BundesligaLabdarúgás

A dobogó harmadik foka a tét a Borussia-Parkban!

2020. május 22.

Borussia Mönchengladbach-Bayer Leverkusen, szombat 15:30

Dübörögnek tovább a Bundesliga küzdelmei, élesedik a harc a dobogós helyezésekért: az első ötben tanyázó csapatok mindegyike odaérhet a pódiumra, sőt, a végső győzelemre is mutatkozik – matematikai – esély. Persze nehéz elképzelni, hogy a listavezető Bayern München nyolc forduló alatt elbukná a nyolc pontos előnyét, de bármi megtörténhet. A realitás talaján maradva, a ’Gladbach és a Leverkusen is a bronzéremért, és az azzal járó Bajnokok Ligája-indulásért harcolhat, méghozzá egymás és az RB Leipzig ellen.

Óriási dolog lenne mind a két klub számára, ha ki tudnák golyózni az első négyből, a Bajnokok Ligájában menetelő Vörös Bikákat, akik nem a legjobb formában tértek vissza a kényszerszünet után. A Freiburg elleni pontvesztésüknek köszönhetően, nem tudták megelőzni a Borussiát, ha pedig ez nem lenne elég, még a Leverkusen is megérkezett a nyakukra. Hátrafelé már egyik csapatnak sem kell figyelnie, a Dortmund-Bayern München párharc mögött, elkezdődhet a három résztvevős pisztolypárbaj. A csapatok sorsolása nagyjából ugyanolyan nehézségű, így a szombat délutáni rangadó kiemelten fontos lehet.

A vendéglátók egy hajszálnyival esélyesebbnek számítanának, amennyiben közönség előtt rendeznék a találkozót, így viszont aligha érezhető a hazai pálya előnye. Az üresen kongó Borussia-Parkban, fej-fej mellől indulnak a gárdák, amelyek egymás elleni mérlege aligha lehetne kiegyenlítettebb: utolsó hat találkozójukból három-három ’Gladbach és Leverkusen siker született. Az idei szezonban, a Csikók ellopták a három pontot a BayArénából, előtte viszont nem jött ki nekik a lépés: a Gyógyszergyáriak megsemmisítő, öt-nullás verést mértek ellenfelükre, a Német Kupában. Igaz, ekkor még nem Marco Rose-nak hívták a Borussia mesterét.

A Red Bull Salzburgtól megszerzett tréner, új szintre emelte a csapatot: az elmúlt szezonban 34 mérkőzésen 55 pontot gyűjtő ’Gladbach, idén 26 forduló alatt jutott el 52 egységig, a Leverkusen ellen pedig beállíthatják a tavalyi ponttermésüket. A kényszerszünet előtt is zakatolt a gépezet, az elmúlt hat bajnoki mérkőzésükön, mindössze a Dortmund tudta legyőzni őket, a visszatérés alkalmával pedig nagyon magabiztosan hozták el a három pontot a Frankfurt otthonából.

Pechükre, a Leverkusen még náluk is jobb formát mutatott, a téli szünet óta mindössze egyszer kaptak ki, illetve egy döntetlenre futotta erejükből, az RB Leipzig ellen. Az összes többi mérkőzésüket megnyerték, a bajnoki címért hajtó Dortmundnak sem kegyelmeztek Peter Bosz legényei.

Kai Havertz nem kezdte fényesen a szezont, mostanra viszont játékba lendült, de Diaby-ra és a padról beszálló Bellarabira is kiemelten kell majd figyelnie a hazai védőknek. A Csikók oldalán, a francia páros, azaz Thuram és Pléa felelnek a gólokért, illetve érdemes kiemelni az algériai balbekket, Ramy Bensebainit, aki bejátszotta magát a csapatba, nyári érkezése után.

A formát és a kereteket látva, valamint a zártkaput figyelembe véve, aligha tudjuk eldönteni, melyik csapat az esélyesebb, így a pontosztozkodás mellett tesszük le a voksunkat. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy az iksz egyik csapatnak sem jó, csak az RB Leipzignek… A Vörös Bikák lehetnek a forduló legnagyobb nyertesei.

Tipp: Döntetlen 3,70