Formula 1

Kubica és Russell pechje, avagy rosszkor rossz időben

2019. április 07.február 9th, 2022

Kilenc konstruktőri és hét egyéni világbajnok cím. Előbbiben csak a Ferrari előzi meg a Williams istállót, amelynek múltja több, mint tiszteletet parancsoló. Az is igaz ugyanakkor, hogy ehhez hasonló sikert még utoljára 1997-ben ünnepelhettek a Renault-val karöltve, a Villeneuve – Frentzen párosnak köszönhetően. Ha rátérünk a csapat jelenére, akkor két dolgot láthatunk: mind Robert Kubica, mind George Russell kifejezetten gyors pilótának számít, s míg előbbi a múltat, addig utóbbi a jövőt képviseli, tehát ez egy igencsak ígéretes felállás lehetne. De itt jön a képbe a feltételes mód, mert hiába gyorsak egyébként a versenyzők, ha az autó – felesleges finomkodni – katasztrófa!

Mindössze hat pilóta van az idei Forma-1-es szezonban, aki nem szerzett pontot két futam után, de csak egy istálló mindkét tagját lelhetjük fel ezen a listán: Kubica és Russell révén a Williams ez az egyetlen gárda, amely így értelemszerűen kerek 0 ponttal a konstruktőrök között is a tök utolsó helyet foglalja el. Egyetlen apró pozitívum, hogy mindkét eddigi versenyt befejezték a grove-iak, de ez tényleg csupán sovány vigasz, főleg úgy, hogy Russell révén eddig a 15. hely a legjobbjuk 2019-ben. A bajok persze nem újkeletűek: tavaly is a Williams volt a legrosszabb csapat, hiszen 21 versenyhétvége alatt mindössze 7(!) pontot tudott gyűjteni! Még a közvetlenül előttük végző Toro Rosso is összeszedett 33 egységet… Az okok is ismertek: súlyos anyagi gondok, fejetlenség, rossz emberek kiválasztása és be (nem) építése a rendszerbe, és Lawrence Stroll, a most már a Racing Pointban versenyző Lance édesapjának távozása, aki az említett csapathoz vitte inkább a dollármilliókat. Ráadásul úgy tűnik, fejétől bűzlik a hal; a csapatfőnök Claire Williams ugyanis havonta elpanaszolja hol kisebb, hol nagyobb társaságnak azt, hogy mekkora gondok vannak az istállónál, amelynek problémáit ő maga egyszerűen képtelen megoldani. A Netflixen látható F1-es dokusorozat egyik epizódja éppen erről, Claire agóniájáról, gyötrődéseiről szól. Mert hiába a kedves mosoly és hozzáállás tőle az emberekhez, a szurkolók és a szponzorok is ugyanazt akarják: eredményeket.

Márpedig ezek nincsenek, csak további baj, káosz és reménytelenség. Kubica több aranyköpést is elhintett már, pedig még csak április eleje van. A lengyel pilóta azt mondta, annyira „jó” a csapat, hogy hiába indultak Bahreinben teljesen ugyanolyan beállításokkal, az ő és Russell autója totálisan másképp viselkedett…Amikor pedig az újabb borzasztóan gyenge szabadedzés után épp a lengyel újságírók faggatták, hogy vár-e javulást, kínos mosoly kíséretében visszakérdezett: „Javulást? Láttad milyen etapokat mentünk? Ez a maximum, ennél csak rosszabb lesz…” A csapattól különböző okok miatt távozott Rob Smedley, Paddy Lowe és Ed Wood is, s hiába dolgoznak összesen több mint hatszázan a gárdánál, ha fényévnyi a lemaradásuk a többiekhez képest. Kubica visszatérése a Forma-1-be tündérmese volt, de csapata szereplése egy ütősebb drámához hasonlítható. És még csak a felvonás elején járunk, de nem annyira látszik, hol és mikor jönne el a fordulat…