Európa LigaLabdarúgás

A legjobbjai nélkül érkezik az Espanyol Budapestre

2019. november 27.

Ferencváros (2,62) vs. Espanyol (2,62), csütörtök 18:55

Az Európa-Liga csoportkörének hajrájához érkeztünk, a Ferencváros pedig még versenyben van a továbbjutásért. A spanyolok már lezártak minden kérdést, két fordulóval a vége előtt eldőlt, hogy ott lesznek a legjobb harminckettő között, ennek megfelelően immár csak a bajnokságra koncentrálnak. Egy olyan forgatókönyv van, ami tét nélküli meccseket vetítene elő az utolsó játéknapra: ha a Ferencváros veszít, a bolgár Ludogorec pedig elviszi a három pontot Moszkvából, máris megvan a két továbbjutó. Azonban, ha a Fradi győz, a Ludogorec pedig csak egy döntetlent harcol ki a CSZKA ellen, netán vereséget szenvednek, lépéselőnybe kerülhet Serhij Rebrov együttese, és decemberben egy Bulgáriában kibrunsztolt döntetlennel is kvalifikálnák magukat a kieséses szakaszba. 

A magyar bajnok bizakodva várhatja az Espanyol elleni összecsapást, talán sosem voltak ennyire jó formában, mióta az ukrán mester átvette az irányítást. Egyre inkább összeáll a gépezet, az elmúlt egy hónapban négy pontot szereztek a CSZKA Moszkva ellen, legyőzték az Újpestet, idegenben a Fehérvárt, hatot rúgtak a Nagyerdőn a Lokinak, illetve a Zalaegerszeg ellen úgy lőttek hármat egy félidő alatt, hogy Isael kihagyott büntetője is belefért (igaz, 3-2 lett a vége). Rebrov remekül alkalmazkodik az ellenfél csapatához, s egy Ludogorec elleni kisiklást leszámítva végig bátor futballt játszik a zöld-fehér együttes. Emlékezhetünk, hogy a bolgárok elleni meccsen kívül mind az Espanyol otthonában, mind a CSZKA elleni meccseken volt olyan félidő, amikor futballozott a Fradi. Eddig többnyire a szervezett védekezésének köszönhették a sikereket, de úgy tűnik, hogy mostmár a támadójátékra is apellálhatnak a magyar együttes szurkolói, hiszen az elmúlt két fordulóban majdnem annyi gólt szereztek a bajnokságban (9), mint előtte tíz meccs alatt (14). Ennek az egyik kulcsa, hogy Isael Barbosa egyre inkább kezd beépülni és egyre jobban megmutatja a kvalitásait. Míg ezidáig leginkább arról maradt emlékezetes, hogy éppen milyen frizurával fut ki a gyepre, most a látványos megoldásai, kreatív és eredményes játéka mellett a gólokból is kiveszi a részét: az előző két meccsen két gólt és két gólpasszt regisztrált. 

Pablo Machin, a spanyolok edzője a legnagyobb sztárjait el sem hozza Budapestre. Az alapemberek közül Marco Roca, Víctor Sánchez és Lei Wu pihentetés miatt, Matías Vargas, Ferreyra, Naldo, Javi López pedig sérülés miatt nem lesz ott a meccskeretben. Különösen fájdalmas lehet, hogy a csatárok közül egyedül Campuzano lesz bevethető, és ár Calleri is ott lesz a keretben, sérülés miatt kérdéses a játéka. Az Espanyol veretlenül vezeti az EL-csoportot, ugyanakkor a La Ligában továbbra is a kiesőzónában tartózkodnak, öt pontra a bennmaradástól, így minden bajnoki létfontosságú számukra. Machin kinevezésével ugyan a csapat játéka pozitív irányban változott, a pontgyűjtéssel továbbra is hadilábon állnak. Éppen ezért nem lenne meglepő, ha ez az EL-meccset feláldoznák a bajnokság oltárán, hiszen számukra már nem oszt, nem szoroz, hogy milyen eredményt érnek el a Groupama Arénában. A Fradi ugyanakkor megmutatta a CSZKA elleni hazai meccsen, hogy képesek bátor és kezdeményező futballra, ez pedig egy félgőzzel futballozó Espanyol ellen akár elég is lehet. 

A papírforma alapján közel sem a Fradi az esélyes, így egy esetleges pontszerzés is bravúrkategóriába sorolható lenne, de a körülmények alapján lehet esély egy jó eredményre. 

Tipp: A Fradi gólt lő az első félidőben – 2,08