Egyéb LabdarúgásLabdarúgás

A Barcának nem kellett, a Bayern 10 milliót fizetett érte – 7 dolog, amit nem tudtál Alphonso Daviesről

2020. augusztus 22.

Nehéz gyermekkor

Davies egy menekülttáborban született 2000 novemberében, ahova szülei emigráltak, miután Ghána úgy döntött, hogy a libériai polgárháború miatt kétezer menekültet befogad. A ghánai Buduburam városában éltek egy hullámlemezekből és falapokból összeverbuvált kunyhóban, majd ötéves korában családjával felkerekedtek, és meg sem álltak a kanadai Edmontonig. 

Így nézett ki az a ház, ahol a Davies-család élt (Forrás: fcbayern.com)

 

16 évesen a válogatottban

Davies még mindig nincs húszéves, de már tizenhétszer magára ölthette a kanadai válogatott mezét. 15 éves korában mutatkozhatott be az MLS-ben, alig egy évvel később pedig már hazája színeit képviselve 37 percet futballozhatott a Curaçao elleni felkészülési mérkőzésen. Egy hónappal később – első nemzetközi tétmeccsén – megszerezte első góljait is: a CONCACAF-aranykupa csoportmeccsén Francia Guyana ellen kezdőként rögtön duplázott.

 

 

A Barcának nem kellett

A Bayern München 8-2-es parádéja után került nyilvánosságra a hír, ami szerint a gránátvörös-kékek ellen parádézó Alphonso Davies-t korábban a katalán együttesnek is beajánlották. Az amerikai TUDN sportcsatorna újságírója, Luis Omar Tapia tényként állítja a Twitteren: a korábbi Barcelona-legenda Hriszto Sztoicskov felhívta a klub vezetőségének a figyelmét a villámgyors szélsőre, aki akkoriban még az MLS-ben szereplő Vancouver Whitecaps játékosa volt. Javaslata azonban süket fülekre talált: a klub elnöke, Joseph Maria Bartomeu azzal az indokkal utasította el, hogy kanadai játékost nem szerződtetnek. 

 

 

Messi a példaképe

"Próbálom Messi játékstílusát másolni, ami persze nem könnyű, mert alacsonyabb nálam, nekem hosszabbak a lábaim, nagyobbakat lépek" – fejtette ki a szélső az AFTN-nek adott interjújában. A Barcelona elleni mérkőzés előtt különösen izgatott volt, hogy kedvenc játékosa ellen léphet pályára: "Nem jutok szóhoz, egy álmom vált valóra" – nyilatkozta az UEFA.com-nak. A meccsen végül a negyedik gól előtti szólójával megmutatta, képes ő is úgy bolondítani az ellenfél védőit, mint argentin példaképe – még groteszkebbé teszi a helyzetet, hogy maga Messi is az "áldozatok" között volt. 

 

A barátnője és ő is BL-győztesek lehetnek

Davies már csak egy lépésre van attól, hogy 19 éves kora ellenére triplázzon – azaz a Bundesliga és a Német Kupa után a Bajnokok Ligája-trófeát is felemelhesse egy szezonon belül. Ehhez a Bayern Münchennek a PSG-t kellene legyőznie; akik szintén hasonló forgatókönyvről álmodoznak, hiszen a bajnokságot, Francia Kupát (és a Ligakupát) is begyűjtötték már. De nem csak ezért különleges a két csapat párharcra. A PSG női csapatánál futballozik Davies barátnője, Jordyn Huitema, aki vasárnap este az Arsenal ellen léphet majd pályára a BL-elődöntőbe jutásért. Lehet, hogy mindketten a csúcsra jutnak?

 

Irány a Premier League! Vagy mégsem?

2017-ben több Premier League-csapattal is összefésülte a brit sajtó. A Metro szerint a Manchester United, a Liverpool és a Chelsea is aktívan érdeklődött a kanadai tehetség iránt, de végül a Swansea City lett a befutó – azaz csak elméleti síkon. Hiába egyezett meg 3 millió fontos vételárban a Vancouver és a Swansea, nem sikerült pontot tenni az üzlet végére, mivel Davies nem kapott munkavállalási engedélyt a szigetországban. 

 

Bip-bip!

Még csupán másfél éve áll a bajor klub alkalmazásában, máris beírta magát a Bundesliga-rekordok könyvébe. 2020 júniusában a Werder Bremen ellen 36,51 km/h-val sprintelt. Ez nem csupán Bundesliga-csúcs, de az az egész világon összesen két olyan labdarúgó van, akik még nála is szaporábbnak bizonyultak: Gareth Bale (36,9 km/h) és Bruno Henrique (38 km/h). Nem véletlen, hogy csapattársa, Thomas Müller ráragasztotta a "kengyelfutó gyalogkakukk" becenevet. 

 

Ingyenes tippversennyel, ingyenes fogadásokkal és megemelt oddsokkal várunk titeket a Bajnokok Ligája döntőjére! Kattints ide, és nézd meg a promócióinkat!