Egyéb LabdarúgásLabdarúgás

5 játékos, akiért érdemes nézni a Kínai Szuperligát

2020. július 23.

A Kínai Szuperliga évről-évre nyüzsög egykori vagy jelenkori világsztároktól, akik közül jó néhányan beférnének az európai topfutballba is. Gondolhatunk például az ötvenhatszoros brazil válogatott Paulinhóra, aki a 2017/2018-as szezon erejéig Kínából Barcelónába költözött, s a Spanyolországban töltött ideje alatt meghatározó játékosává vált a katalán együttesnek, a világbajnokság előtt mégis visszatért az ázsiai országba. 

Ebben a listában összegyűjtöttük azt az öt játékost, akire érdemes odafigyelni. A listán nem a legnagyobb "sztárok" kaptak helyet, sokkal inkább azok, akiknek koruk vagy játéktudásuk miatt még talán lenne visszaút egy európai topcsapathoz. 

 

5. Anderson Talisca (26 éves)

Akik csak felületesen vagy topligákra célzottan figyelik a futball történéseit, azoknak vélhetően nem ismerős Talisca neve. Ennek ellenére mégis egy olyan futballista, aki óriási karriert futhatott volna be, és életkorát elnézve egyáltalán nincs kizárva, hogy látjuk őt még topcsapatban futballozni. A Benficánál robbant be a neve a köztudatba, első lisszaboni idényében (mindössze 20 évesen) 32 meccsen 9 gólt és 2 gólpasszt jegyzett támadó középpályásként, és bár ez a hatékonyságot nem sikerült hosszútávon fenntartania, a török Besiktasnál mégis megtalálta számításait. A 2017/18-as szezonban 14 gólt és 7 gólpasszt hozott össze a török Süper Ligben, sőt az idény végén megválasztották az Év Játékosának is. A hírek szerint a Liverpool, a Manchester United és az AS Monaco is szerette volna szerződtetni a törököknél kölcsönben futballozó brazilt, a Benfica mégis egy újabb kölcsönszerződéssel Kínába passzolta le. Így került a GZ Evergrandéhoz, akik 5,8 millió eurót fizettek egy féléves kölcsönszerződésért, majd 19,20 millióért megvásárolták a portugáloktól. Talisca szép számmal termeli a gólokat, tavalyelőtt 18 mérkőzésen 16 gólig és 8 asszisztig jutott, tavaly pedig 18 mérkőzésen 11 góllal és 3 gólpasszal zárta az idényt. 

4. Paulinho (31 éves)

Ahogy már korábban említettük, a brazil középpályás azon kevesek közé tartozik, akiknek a kínai futballból is volt visszaút az európai topfutballba. Sőt, ha azt vesszük alapul, hogy a Spursből szerződött a Közel-Keletre, és a Barcelonába tért vissza, akár még olybá is tűnhet, hogy jó üzletet kötött – bár vélhetően kínai kitérő nélkül is lett volna lehetősége valamelyik nagyágyúhoz szerződni 2015 nyarán. Mindent elmond Paulinho első két szezonjáról, hogy ugyan 14 millió euróért vásárolta meg a GZ Evergrande, két évvel később 40 milliót fizetett érte a Barcelona, ahol mindössze három bajnokit hagyott ki a 2017/18-as idényben. Óscarral ellentétben az ő válogatottbéli helyzetét nem befolyásolta a kínai bajnokság, végigjátszotta a 2018-as világbajnokság kvalifikációs tornáját, majd a nagyszínpadon (immár a Barca játékosaként) a brazilok egyik legjobbja volt. Mindenki biztos volt benne, hogy marad Barcelonában egy ilyen évad után, de aztán közvetlenül a világbajnokság után jött a sokkoló bejelentés: kölcsönben visszatér az Evergrandéhoz. A kölcsönből végül négy éves szerződés lett, de nem mondhatjuk, hogy a Barca nem járt volna jól: plusz 7,50 millió eurót nyert az üzleten. Azóta Paulinho nem került a válogatott közelébe. 

3. Yannick Carrasco (26 éves)

A Transfermarkt szerint a belga válogatott Carrasco rendelkezik a legmagasabb piaci értékkel: 22,50 millió euróra rúg az árcédulája. A balszélső Monacóban kóstolhatott bele a felnőtt futballba, de az Atletico Madridban vált világszinten is elismert labdarúgóvá. Három évet töltött Madridban, ez idő alatt egy Európa Liga-trófeát nyert, majd 2018 telén mindenki ledöbbent, amikor huszonnégy évesen, karrierje csúcsán a frissen feljutó DL Yifang együtteséhez igazolt. Akkori csapattársával, a tizenhatszoros argentin válogatott Nicolás Gaitánnal egyetemben költözött Kínába, ahol egészen vérfagyasztóan sikerült a debütálás: első bajnoki mérkőzésükön 8-0-ra kikaptak a Shanghai SIPG együttesétől. Ugyan hivatalosan nem került nyilvánosságra a transzfer-összeg, de akkoriban 54 millió euróról szóltak a sajtóhírek, aminek a 25 százaléka Carrasco előző csapatát, a Monacót illette. A belga támadó két év után kölcsönben visszatért az Atletico Madridhoz, a 2019/2020-as szezon második felét régi csapatánál töltötte, ahol bebizonyította, hogy Kínában sem felejtett el futballozni: 15 mérkőzésen lépett pályára, ezeken 1 gólt és 4 gólpasszt jegyzett. A jelenleg DL Pro néven futó együttesnél egészen jók a számai: 52 mérkőzés/ 24 gól és 17 gólpassz, ennek ellenére még az ő vezetésével sem sikerült a kilencedik helynél előrébb végeznie a klubnak. 

 

2. Oscar (28 éves)

Egykor óriási karriert jósoltak az eddig 46-szoros brazil válogatott támadó középpályásnak, ehhez képest már három éve a kínai bajnokságban tengődik. Kétszeres angol bajnokként, egyszeres Európa Liga-győztesként és egyszeres Ligakupa-győztesként – és nem mellesleg alapemberként – távozott a Chelsea-től a Shanghai SIPG-hez. Nem mondhatni, hogy rosszul járt az üzlettel a londoni együttes: 60 millió eurót fizetett érte az egyszeres bajnok kínai együttes, akit éppen a korábbi Chelsea-tréner André Villas-Boas vezetett akkoriban. A fővárosi klubnál igazi gólpassz-specialistaként tartják számon: 123 mérkőzésen 39 gólt és 66 asszisztott jegyzett. Mióta Ázsiában futballozik, egyszer sem kapott meghívót a brazil válogatott keretébe. A szerződése még négy évig él, így vélhetően súlyos eurómilliókat kellene kifizetni érte, ha valaki szeretné visszacsábítani a topfutballba. Meg hát 21,6 millió eurós fizetését vélhetően egyetlen európai csapat sem tudná állni – hogy legyen hova tennünk ezt az összeget, a La Gazzetta dello Sport információi szerint a teljes Serie A-ban egyedül Cristiano Ronaldo keres 7,5 millió eurónál nagyobb pénzt: a Juve portugál klasszisa 31 millió eurónyi alapfizetést tehet zsebre évente. 

1. Sephan El Shaarawy (27 éves)

Ő az a futballista, aki a pletykák szerint biztosan nem a pénz miatt igazolt Kínába. Na, persze, nem is a szakmai előrelépés játszotta a szerepet a döntésében. Már amennyire volt választása. Saját bevallása szerint esze ágában sem volt Kínába igazolni, annak ellenére sem, hogy olasz sajtóhírek szerint 10 millió eurós éves fizetést ajánlott számára a Shanghai Senhua, ami alig kevesebb, mint a kétszerese volt a római apanázsának. A La Repubblicának egyértelműen kijelentette tavaly június végén: "Nem akarom még elhagyni Európát. Még évekig a legmagasabb szinten akarok játszani, 26 évesen nem érzem, hogy egy ilyen váltásra lenne szükségem". A szerződéséből már csak egy év volt hátra, a felek pedig állítólag közel álltak a hosszabbításhoz, de aztán a kínai ajánlat felborította az asztalt. A nyilatkozat ellenére másfél héttel később pont került az ügy végére: a Transfermarkt szerint 16 millió euró (más orgánumok szerint 18 vagy 20) ellenében három éves szerződést kötött a Shanghai Senhua együttesével. Fizetését is sikerült felturbózni, évi 13,9 millió eurós éves illetményével ő lett a liga negyedik legjobban kereső játékosa. 

 

A kiemelt öt futballista melllett számos jó nevű játékos szerepel még a kínai bajnokságban, elég Marko Arnautovicsra (Shanghai SIPG), Hulkra (Shanghai SIPG), Alex Teixeirára (Jiangsu Suning), Cédric Bakambura (Bejing Sinobo Guoan) vagy Marek Hamsíkra (DL Pro) gondolni. De az SD Lunengbe szerződő Kádár Tamás is olyan csapattársakkal büszkélkedhet, mint Roger GuedesMarouane Fellaini vagy éppen Graziano Pellé