Formula 1

Forma-1: Alonso lesz a Renault megmentője?

2020. július 10.február 9th, 2022

Miközben a Forma-1-es szurkolók nagy része lázasan készülődött már a második osztrák – elnézést, 1. Stájer Nagydíjra –, addig Alonso fogta és szépen egymaga elvitte a showt: szerdán hivatalosan is bejelentették ugyanis, hogy 2021-től visszatér az F1-be, és a McLarenhez távozó Ricciardo utódja lesz! Oconnal kiegészülve így a fiatalság és a lendület egyszerre lehet jelen a tapasztalattal és a sebességgel.

 

Ebben az írásban pro és kontra fogok érveket hozni, miért jó vagy rossz döntés ez a Renault részéről.

Kezdjük pozitívan! Alonso kétszeres F1-es világbajnok, a kvalitásait egyáltalán nem lehet elvitatni, és még a versenyzők is elismerik: abszolút a királykategória egyik legkiválóbb pilótájáról van szó, aki más sorozatokban is bizonyított. Évekkel ezelőtt megcélozta a Triple Crown elérést, ebből még egy siker hiányzik, de így is megmutatta, hogy elképesztően sokoldalú sportemberről van szó. Ráadásul még a gyenge McLaren-Hondánál is látszott, kihozta az autóból a maximumot és tönkreverte az előtte F2-ből messiásként érkező Stoffel Vandoorne-t. Alonso visszatérése ráadásul marketing szempontból sem utolsó, hiszen őt a világon mindenhol ismerik, megosztó beszólásai miatt tucatnyi mém született ezekről. Az is köztudott, hogy anno a Liberty Media is mindent megtett azért, hogy maradásra bírják őt, és ami akkor nem sikerült, most igen!

Folytassuk most azzal, hogy miért döntött rosszul a francia istálló. Kezdjük a legegyértelműbb indokkal: Fernando Alonso jövő nyáron már 40 éves lesz, és tehetség, világbajnoki címek ide vagy oda, ennyi idősen lehetetlen már ugyanazon a szinten teljesíteni, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt. Ráadásul hiába halmozott sikert sikerre az elmúlt hónapokban is, láttuk már több pilótánál, hogyan teljesít, vagy éppen hogyan nem…Óriási a kockázat, hogy szinte teljesen lerombolja majd a róla kialakított képet, főleg úgy, hogy rengeteg volt csapattársa panaszkodott rá, hogy egyszerűen megmérgezte őket.

A McLaren feltámadása is azóta tart, amióta Alonso elment wokingiaktól – persze erre jönnek az Alonso-drukkerek, hogy igazából a spanyol panaszáradata kellett ehhez. A spanyolról tudvalevő, hogy szereti saját képére formálni az adott csapatot, és ez várható a Renault esetében: nagy kérdés, hogy Alonso érkezése egybeesik-e majd Cyril Abiteboul távozásával is, akit már évek óta a francia média is hétről-hétre hangosan kritizál.

Összetett kérdés tehát Alonso visszatérése, és egy biztos: ez a lépés megosztja az F1-es közvéleményt, és döntésének helyessége csak 2021-ben derül majd ki. A show szempontjából viszont vitathatatlanul jót tesz majd az, hogy ismét hallhatjuk és láthatjuk a kétszeres világbajnokot, aki nem a szomszédba egy kis humorért és beszólásért sem, legyen bárkiről vagy bármiről.