La LigaLabdarúgás

A Barcelona továbbra is bízik a szertelen támadóban

2022. augusztus 09.

Xavi érkezésével pálfordulás következett be a karrierjében.

A Barcelona szertelen francia támadója sokáig úgy tűnt, hogy a klub történetek egyik legnagyobb melléfogása lesz. Ousmane Dembélé alapvetően egy hasznos és jó játékos, de a pályán kívüli viselkedése, magatartása és abszolút nem profi hozzáállása olyan irányba vitte el, mellyel képtelen volt igazolni a 105+40 millió eurós átigazolási díjának létjogosultságát. Jóval inkább kidobott pénz volt és sokáig úgy tűnt, hogy ennek megfelelően szerződése lejártával meg fognak szabadulni tőle.

Az elmúlt idény közben Xavi érkezésével azonban elkezdett benőni Dembélé feje lágya és a csapat egykori ikonikus játékosa megtalálta vele a közös hangot. Dembélé Xavi egyik kedvenc játékosa és az egész csapat egyik legfontosabb szereplője lett a 2021–2022-es szezonban. A 25 éves világbajnok szélső szerződése az elmúlt évad végeztével járt le, így ingyen hagyhatta volna a háta mögött a katalán klubot. Az előző szezonban 32 meccsen jutott szóhoz egészségi állapotából kifolyólag, a bajnokságban 21 meccsen egyetlen gólt szerzett 11 gólpassz mellett – utóbbi az egész ligában a legtöbb volt.

Állítólag még januárban is szabadulni akartak tőle, Xavi azonban folyamatosan bízott benne és többször is hangoztatta, hogy kardoskodik a megtartása mellett. Végül a Barcának sikerült meggyőznie Dembélét arról, hogy alacsonyabb fizetés mellett maradjon a klubnál a katalánok nehéz anyagi helyzetéből kifolyólag. Annak ellenére, hogy a Chelsea és a Liverpool is ajánlatot tett neki, Dembélé végül elfogadta a katalánok marasztaló szándékát és újabb két évvel, 2024-ig meghosszabbította tartózkodását a Camp Nouban.

Ennek ellenére Dembélé azért kevésbé tudta még igazolni a hozzáfűzött reményeket, legfőképpen a brutális átigazolási díját nem. Öt év alatt 150 mérkőzésen 32 gólt szerzett a csapat színeiben. A kilátások mindenképpen pozitívak lehetnek felé, tipikusan egy olyan játékos, akinek fejben rendben kell lennie, hogy teljesítsen, és úgy tűnik, hogy Xavival végre egymásra találtak. Dembélé a nyári felkészülési mérkőzések alatt is önbizalomtól duzzadóan, felszabadultan tette a dolgát, ebben a formájában pedig zseniális dolgokra képes a labdával.

A maradása megtörtént, elviekben folytatódhatna a felek további együttműködése, azonban a La Liga egyelőre nem engedte beregisztrálni új szerződését – ahogyan a Barcelona többi nyári új igazolását sem.

A klubnak egyelőre további összegeket kell felszabadítani, hogy javítani tudjon a pénzügyi mérlegén és engedélyezhessék számukra az új tranzakciók regisztrációját a 2022–2023-as idényre.

Szerző: Ficsura Ádám