Kézilabda

Újabb területeket hódítana meg a kézilabda? – Hatcsapatos bajnokság indul Indiában

2021. augusztus 23.

A kézilabda alapvetően európai gyökerű, és főként Európában népszerű, ám a sportág nemzetközi szervezete, az IHF igyekszik egyre globálisabbá tenni a játékot. Ennek nyomán élénkül például az Egyesült Államokban is a kézilabdás élet, de úgy tűnik, egy másik kontinensen is elindul némi mozgolódás. Persze egyelőre nem világratörő tervekről van szó, de a szervezők nyilatkozatai alapján a szándékaik komolyak.

Ahogy azt a bevezetőben is említettük, a bajnokság hat csapattal indul, amelyek franchiseként működnek majd. Jelenleg Telangana Tigers, a Kinghawks Rajasthan, a Bengal Blues, a UP Icons, a Garvit Gujarat és Maharashtra Handball Hustlers küzdhet a bajnoki címért. A keretek tizennégy főből állhatnak, az edzők főként hazai játékosokra építhetnek, de a szervezők kiemelik, hogy a nemzetközi szövetséggel együttműködve igyekeznek majd külföldi játékosokat is a ligába csábítani, nyilván, attól is sok függ majd, hogy hogy áll majd a koronavírus-helyzet, milyen előírásokkal érkezhetnek majd külföldiek az országba.

„A sportág kifejezetten népszerű, főként a falvakban, a kisebb településeken, több mint egymillió kézilabdázóról tudunk az országban” – nyilatkozta Abhinav Banthia, a ligát tető alá hozó Bluesports elnöke.

Indiában egyébként a kézilabda fejlesztése most egy nagyszabású terv része, szeretnék, ha az országban régóta igen népszerű krikett és futball mellett más sportágak is előtérbe kerülhetnének.

„Óriási lehetőség van az indiai kézilabdában, amit végre szeretnénk kihasználni. A liga jó lehetőséget biztosíthat majd a fiatal játékosoknak, emellett pedig megadhatja nekik azt a pénzügyi stabilitást, ami elengedhetetlen egy profi karrierhez, és ami korábban nem állt rendelkezésre az országban.”

Foglalta össze Anandeshwar Pandey, az indiai szövetség egyik vezetője, hogy miért lehet mérföldkő a liga a sportág indiai életében.

Mi pedig, Európából nézve kíváncsian figyelhetjük, hogy mire jut majd az ország kézilabdás élete.