire számítsunk Abu Dhabiban? Elsősorban egy átvariált aszfaltcsíkra! Az 5-ös és 7-es kanyarok, valamint a 11-es és 13-asok közötti sikánok megszűntek például, amelyek miatt még gyorsabbak lehetnek az autók, és elméletben az előzésre is több esély lehet. Az átalakítás miatt még kevésbé lehet megmondani az erőviszonyokat, a korábbi évekből kiindulni pedig gyakorlatilag felesleges, de: az tény, hogy a hibridérában mindössze egyszer győzött itt nem Mercedes, ez pedig a Red Bull volt éppen tavaly Max Verstappen révén.

Az F1-ben 2009 óta jelen lévő helyszínen egyébként összesen hat versenyző örülhetett, közülük Hamilton és Vettel emelkedik ki: előbbi ötször, míg utóbbi háromszor diadalmaskodott Abu Dhabiban – bár a német utoljára 2013-ban, még a Red Bullal nyert.

Az egyéni világbajnoki cím mellett még a konstruktőri sem dőlt el, itt a Mercedes 28 ponttal vezet Hornerék előtt. Ezek mellett pedig az F2-ben is bajnokot avatnak majd, ahol a szezon újonca, a tavalyi F3-as bajnok, Oscar Piastri szinte elveszíteni sem tudja már a mostani idényt.

Jövőre ennek ellenére ő „csak” tartalékpilóta lesz, viszont akit ebben a szerepben sem láthatunk majd az Kimi Raikkönen. A finn pilóta 349. Forma-1-es rajtjára készülődhet vasárnap, ami természetesen rekord.

Hogy mennyire sikerülhet majd szépre a búcsú, az jó kérdés, hiszen a világ nagy része nem vele lesz elfoglalva – de azért reméljük, a győztes versenyző mellett a Jégembertől is láthatunk majd pár forró fánkot a leintést követően…