LabdarúgásPremier Liga

A bajnoki címet megnyerheti vagy el is vesztheti a Liverpool az Old Traffordon

2019. február 23.

Egy angol újságíró egyszer úgy jellemezte a Manchester United–Liverpool mérkőzéseket, mintha két kopasz ember harcolna a fésűért. Az álláspontja akkor az volt, hogy egyik csapatot sem fenyegette a bajnokság megnyerése, ezért a találkozójuknak nem kellett volna akkor feneket keríteni, mint általában.

Annak ellenére, hogy ezután a Twitteren kapott hideget-meleget ezért a kijelentésért mindkét klub szurkolóitól, azért volt némi igazság a mondandójában.

Igaz, hogy egy ilyen mérkőzésnek mindig meglesz a rangja, de tényleg sokkal többet jelent az egész, ha mindkét csapatnak fontos az épp aktuális összecsapás.

A Liverpoolnak már csak hat idegenbeli meccse van hátra a Premier Leauge-ben: a Manchester United, az Everton, a Fulham, a Southampton, a Cardiff és a Newcastle ellen. A vasárnapi az Old Traffordon pedig messze a legnehezebbnek tűnik mind közül. Egy liverpooli győzelem óriási lépés lenne a 19. bajnoki cím megszerzése felé, egy vereség viszont egy nagy botlást jelentene, amelyet kétségtelenül örömmel fogadnának Manchesterben mind piros, mind pedig kék részről.

Néhányan gúnyolódni és élcelődni fognak azon, hogy a Unitedot feltüzeli az, ha keresztebe tehet a Liverpoolnak a bajnoki címért folytatott küzdelemben. Mindez sokakat felbosszanthat, de hát a liverpooliak is ugyanígy viselkednek fordított helyzetben. Nem várhatunk el különbséget.

A futball néha olyan kicsit, mint a fájdalomcsillapító. Ha szorul a hurok, vagy olyan a hangulat, hogy okkal van görcsben a gyomrod, akkor annál jobb.

 

 

Huszonhét évvel ezelőtt, 1992. április 26-án a Manchester United azért érkezett az Anfieldre, hogy életben tartsa reményeit a Premier League győzelemre. Kilenc nappal korábban Alex Ferguson Vörös Ördögei olyan nagy favoritnak számítottak arra, hogy 25 év után először bajnoki címet nyerjenek, hogy a bukiknál már nem lehetett fogadást kötni erre.

Ian Rush meglőtte első gólját 24 próbálkozásból a Manchester ellen, amivel a Liverpool 2-0-ra nyert. A hét nap alatt elszenvedett harmadik vereséggel pedig a United helyett a Leeds lett bajnok. A Vörösök a hatodik helyen végeztek, de ettől még nem volt kevésbé élvezetes az ellenfél szurkolói felé üvölteni az Anfielden, hogy „a bajnoki címet a Merseyside-on veszítettétek el”.

Olyan logikát kereshetsz, amilyet csak akarsz, összevetheted a Manchester és a Liverpool helyezését a bajnokságban, de akkor, abban a pillanatban az volt a megfelelő reakció és nagyon is jólesett.

 

 

Tekintet nélkül a saját csapatod teljesítményére, miért szeretnéd azt látni, hogy a rivális megnyeri a Premier League-et? Miért szeretnéd, hogy szerencsétlenül járjanak, valami elsőre sikerüljön nekik, megoldódjanak a problémáik vagy miért kívánnál nekik egyáltalán bármilyen sporttal kapcsolatos közhelyet?

A United szurkolók – azzal együtt, hogy a Liverpool kisiklása a City-nek megadná az esélyt a végső győzelemre – kétségtelenül valami hasonlóról álmodnak a vasárnapi találkozó kapcsán.

Évekig, évtizedekig gyűlölettel fűtötten irigykedtek, hogy a Liverpool mit nyert vagy épp mit nem. Amíg nekünk 29 bajnoki cím nélküli évünk volt, addig náluk 26 ilyen esztendő akadt. Aztán figyelték, ahogy rendeztük sorainkat és a tabella megváltozott, a szerepek pedig felcserélődtek. Nehéz volt ezt bevennie a gyomruknak.

A legtöbb Manchester United szurkoló most attól félhet, hogy egy liverpooli siker még több liverpooli sikerhez vezet majd. Ole Gunnar Solskjaerral felturbózva (akit még mindig kiválóan lehet azzal felbosszantani, hogy egyszer még Liverpool szurkoló volt) semmi kétség afelől, hogy a két csapat között lévő 14 pontnyi különbség ellenére ez a meccs nem egy „fésűért való harc lesz”.

 

 

Solskjaer még a Cardiff menedzsereként egyszer azt mondta, hogy „képtelen ezzel érdemeben törődni” amikor egy újságíró megkérdezte a Liverpool esélyeiről a bajnoki címért folytatott versenyben, miután Brendan Rodgers csapata 6-3-ra verte őket. Most viszont biztosan érdekli a dolog – önmaga és a United miatt. Eközben a Liverpoolnak csak nyugodtnak kell maradnia, dacára a kiélezett helyzetnek. Jürgen Klopp pedig a megfelelő ember arra, hogy mindez meg is történjen.

A Liverpool a 2013/14-es szezon óta nem tudott nyerni az Old Traffordon – utoljára akkor volt komoly esélyük bajnoki címet nyerni. Akkor az egy diadalmenet volt: Moyes Unitedja nem állt a helyzet magaslatán, Vidicet negyedszer állították ki a Vörösök ellen és Rodgers csapata 3-0-ra nyert úgy, hogy Gerrard még azt a luxust is megengedhette magának, hogy kihagyjon egy tizenegyest.

Ez most vasárnap aligha lesz ilyen könnyű meccs a Liverpool számára.