Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

A Liverpool elvesztett Bajnokok Ligája-döntőjét követően látszólag derült égből villámcsapásként jelentette be távozási szándékát a csapat meghatározó játékosa. Sadio Mané a „vörösöknél” töltött hat esztendő után a következő idénytől már a Bayern München soraiban szerepelhet. Mi vezetett a váltáshoz, s mit várhatunk tőle a bajoroknál?

Hat év után távozott a Liverpool FC csapatától a csapat meghatározó támadója, Sadio Mané. A szegénysorból származó szenegáli csatár a Mersey-partiak színeiben 269 mérkőzésen 120 gólt szerzett 2016 óta, az angol bajnokságban 90 alkalommal tudott eredményes lenni. Váratlanul az elmúlt idény végeztével közölte, hogy el szeretné hagyni a csapatot, s néhány hét alatt végbement a váltás.

Útnak indították az elvágyódó klasszist

Manét annak idején Jürgen Klopp már a Borussia Dortmundhoz is meg akarta szerezni, így mindkettőjüknek nagy volt a boldogsága, amikor 2016 nyarán 34 millió font ellenében csatlakozott a „vörösökhöz”. Az Európában korábban a Metz (2011-2012), a Red Bull Salzburg (2012-2014) és a Southampton (2014-2016) csapataiban futballozó támadó egy szemvillanás alatt beilleszkedett a Liverpool gépezetébe. Mané a kezdetektől egészen a távozásáig alapember volt. Az első idényében szerzett 13 találata csak a bemelegítés volt, később valamennyi alkalommal túlszárnyalta ezt a termést. A hat liverpooli évében négyben elérte, háromszor át is lépte a 20 gólos határt. A 30 esztendős támadó a 2018–2019-es Bajnokok Ligája-győzelem évében 22 góljával az angol bajnokság aranycipőse lett, a teljes évadot pedig 50 fellépés alatt 26 találattal zárta. Egy évvel később 22, majd 16, a legutolsónak bizonyuló idényében pedig 23 gólig jutott 51 összecsapás alkalmával.

A Szalah–Firmino–Mané hármas éveken át fémjelezte a Liverpool gyors, kombinatív, mindent elsöprő támadófociját, láthatóan élvezték egymás társaságát és eredményesek voltak. A brazil légiós háttérbe szorulásával azonban elkezdtek új támadókat keresni, így érkezett 2020 nyarán Diogo Jota, másfél évvel később pedig Luis Díaz az Anfieldre. Szalah tehermentesítése és Firmino hiányosságai miatt meg is kapták a lehetőséget, ám mivel Manével szemben mindketten klasszikus szélsők, így a portugál és a kolumbiai egyaránt a szélen került bevetésre, a játékuk esetén Mané középre húzódott. Bár a teljesítményét nem befolyásolta a váltás, mivel nem közölték a távozásának pontos indokát, egyelőre úgy vélhetjük, hogy hirtelen jött elköszönésének – legalább az egyik – oka a nem saját posztján való játszatása lehetett.

Miután Mané az elvesztett BL-döntő után közölte a Pool vezetésével a távozási szándékát, a „vörösök” minden erejüket és anyagi erőforrásukat Darwin Núnez leigazolásába fektették, akit csillagászati áron el is hoztak a Benficától. Az uruguayi vérbeli középcsatár, aki kreativitása révén bizonyára tökéletesen fog illeni a Liverpool támadójátékába, és a Szalah–Núnez–Díaz triótól joggal várhatnak majd sokat, így tulajdonképpen Mané fájó távozását – első ránézésre – minőségben tökéletesen sikerült pótolni, és ha az új szerzemény beválik, akár még jobbak is lehetnek, mint a szenegálival voltak. Egyelőre azonban kétségek övezik Szalah jövőjét, akinek jövő nyáron jár le a szerződése, így akár az sem kizárt, hogy a következő hetekben megválnak tőle. Ebben az esetben bizonyára Jota léphet állandó kezdőhelyre, de akár egy újabb támadót szerződtetése napirendi pontra kerülhet.

A Lewandowski nélküli támadójáték főszereplője lehet

A Bayern München csapatánál Robert Lewandowski adta be nyáron a távozási szándékát. Egyelőre a bajorok vezetése azt az álláspontot képviseli, hogy a játékos élő szerződéssel rendelkezik, melyet ki kell töltenie, minden bizonnyal meg tudnak majd egyezni az értékesítéséről. Mindkét fél számára ez lenne a megnyugvást ígérő megoldás. Mané kimondatlanul már Lewandowski helyére érkezett, még ha bizonyára nem is direktben fogja betölteni az előre tolt ék posztját. Anélkül, hogy bármit tudnák egyelőre a csapat terveiről, látatlanban leginkább azt tudnám elképzelni, hogy a kedvelt, 4-2-3-1-es felállás megtartása esetén Thomas Müller lenne a középcsatár, akit a két szélről Serge Gnabry és Mané támogathat, a középpálya közepén pedig bizonyára a tehetséges Jamal Musiala és/vagy a frissen igazolt Ryan Gravenberch követelhet majd magának egyre több lehetőséget. Ebben az esetben a szenegáli újra a jól megszokott posztján játszhatna, s Müllerrel ígéretes duót alkothat, mint ahogyan a balszárnyon Alphonso Daviesszel együtt szélvészgyors sebességük révén okozhatnak majd gondot az ellenfelek védelmének. És ez csak egy feltételezés volt a megannyi lehetőség közül, akár még a bőség zavarával is megküzdhet majd a Bayern fiatal trénere.

A bajorok a nyári erősítések jóvoltából ígéretesnek tűnő vérátömlesztésen mentek keresztül, s joggal tűzhetik ki célul, hogy a németországi egyeduralom mellett európai szinten is újra magasabbra érjenek. Julian Nagelsmann első müncheni éve a korai DFB-kupa-, és BL-búcsú révén hagyott kívánni valót maga után, melyek kijavítása a soron következő idény legfőbb céljai lehetnek.

Új kihívást keresett, és talált magának

A szenegáli csatár elképesztő mélységből tört fel karrierje mostani csúcsára. Manét annak idején szülei sem támogatták, mivel a sportot időpocséklásnak tartották, ő azonban a fejébe vette, hogy kizárólag a labdarúgással segíthet a szegénységben sínylődő családján. 15 évesen nagybátyja segítségével utazott szülővárosából az ország másik végén található Dakarba, hogy részt vegyen a Génération Foot akadémia próbajátékán, azonban szakadt ruhája és lyukas cipője révén el akarták őt tanácsolni. Szerencsére meg tudta győzni az ottani edzőket, hogy csak játszani szeretne, és miután meglátták, hogy mire képes a labdával, azonnal ott tartották. Azóta is lépésről lépésre folyamatosan fejlődött. Bizonyára hat év után valami változásra vágyott, hogy fenn tudja tartani a legjobb formáját. Mané nevét napjainkban már Szenegál történetének legjobb labdarúgói között emlegetik.

Mostani klubváltása már a BL-döntő előtt felmerült pletyka szinten, de csak az idény utolsó meccsét jelentő párizsi finálét követően jelezte klubjának távozási szándékát. Elvágyódását a nyilvánosság előtt az alábbiakkal indokolta: „Látom a közösségi oldalakon a kommenteket, és a szenegáliak 60-70 százaléka azt akarja, hogy elhagyjam a Liverpoolt. Én pedig azt fogom tenni, amit ők akarnak… Ezzel együtt hatalmas köszönettel tartozom a Liverpoolnak azért, amit értem tettek, és a szurkolóknak is, hogy az első naptól kezdve befogadtak maguk közt.”

Ki-ki saját belátása szerint eldöntheti, hogy mennyire valósak a fenti okok. Abban biztosak lehetünk, hogy Mané mindig is szívén viselte hazája sorsát, lévén iskolákat, kórházakat, sportpályákat építtetett a folyamatos pénz-, és élelmiszeradományok mellett.

A Bayernben bizonyosan új impulzusok érhetik, talán otthonosabban is érezheti majd magát, és egy kicsit minden tekintetben megújulhat. Érkezésével és a fentebb már kiemelt társakkal a német rekordbajnok gyors, attraktív támadójátékra lehet képes, amely ideális esetben még a semleges szurkolók számára is vonzó lehet majd.

Jó eséllyel nyílhat arra is, hogy Mané pályafutása legjobb góllövői éveit fussa, és bizonyára a német bajnoki címet is könnyebb lesz majd elhódítani, mint az angolt.

Szerző: Ficsura Ádám

Kapcsolódó cikkek