Formula 1

F1: mire megy a Red Bull Franciaországban?

2021. június 18.február 9th, 2022

A Red Bull eszméletlen formája, és a legutóbbi két versenyhétvége gondoskodott arról, hogy a Mercedes se egyéniben se csapatban ne vezesse a világbajnokságot: előbbiben Verstappen van az élen, és az ő csapata is megelőzi Wolff alakulatát, hiszen nem csak a holland, hanem Pérez is nyert már futamot idén. Mégis, mielőtt mindenki azonnal konfettiesőt és Red Bull dominanciát vizionálna a szezon hátralévő idejére, picit lépjünk egyet vissza, és rögzítsük a tényt: Paul Ricard következik, a hely, ami 2018-ban tért vissza, s akkor illetve 2019-ben is Hamilton nyert. Simán. Legutóbb például durván 20 másodpercet adott még Bottasnak is…

Összességében a 61. Forma-1-es Francia Nagydíjat rendezik idén, s a helyszín abszolút csúcstartója Michael Schumacher: a legendás német pilóta nyolc alkalommal tudott nyerni itt, egy versenyen ennyiszer Hamiltonnak is csupán egy területen ment, méghozzá pont a Hungaroringen. Ha már a brit: a legutóbbi bakui futama több szempontból is hosszú idő után a leggyengébb eredményét jelentette. Véget ért például az 54 verseny óta tartó folyamatos pontszerzése, és a leintéskor látott 15. helye a 2018-as Osztrák Nagydíj óta a legrosszabb teljesítménye.

Ez a pálya ugyanakkor olyan, mintha konkrétan a Mercedesre lett volna tervezve. Hihetetlenül számít a motorerő, és az utcai pályákon brillírozó Red Bull – Ferrari páros időmérős sikerei is eltűnhetnek, de legközelebb vélhetően a kvalifikáción lesznek majd az ezüst nyilakhoz. A 18 kanyarból álló aszfaltcsíkon egy kör megtételéhez 5861 métert kell megtenni, de a vonalvezetése a jelenlegi modern autókkal sajnos nem sok előzési pontot rejt számunkra.

Ez most egy olyan lehetőség a Hamilton – Bottas duó előtt, amely talán idén még egyszer sem volt: kettős győzelmük kis túlzással elvárt, hiába kommunikál mást a csapat…

A Francia Nagydíjjal egyébként egy tripla hétvége kezdődik, hiszen ezt követően kétszer is Ausztriában versenyeznek majd a gárdák. Egy pilótával kapcsolatos bejelentés is történt a héten: Esteben Ocon szerződését évekkel meghosszabbította az Alpine, stílszerűen hazai pályán kapott így még nagyobb médiafigyelmet a francia. Ocon egyelőre partiban van világbajnok csapattársával, hiszen Alonso 13, míg ő 12 pontot szerzett a mostani idényben. Bár Bakuban kiesett, teljesítménye kifejezetten stabilnak mondható: a 6 futamból négyszer is pontokat szerzett, és időmérőn többször még ezeknél is előkelőbb rajtkockát szerzett meg.

Alonso és Ocon hosszútávon valóban remek alternatívát nyújthat az Alpine vezetőjének, ráadásul ezzel az is eldőlt: Ocon nem lesz a Mercedes pilótája a következő években, bár mint C opció az ő neve is felmerült az utóbbi hetekben arra esetre, ha sem Hamilton, sem Bottas nem maradna 2022-től a jelenlegi világbajnok istállónál.

Utóbbiak egyébként az előző két versenyen mindössze hét (!) pontot gyűjtöttek, szemben a Red Bull 52 egységével – nem csoda, ha mosta alaposan visszavágnának és kettős sikerrel vigasztalódnának Hamiltonék!