Kézilabda

Változásra van szükség a Szegednél, mégpedig minél hamarabb

2022. október 01.

Juan Carlos Pastor ebből a gödörből már nemigen fog kikászálódni. 

Komoly feladata lesz a hazai kézilabda-szakíróknak, hogy Juan Carlos Pastor szegedi regnálásának (mely ugye még nem ért véget) mérlegét megvonják. Kétségbevonhatatlan tény, hogy vele a klub a magyar sorozatokban olyan sikereket ért el, amiket korábban nem vagy legalábbis nem ilyen gyakran. Négy éven belül háromszor nyerték meg a bajnokságot, egy kupát is elhoztak a Veszprém elől, és teljesen nyílttá tették a hazai rivalizálást. 

Ezzel párhuzamosan azonban nemzetközi szinten sohasem sikerült a szintlépés. Volt egy szoros PSG elleni párharc is, de visszanézve azt gondolom, a Vardar Szkopje (mely csapat viszont később abban az évben megnyerte a sorozatot) elleni negyeddöntő volt a klub történetének legnagyobb elszalasztott lehetősége. Akkor tényleg karnyújtásnyira volt Köln, azóta viszont ez az álom egyre csak távolodik. 

A történeti áttekintés ideje nem most van, mindezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy korántsem egyszerű helyen kezelni a spanyol edző működését. Ráadásul Pastor maga is legalább ennyire ambivalens személy: egy kétségbevonhatatlan taktikai zseni, aki viszont elképesztően rossz pedagógus, sokszor minősíthetetlen módon beszél a játékosaival, és bár valóban ő építette fel Bánhidit és Bodót, legalább ennyi játékos menekült el előle idő előtt: Kasparek, Zsitnyikov, és valószínűleg hamarosan csatlakozik a sorhoz Martins és Blonz is. 

Ugyanakkor azt sem lehet elvenni Pastortól, hogy nagyon sokszor kapaszkodott már vissza szorult helyzetből. Ürült már ki a csapat gyenge játéka miatt a régi szegedi csarnok, szövetkeztek már ellene a játékosok, sőt, már tavaly is a szakadék szélén táncolt, ám mindig jött egy olyan győzelem, ami miatt elhallgattak a kritikus hangok. 

Most erre minden bizonnyal még két esélye van a spanyol edzőnek: ha az Aalborg és a Veszprém ellen is vereséget szenvednek a Kékek, azt már minden bizonnyal Pastor sem ússza meg a padon, legyenek is bármilyen jók a klubbéli pozíciói. Nehezen lehetne megmagyarázni a négy BL-vereséget és a legnagyobb rivális elleni bukást, ráadásul eddig minden meccsen egyértelmű, nagy különbségű győzelmet aratott az ellenfél. És bizony az sem mutat jól, hogy a csapatot szemmel láthatóan egyre kevésbé érdekli, amit a spanyol edző az időkérések során mond…

Az tehát biztos, hogy változásra van szükség Szegeden. Már csak az a kérdés, hogy ezt ismét Pastor vezényli-e le, vagy jön a friss erő?