KézilabdaVálogatott

Kézilabda VB: Kaotikus állapotok Egyiptomban, befejezhető így a torna?

2021. január 17.

Hasszan Musztafa, az IHF elnöke mindenképp ragaszkodott a torna megrendezéséhez. Hiába a játékosok nyilatkozatai, a bojkottal fenyegetés, a csapatok elutaztak Egyiptomba, ahol azonban a körülmények a hírek szerint közel sem ideálisak.

A játékosok arról számoltak be, hogy a buborékrendszer szinte csak papíron létezik, egyébként sokszor látni ismeretlen járókelőket, akár maszk nélkül is. Az elkülönítés nem valósul meg kellőképpen, a csapatok együtt étkeznek, pedig az orvosok szerint fertőzés szempontjából ez lehet az egyik legnagyobb veszély. Helyszíni információk alapján például a német válogatott játékosai már a szobájukban esznek, hogy ez idő alatt is védve legyenek.  Szinte minden meccsen baj van emellett vagy az időmérő szerkezettel vagy a pálya borításával. Hogy a sokszor érthetetlen bírói felfogásról már szót se ejtsünk.

A legnagyobb probléma pedig, hogy folyamatosan jönnek a hírek az újabb és újabb pozitív koronavírus-tesztekről. Ott van például a magyar válogatott esete, a csapat pénteken a Zöld-foki köztársaság ellen nyert 34-27-re, a gond nem is ezzel van, hanem hogy az afrikai csapat már arra a mérkőzésre is csak éppen tudott kiállni, azóta pedig lett két újabb fertőzöttjük, olyan játékosok, akik játszották a magyar csapat ellen. Nagy László az MKSZ részéről így kommentálta a fejleményeket:

„Sürgős választ kértünk a nemzetközi szövetségtől, azt tudakolva, hogy mely játékosokról van szó, hiszen fontos tudnunk, hogy ők mennyi időt és milyen poszton játszottak ellenünk pénteken. Ezen kívül bizonyítékot is szeretnénk kapni, hogy ezek a játékosok korábban valóban átesetek a fertőzésen, ezért megkértük az IHF-et, hogy végezzenek antitest-tesztet az érintett játékosokon. A magyar delegáció tagjai ma újabb PCR-teszten vesznek részt, miként minden nap. Nagyon bizonytalan a helyzet, nem tudjuk, hová vezet a sok pozitív eset. Játszani szeretnénk, versenyezni, a biztonságunknál azonban semmi nem fontosabb. Nehéz ilyen hírek és információk birtokában a mérkőzésekre fókuszálni, de ezzel minden csapat így van.”

Könnyen lehet, hogy a Zöld-foki Köztársaság csapata nem tudja majd folytatni a tornát, ekkor ellenük Németországnak és Uruguaynak is tízgólos sikert könyvelnek el.  Sőt, cikkünk írása közben meg is érkezett a hír, az afrikai csapat nem áll ki Németország ellen.

Van tehát baj bőven a kézilabda világbajnokságon, némi túlzással a csapatok most valóban az életükért küzdenek, reméljük azért gond nem lesz, hiszen a játékosok és közreműködők egészségénél nincs fontosabb, másrészt pedig egy balul sikerült VB nagyon rossz reklám lenne a sportág részére.

Fogadj kockázatmentesen a magyar válogatott mérkőzéseire!