Bajnokok LigájaLabdarúgás

A Fradit tisztelnie kell az FC Barcelonának, mert… – Militár Iván jegyzete

2020. október 19.

A közösségi médiában a jegyértékesítés az egyik legfontosabb téma a Ferencvárosi TC – FC Barcelona mérkőzéssel kapcsolatban. A másik nagy téma annak bizonygatása, hogy ki az igazi Fradi szurkoló és ki nem. Mindenki egyértelműnek veszi, hogy a Fradi esélytelen kedden. A katalán lapok és rádiók lenézik a Fradit, vagy legalábbis nem veszik őket komolyan. Ebben a helyzetben miről is lehetne másról írni, mint arról, hogy miért van oka a bizonytalanságra az FC Barcelonának?

Kellene valami okosat mondani, elemezni, hogyan lehetne megkontrázni a katalán sztárcsapatot és úgy tenni, mintha lenne bármiféle fogalmam, mit jelent Lionel Messivel egy pályán focizni. Az az igazság, hogy ez a mérkőzés egész egyszerűen értelmezhetetlen a szokásos nézőpontokból. Egy végletekig buta álca lenne bárki részéről – akkor is, ha nagyon sokan megpróbálják – erről a meccsről úgy beszélni, mintha ez a 4-4-2-ről vagy Koeman 4-2-3-1-éről szólna. Holnap Sigér Dávid leül az idegenbe érkező csapatok számára fenntartott öltöző egyik székébe, beköti a cipőfűzőjét, és kifut a Nou Camp gyepére. Ott a világ valaha élt legjobb játékosa ellen kellene focizni, leszerelni, és abból indítani. Úgy, hogy a Bajnokok Ligája himnusza közben a félelem helyett bátorság, a kishitűség helyett önbizalom, a veszély helyett lehetőséget lehessen látni. Nos, Sigér Dávid és a csapat többi tagja: bátorság! Megérdemlitek mindannyian a tiszteletet! Elmondom, miért.

Nemrég értem végére a kiválóan elkészített dokumentfilmnek, ami A szenvedélyek csapata címet kapta, és meg kell mondani őszintén, az egy más világ volt. Persze, a szurkolói kultúra is más volt, a társadalom, ami körül vette az egészet, más volt. A karakterek is mások voltak. Az viszont a napnál is világosabb, hogy a Ferencváros, mint sportklub mennyire különleges. A kultúra egész egyszerűen nem tud kihalni, mert annyira erősen él a Fradistákban, akkor is, ha nincs pénz; akkor is, ha másodosztály; akkor is, ha gyenge a csapat.

Simon Tibor pénzbüntetéseket szórt ki azokra a játékosokra, akik a tusoló után a mezre véletlenül ráléptek. Nem volt szabad, sőt, tilos volt. Simon Tibi elmondta a társaknak, hogy a Real Madrid múzeumban le kellene nyugodni picit, hiszen nem turistának jöttek ide. Novák Dezső beengedte a szurkolókat az öltözőbe, sőt, örült neki, ha a szurkolók figyelmeztették a játékosokat arra, mit jelent a Fradiban játszani. Ezek olyan kulturális jelenségek, amelyek mellett egész egyszerűen képtelenség elmenni szótlanul. Azt mondja az egyik krónikás, hogy a Fradinak mindig is küzdeni, harcolni kellett, jókedvvel.

A Fradit tisztelnie kell az FC Barcelonának a Fradi-szív miatt.

Azt hiszem, hogy kultúrát teremteni sokkal nehezebb, mint azt átvenni. Főleg a mai világban, ahol a like és a megosztás a pénzegység, nem az erkölcs, az erő, vagy az egyetértés. Sok szerencsét azoknak, akik kultúrát szeretnének teremteni. Nincs már Simon Tibi, Isten nyugosztalja.

A Fradit tisztelnie kell az FC Barcelonának az FTC óriási, megmásíthatatlan, nagyszerű klubkultúrája miatt. 

A másik kérdés természetesen az, hogy egyáltalán el kell-e kezdeni ábrándozni egy ilyen film megtekintése után, az idei első Bajnokok Ligája meccs előtt, és azért sorvadozni, hogy régen mindig minden szebb és jobb volt. Mert azért ez nem biztos, hogy olyan egyértelmű. Az lenne talán a legjobb, ha rádöbbennénk (nemcsak a futballban), hogy ami értékes és ami előremutató, azt minden áron meg kellene őrizni. Csak azért, mert a világ szerint mindent szabad, mindennek lenni szabad, és mindenki másmilyen, azért vannak olyan kultúra teremtő erők, amik az egész közösséget erősítik, és ezáltal teszik értékessé az egyént. Egy olyan társadalmi egyetértés kellene, mint amilyen egyetértés van a Fradival kapcsolatban a Fradi közösségen belül. Hogy a klub az első, a játékosnak, az edzőnek, a klub vezetőinek, mindenkinek. Ne felejtsük: ilyen kultúra teremtő erő a tisztelet. És ezt a fajta tiszteletet a futballjáték önmaga szabályain keresztül tökéletesen meg tudja tanítani.

A futball minden idők legtökéletesebb játéka. Nincs még egy ilyen dinamizmusban, érzelmi és értelmi mélységben gazdag játék, amit az emberiség kitalált magának. A játék komplexitása felfoghatatlan és lemérhetetlen. A labda kereksége a kiszámíthatatlan valóságot rendezett csatává, háborúvá változtatja és mi imádjuk minden percét. Az emberiség döntő többsége ezért a játékért rajong, és az emberi csaták legmagasabb erőszak nélküli szintjére emelik mindannyian. Létezik egy titkos kód, ami a játék iránti megunhatatlan, el nem múló, fantasztikus tiszteletről szól. Hadd emlékeztessek mindenkit, hogy a játék sokkal, de sokkal fontosabb értékekkel rendelkezik, mint számok, eredmények és holmi tények összessége.

A Fradit tisztelnie kell az FC Barcelonának a játék komplex és kiszámíthatatlan mivolta miatt.

Hogy taktikáról is legyen szó. A Barca nagyon biztos abban, hogy mit szeretne a pályán látni. Domináns játékot, az ellenfél térfelén, a lehető legtöbb helyzetet kidolgozva úgy, hogy az ellenfél a labda hiányához hozzászokva, a meccs végére fehér zászlóval a kezében omoljon le Messi lábai elé. Azonban láttuk, hogy a kontratámadások megállítása nehézkes ügy. Most hétvégén például, a Barca kikapott a Getafe csapatától azért, mert nem tudták időben megállítani a gyors ellentámadásokat. Mi tudjuk, a Fradi is szeret kontrázni.

A Fradit tisztelnie kell az FC Barcelonának, a kontráikban rejlő potenciál miatt.

Hadd áruljak el egy titkot: a ’95-ös Ferencváros semmivel nem volt közelebb tudásban sem az Ajaxhoz, sem a Real Madridhoz, mint a mai Fradi az FC Barcelonához. Mégis, Lisztes Krisztiánék eltűntettek hatalmas különbségeket csapatként, együtt. Deák Bill Gyula elmondta már rengetegszer: „Csapat csak egy van, a Ferencváros”! A holnapi mérkőzésen a Fradinak ugyancsak csapatként kell pályára lépni, az első húsz percet mindenáron túlélni kapott gól nélkül. Később, esetleg egy szögletből betalálni, majd irtózatos küzdés árán 1-1-gyel hazautazni. Kell az is, hogy a veszélyes helyzeteket valahogy megússzuk szerencsésen. Nyilván, szerencse nélkül ez nem fog működni. Ezért is igaz még inkább: a Fradit tisztelnie kell a Barcelonának, mert a futball furcsa dolgokra képes.

Hajrá Fradi!

Elképesztő ajánlatok a Fradi BL-meccseire – Vegyél részt a nagyszabású promócióban!