Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

Csak a matematikában és egy nagy adag szerencsében bízhatott Bottas, hiszen a képlet nagyon egyszerű volt a texasi futam előtt: ha Bottas nem nyer, Hamilton biztosan behúzza ezt az évet is. Nos, a finn végül mindent megtett, hiszen megszerezte a pole pozíciót szombaton, majd vasárnap a versenyen is őt intették le elsőnek, de a brit mögötte végzett, és így meglett az a bizonyos hatodik is neki.

Ezt a szezont Hamilton ugyanakkor nem az USA-ban, hanem a szezon első harmadában nyerte meg, amikor nyolc versenyt követően hat győzelemmel toronymagasan vezetett összetettben. Fogadkozott tavaly is a brit, hogy nem lazsál majd 2019-ben, s nem is hazudtolta meg önmagát: ugyanazzal a szenvedéllyel, és – a Német Nagydíjat leszámítva – ugyanazzal a tökéletességgel versenyzett megint, mint tette azt elmúlt években. Mint egy precíziós óra.

Hamilton azt mondta ugyan a futam után, hogy Nagyon nehéz volt ez az év”, a valóság ezzel szemben az, hogy csak nagyon nehéz lehetett volna 2019, ha például a Ferrari nem a nyári szünet után kezd el beszállni a meccsbe. Az is tény, hogy Bottas sokat javult az elmúlt hónapokban, és jól is kezdte az idényt, továbbra sem képes hétről-hétről ugyanazt a 110%-os teljesítményt hozni, ami szükséges Hamilton legyőzéséhez. Viszont intő jel lehet a britnek, hogy Bottas egy körön már pariban van vele – persze tudom, a pontokat vasárnap osztják…

Viszont mivel a többiek hibázgattak, Hamilton pedig csak Hockenheimben, így viszonylag simán lett meg ez az év is neki.

Lewis Hamilton ezzel a sikerével megelőzte a nagy Fangiot, és már csak Michael Schumachernek van több világbajnoki címe. De vajon meddig? Mert ha Bottas nem fejlődik tovább, és a Ferrari 2020-ban is saját magát veri majd meg (hibás csapatsorrend, rossz taktikák, amatőr hibák stb.) akkor egy év múlva ilyenkor már arról kell beszélnünk, hogy Hamilton bizony beérte Schumit. Figyelembe véve azt, hogy 2021-től milyen drasztikus változások jönnek az F1-ben, nagyon meglepődnék, ha jövőre drasztikusan változna az erősorrend, így a fentebb felsoroltak miatt a következő év egyértelmű esélyese is Lewis Hamilton. (Verstappen kvalitásait tekintve igen, az autója miatt azonban még 2020-ban valószínűleg nem fog tudni beleszólni az első helyért folytatott csatába.)

Egy valamit pedig érdemes hangsúlyozni. A Hamiltont nem kedvelők előszeretettel mondják azt, hogy neki milyen könnyű dolga van, „ezzel az autóval bárki világbajnok lenne” és a szokásos közhelyes frázisok. A helyzet azonban az, hogy ez nem igaz. Egy vb-cím még összejöhet szerencsével, de kettő már nem. Hat pedig végképp nem. Aki a szerencsével és pusztán jó autójával magyarázza Hamilton sikereit, az vagy túlságosan elfogult, vagy csak szimplán más szemüvegen keresztül nézi a világot.

Kezdjük ott, hogy gyenge, lassú és használhatatlan autóval melyik F1-es pilóta lett világbajok? Főleg többször. Ez nem a 100méteres síkfutás, ahol „csak” az ember számít, itt bizony a vasnak hatalmas jelentősége van. De ettől még a feladatot el kell végezni, a futamokat meg kell nyerni, hétről-hétre, évről-évre. Más körülmények között, más csapattársak és riválisok ellen, folyamatosan változó autóval. Teljesen felesleges különböző korokat összehasonlítani, de azt állítani, hogy Hamilton nem minden idők egyik legjobb Forma-1-es pilótája, borzasztó nagy butaság. A sportágban jelenleg 7 vb-cím a csúcs. Neki 6 van. Most még. Innentől nincs miről beszélni, és ez nem szimpátia, hanem pusztán tény kérdése. Ja, és attól, hogy valaki elismeri a számokat és a kimagasló, extra teljesítményt, még nem lesz Mercedes-szurkoló…

Kapcsolódó cikkek