Formula 1

F1: Monaco után Bakuban is Verstappen nyer?

2021. június 03.február 9th, 2022

2016-ban Európa Nagydíjként debütált Azerbajdzsán a Forma-1-ben, ezt a dealt anno még Bernie Ecclestone kötötte, aki már 2013-ban megkezdte ezügyben a tárgyalásokat. Az utcai aszfaltcsíkot „természetesen” Herman Tilke gyúrta hivatalos versenypályává, és a valamivel több mint 6000 méter hosszú egy körrel sokáig minden idők második leghosszabb pályája volt Baku – idéntől azonban már „csak” harmadik, hiszen a szaúdi helyszín jött fel a képzeletbeli dobogó második fokára Spa-Francorchamps mögé.

Tavaly a koronavírus miatt kimaradt az óra járásával ellentétes irányú versengés, viszont a hosszú egyenese miatt most is mindenki őrült száguldást, és bizony Red Bull sikert vár Azerbajdzsánban!

Monaco ugyanis megmutatta, hogy az utcai pálya nem fekszik a Mercedesnek, hiszen nem csak Verstappenék, hanem a Ferrari is jobban teljesített, mint az ezüst nyilak. A motorerőnek persze most jóval több szerepe lehet, ráadásul az eddigi négy itteni futamból hármat is Mercedes pilóta nyert meg: 2016-ban Rosberg, 2018-ban Hamilton, míg 2019-ben Bottast intették le elsőnek. Az egyetlen kivétel a 2017-es esztendő volt, akkor Daniel Ricciardo a 10.helyről rajtolva vitte sikerre a Red Bullt, hogy aztán egy évvel később összeütközzenek Verstappennel, és kerek nulla ponttal zárják azt a futamot. Most nyilvánvalóan nem ilyesmiben reménykedik a holland…

Hiszen összetettben életében először vezeti a Forma-1-es világbajnokságot Max Verstappen, és Vettel 2010-es hasonló sikere óta nem volt ennyire fiatal éllovasa az F1-nek. Sorozatban hetedik futamán pezsgőzhetne a dobogón, igaz, Bakuban eddig nem különösebben ment neki: a fentebb is írt baleset miatt legjobb azeri szereplése mindössze egy 4. hely 2019-ből.

Ezzel szemben Hamilton nem csak győzni tudott már itt (is), de Vettelhez hasonlóan a brit is mindig pontot szerzett Bakuban – a jelenlegi mezőnyből erre csak ők ketten voltak képesek!

Hamilton időközben kicsit összekapott a Mercedes néhány vezetőjével, hiszen a monacói leintést követően nyíltan kritizálta csapatát – emiatt állítólag még a szerződéshosszabbításának tárgyalásait is befagyasztották…

Hogy ez mennyire csak pletyka, jó kérdés, mindenesetre az látszik, érződik: a címvédő olyan ellenállásba ütközött itt az év elején Verstappen és a Red Bull személyében, amelyre évek óta nem volt példa. S győzni nagyon tud Hamilton, nade veszíteni?

Ráadásul bár időmérőn továbbra hozza „az elvárt szintet” Pérez a csapatfőnök Horner szerint, azért versenyen már többször is megmutatta magát a mexikói, akinek dobogós helyezése is van már Baukból.

Arról a helyszínről, ahol nagyon kell vigyázni melyik gyrososnál rendel az ember, a pályához nagyon közel lévőnél evett például pár éve tucatnyi Red Bull szerelő, és szinte kivétel nélkül mindegyikük kidőlt másnapra, úgyhogy nem csak a hosszú célegyenessel kell vigyázni Bakuban…