Formula 1

Kinek sikerült legjobban feltöltődnie a nyári szünetben?

2022. augusztus 26.

A Formula-1 egy hónapos szünetet követően folytatódik a sorozat egyik legikonikusabb aszfaltcsíkján, Spa-Franchorchamps-ban. 

Red Bull vs Ferrari

Az idény első része abszolút a két gyártó küzdelméről szólt. Az ellentét az, hogy az egyik oldalon sikerült az év eleji nullázásokat követően felépíteni a győztes stratégiákat, a másik oldalon bakik sorozatát láthattuk, melynek levét Charles Leclerc, és Carlos Sainz itta meg. Jelenleg Max Verstappen előnye 80 pont a legközelebbi riválissal szemben, viszont Spa erőpálya, illetve a gyors, nyújtott kanyarok kedvezhetnek az üldözőknek. Leclerc 2019-ben nyert Belgiumban, első győzelmét szerezve. Sergio Pérez egyik kedvenc helyszíne az ardenneki pálya, több remek eredményt hozott a korábbi évekből. Zárójelben jegyezzük meg, a Mercedes felségterülete volt a korábbi években Spa, Lewis Hamilton négyszer nyert már itt, George Russell pedig első dobogóját a tavalyi csonka futamon szerezte a Williamsszel.

Az uborkaszezon legfontosabb történései

Kijelenthetjük, hogy egy hónap alatt történt annyi esemény, mint egész évben szokott. 

  • A dominóeffektust Sebastian Vettel visszavonulása, majd az ezt követő Fernando Alonso – Aston Martin házasság indította. 
  • Az Alpine bejelentette, hogy Oscar Piastri veszi át a kétszeres világbajnok spanyol helyét, azonban Piastri szerint semmiféle megegyezés nem történt a csapat, illetve közte. 
  • Eközben a McLaren a Belga Nagydíj előtt közölte, az év végén szerződést bont Daniel Ricciardóval – valószínűleg Piastri érkezését készítették elő. 
  • A legfrissebb hír pedig péntek reggel érkezett, hogy az Audi 2026-ban beszáll a száguldó cirkuszba, mint motorszállító.

Tavaly káosz volt, idén mik az esélyek rá?

2021-ben botrányosan rövid volt a Belga Nagydíj, hiszen a hatalmas esőzések miatt alkalmatlan volt a pálya a versenyzésre. Pár kört tettek meg a biztonsági autó mögött a versenyzők – folyamatosan panaszkodva a vízátfolyásokra, és a lehetetlen látási viszonyokra – majd leintették a futamot, és fél pontokat osztottak. Idén valószínűleg nem kell a versenyen esőkáoszra számítani, minimális esély van záporok kialakulására. Ugyan nem lesz sivatagi hőség, de száraz futam van kilátásban.

Pálya adatok

  • pálya hossza: 7.004 km
  • kanyarok: 20 (11 jobb, 9 bal)
  • versenytáv: 44 kör
  • tavalyi győztes: Max Verstappen
  • rekorder: Michael Schumacher – 6 győzelem

Szerző: Tokics Tamás