BundesligaLabdarúgás

A Red Bull-labdarúgóklubok útja a csúcsra, II. rész – Pirbusz Dániel cikke

2020. október 27.

A Professzor érkezése

2012. július 1-jén a Red Bull bejelentette, hogy a csapataik közötti szorosabb együttműködés érdekében Gérard Houllier globális sportigazgatóként, főként az Európán kívüli klubokért felel. Ralf Rangnick, pedig mint a Lipcse és a Salzburg sportigazgatója került a cég kötelékébe. 

Rangnick a német futballreform egyik legfontosabb alakja, ennek ellenére a mai napig megosztja a német közvéleményt. A professzor becenév is pejoratív jelzőként ragadt rá még 1998-ban első tv-s szereplése után.

A Red Bullnál azt várták tőle, hogy egy hasonló felemelkedést vigyen véghez, mint ami a Hoffenheimnél sikerült, ahol 2,5 év alatt egy nagy terveket szövögető, ugyanakkor a 3. ligában stagnáló csapatból stabil Bundesliga klubot épített.

Rangnick elsőként alapelveket fektetett le, amelyekhez a Red Bull-családnak ragaszkodnia kell. Az egyik legfontosabb, hogy mivel az energiaital is mint termék a fiatalokat célozza meg, ezért a klubnak is16-23 év közti játékosokat kell igazolnia, akik még formálhatók. Mára a felső korhatár inkább 25, ami nem vonatkozik kapusokra vagy olyan játékosra, aki már megfordult a Red Bull-csapatok  egyikénél.

A játékoskiválasztás menete is komoly változásokat hozott. Rangnick szerint fizikai határokat már nem lehet hová feszíteni, ezért a valódi potenciál gondolkodásmód megváltoztatásában és gyorsításában rejlik.

Első lépésként a kognitív képességeket mérik fel, amiben a legnagyobb szerepe annak a Hans Leitertnek van, aki 2010 és 2015 között a Red Bull-család kapuskiválasztásának a vezetője volt és az erre a célra használt szoftvert kifejlesztette. A program célja, hogy a felmérje milyen pontosan és gyorsan tudja felismerni az adott rendszert, mintát a felhasználója.  A teszt hossza 40-45 perc, mivel egy játékos is körülbelül ennyi időt kénytelen összpontosítani pihenés nélkül egy mérkőzés során. A vizsgálat végére a klub képet kap a játékos alkalmazkodó képességéről. Ez Rangnick rendszerében azért egy fontos tényező, mert véleménye szerint, bármelyik labdarúgó a szisztémája szerves része tud lenni, amennyiben hajlandó annak befogadására és alkalmazására.

Leitert 2016-ban tanácsadó céget alapított. A Hans Leitert Sports Consulting ma már partnere a FIFA-nak és számos Premier League klubnak.

Salzburgi változások

Rangnick szakított az addigi hagyományokkal és nem egy jó nevű veteránt ültetett a padra, hanem a fiatal, ambiciózus Roger Schmidtet. A német tréner a Paderbornnál elért eredményeivel hívta fel magára a figyelmet, ahol a német kiscsapattal az utolsó fordulóig harcban volt az első osztályba jutásért, de Schmidt pedigréje a szurkolók körében komoly aggodalomra adott okot.

Az első idény csalódást keltő eredményekkel zárult a Bajnokok Ligájában: kiesés a Dudelange ellen, a kupában a harmadik ligás Paching állta útjukat, a bajnokságban pedig az Austria Wien hátát nézték, de az eredménytelenség ellenére kitartottak Schmidt mellett.

A 2013-14-es szezon során Schmidt letarolta Ausztriát és elindította azt a dominanciát, amit azóta se tudtak megtörni az ellenfelek. Az eredményes és látványos futball a klub védjegyévé vált. A bajnokságban 115 gólt szereztek, a kupában közel 6 találatot átlagoltak meccsenként, az Európa Ligában a legjobb 16 jelentette a végállomást, ahol a Basel ellen egy kiállításokról és szurkolói rendbontástokról emlékezetes visszavágón maradtak alul.  Az idény végén távozó Schmidt helyét a klub legendája Adi Hütter vette át, aki a Grödig nevű osztrák kiscsapatot felvezette története során először a Bundesligába, majd újoncként bronzéremig jutott velük.

A nyár folyamán a klub története legnagyobb bevételét könyvelhette, amikor Sadio Manét értékesítették 23 milló euróért. A tél folyamán ugyanekkora összeg folyt be az Alan-Kampl kettősért. Eközben sikerült 2,3 millióért megszerezni Naby Keitát és Takumi Minaminot. A keret átalakulása nem érződött a csapat eredményein, ugyanis Adi Hütter hazai porondon mindent megnyert és az Európa Ligában is eljutottak a legjobb 32-ig. Hütter a következő évet már a Young Boys kispadján kezdte.

Rangnick lipcsei teljhatalma miatt a Salzburgnál új sportigazgatót neveztek ki klub egykori ifijátékosa az egyesületet 2006 óta csapat menedzserként és koordinátorként szolgáló Christopher Freund személyében. Rangnick egykori hoffenheimi segítője, a Salzburg fiókcsapataként működő Liefering edzője Peter Zeidler lett Hütter utódja. A klub kiváló teljesítménye a játékosmozgásokon is meglátszódott. A csapat több kulcsjátékosa is a távozás mezejére lépett Gulácsi és Ilsanker cégen belül váltott, Ramalhot, pedig Roger Schmidt csábította Leverkusenbe. Zeidler nem tudta kezelni a helyzetet ez, pedig a bukásához vezetett.

A következő másfél év egy átmeneti időszak volt, amely során a Lipcse kiszolgálása mellet több játékosért is 10 millió euró feletti összeget kasszíroztak.

A klub U-19-es csapata ifjúsági Bajnokok Ligáját nyert 2017-ben. A ifi trénere Marco Rose lett az első csapat új edzője. A német tréner a fiatalokra építve egészen elődöntőig menetelt az Európa Ligába. A már szokásosnak mondható kiáramlás során Berisha, Lazaro és Caleta-Car is távozott a csapattól.

Rose még egy évet lehúzott a kispadon mielőtt elfogadta a Borussia Mönchengladbach felkérését. Utódja az amerikai Jesse Marsch lett, aki egy lipcsei tanuló év után kapta meg a salzburgi padot. Olyan játékosok teljesedtek ki a kezei alatt, mint Haaland, Minamo vagy Szoboszlai.

Verseny a legmagasabb szinten

Érkezése után Rangnick nem eszközölt komoly változásokat a lipcsei keretben, az egyetlen érkező, aki hosszútávon meghatározta a klub életét az a későbbi csapatkapitány Dominik Kaiser volt. A frissen kinevezett Alexander Zorniger ennek ellenére veretlenül teljesítette a 4. liga küzdelmeit. A rájátszásban aratott sikerrel, pedig sikerült a hőn áhított feljutás.

A nyáron érkezett a csapathoz Yussuf Poulsen, Joshua Kimmich, majd a télen Diego Demme. A Lipcse újoncként ezüstérmes lett a harmadosztályban, amivel jogot nyert a klub a Bundesliga 2-ban való szereplésre. Ez azzal is járt, hogy az eddigieknél szigorúbb feltételeknek kellett megfelelniük. A szabályok feszegetésével, kijátszásával az eddig se kedvelt csapat, azonnal a Hoffenheimet is beelőzve az ország legutáltabb csapatává lépett elő.

Az ellenszenvet tovább fokozta, hogy a Lipcse a több, mint 23 millió euró értékben vásárolt játékosokat, ennek dacára a klub tisztes távolságból követte a feljutókat. Zornigert már idény közben menesztették és a beugró szerepét magára öltő Beierlorzer sem nyújtott elegendőt, ezért Rangnick kezébe vette az irányítást és fel is juttatta Lipcsét a Bundesligába, ezzel a Red Bull által 2009-ben kitűzött célt 3 évvel korábban végrehajtotta a tervezettnél. Mindezt tette úgy, hogy közben sikeresen felépített egy magot, ami a mai napig a csapat gerincét alkotja (Gulácsi, Klostermann, Orban, Halstenberg, Sabitzer, Forsberg, Poulsen). A kispadról viszont visszaköltözött az irodába, a padon pedig az a Ralph Hasenhüttl foglalt helyet, aki egykori Salzburg-játékos, de visszavonulása után Németországban maradt és építette a karrierjét.

Az első osztályban a Kaiserslautern bajnoki címe óta a legjobb újonc-teljesítményt nyújtották ezüstérmet szerezve. Hasenhüttl a második évében nem tudta megismételni az elsőéves teljesítményt, ami az állásába került. A Bajnokok Ligájában hiába kerültek az egyik leggyengébb csoportban csak a harmadik helyre futottak be. Az Európa Liga szereplés a 8 között ért véget egy játékvezetői hibákban bővelkedő összecsapáson a Marseille ellen. A Bundesliga-idényt csak a hatodik helyen zárták.

A Red Bull bejelentette július 21-én, hogy a 2019-20-as szezonra már Julian Nagelsmann készíti fel a csapatot. Egy évre senki nem vállalta a beugrószerepet, ezért Ralf Rangnick magára osztotta ezt a szerepet. Az idényt egy bajnoki bronzzal és kupaezüsttel zárva búcsúzott a Lipcsei-projekttől.

Nagelsmann első éve kiválóra sikeredett a klub történetének legnagyobb sikerét szállítva Bajnokok Ligája elődöntőig meneteltek.

Az eredmények a várakozásokat felülmúljak, ugyanakkor a lipcsei utánpótlásból továbbra sem nőt ki olyan játékos, aki megütné a csapat szintjét és éppen ezért olyan összegeket költöttek a keret kialakítására, amivel az UEFA FFP határait feszegetik.

Az üldözött Amerikai-álom

Szépen csendben a New York Red Bulls is a rangnicki útra tévedt. Mindezt tette feltűnés mentesen, ugyanis maga az MLS is egy fiatalítási hullámon esett át. A kiemelt játékosok többsége ma már a legjobb korban lévő vagy 20-as évei elején járó labdarúgók Ez nincsen másképp a NYRB-nál sem, ahol a keretösszetétel komoly változáson ment keresztül 8 év alatt a bajnokság legöregebb keretéből a legfiatalabbá vált.

Ugyanakkor hiába épült ki egy rendszer, ami bátran nyúl a fiatalokhoz mind játékosok, mind edzők terén. Ez egyelőre nem párosul trófeák gyűjtésével. A NYRB legnagyobb sikere a 3 Supporters' Shield, ami az alapszakaszban legjobb teljesítményt nyújtó csapatnak jár.

A klub eredményei ellenére a Red Bull továbbra is támogatja a projektet, mivel egy fejlődő ligában bárminemű szabályozás nélkül reklámozhatják magukat és évről évre kerülnek a jobbnál jobb játékosok Észak-Amerikából Európába. A csapat első fecskéje Tyler Adams volt, de a többieket is tárt karokkal várja Lipcse és Salzburg.

A professzor lelép

Rangnick elvégezte a tőle kért munkát kialakított egy önműködő rendszert, ami a felsővezetésben és a játékosok kiválasztása során is azt vallja, hogy elsőként a klubon belül keresik a megoldást és amennyiben a keresés sikertelen, akkor az egyesülettel azonosulni tudó külsős személyt szerződtetnek.

A rendszer, amint elkezdett működni Rangnickra már nem volt szükség, ez történt Salzburgba, majd Nagelsmann érkezésével Lipcsében is. A cégnél az utolsó évében egy jelképes pozícióba helyezték (Nemzetközi kapcsolatokért és scoutingért felelős csapat fejévé).

Rangnick júliusban végleg szakított a Red Bull-lal. A törekvéseit látva csak idő kérdése mikor és hol helyezkedik el.

Ez viszont már a jövő zenéje, és egy új történet kezdete.