La LigaLabdarúgás

A La Liga feljelentette a PSG-t és a City-t

2022. június 16.

Nem csak a levegőbe beszélt a spanyol bajnokság elnöke.

Kylian Mbappé Paris Saint-Germainnél való szerződéshosszabbítását követően a La Liga elnöke, Javier Tebas nyílt levélben jelezte aggályait a párizsi klub által tanúsított pénzügyi magatartása miatt. A napokban pedig valóban feljelentést tettek a világ leggazdagabb csapatai ellen, mivel a spanyol liga feltételezései szerint megsértették a pénzügyi fairplay-t.

“A La Liga szeretné leszögezni, hogy egy ilyen jellegű üzlet súlyos támadást jelent az európai labdarúgás gazdasági stabilitására, a sportág integritására, s nemcsak az európai kupaküzdelmekre, de a hazai bajnokságokra nézve is. Botrányos, hogy egy olyan klub, mint a PSG, amely az előző idényben 200 millió eurós veszteséget jelentett, s a megelőző években további 700 milliós veszteségről közölt adatokat, annak erre az idényre lehet 650 millió eurót érő játékoskerete, és le tud zárni egy ilyen horderejű üzletet” – jelentette ki a La Liga a korábbi közleményében.

A spanyol liga a fenyegetőzés helyett immár formálisan is megtette a feljelentést a Paris Saint-Germain és a Manchester City ellen, miután a két klubot a pénzügyi fair play szabályainak folyamatos megsértésével vádolja. A szervezet első embere már korábban jelezte, hogy az érintett csapatok gyakorlata veszélyt jelent az európai labdarúgás gazdasági stabilitására és a sportág integritására, ezért jogi lépéseket fog tenni.

„A La Liga a héten panaszt nyújtott be az UEFA-hoz a PSG ellen, amit áprilisban már beadott a Manchester City ellen is. Azért, mert ezek a klubok folyamatosan megsértik a jelenlegi pénzügyi fair play-szabályokat” – olvasható a legutóbbi kommünikében.

„A La Liga úgy véli, hogy ezek a gyakorlatok megváltoztatják a futball ökoszisztémáját és fenntarthatóságát, ártanak minden európai klubnak és bajnokságnak. Mindez csak a piac mesterséges felpumpálását szolgálják, ráadásul olyan pénzből, amit nem a futball generál. A La Liga tisztában van azzal, hogy ezen klubok szabálytalan finanszírozása vagy közvetlen pénzinjekciókkal, vagy olyan szponzori és egyéb szerződésekkel történik, amelyek nem felelnek meg a piaci feltételeknek vagy gazdaságilag nem észszerűek.”

A PSG eddig nem volt hajlandó hivatalosan kommentálni az ügyet, de a klubhoz közeli források szerint teljesen biztosak abban, hogy megfelelnek a Ligue 1 és az UEFA pénzügyi fair play szabályainak. Állításuk értelmében mind Mbappé új szerződése, mind pedig Lionel Messi leigazolása pénzügyileg megalapozott befektetés volt, és ahhoz, hogy ellensúlyozzák Mbappé fizetését, több játékost is el fognak adni a nyári átigazolási időszak folyamán.

A La Liga azt tervezi, hogy amennyiben az UEFA nem dönt a javukra, akkor további feljelentést fognak tenni a francia hatóságok, és ha kell az Európai Unió felé is a PSG elnöke, Nasse Al-Khelaifi cselekedetei ellen.

Forradalmi cselekedet és végre valaki tesz valamit, vagy az egész egy nevetséges színjáték?

Szerző: Ficsura Ádám