Európa LigaLabdarúgás

A remény él, csoda kell Budapesten – Ferencváros – Leverkusen beharangozó

2023. március 15.

Múlt csütörtökön az első 30 percet leszámítva partnere volt a magyar bajnok a Bundesligában szereplő együttesnek. 2-0-s hátrányban a Fradi, amely alapvetően nem ledolgozhatatlan különbség, ugyanakkor az ellenfél minden szempontból kényelmes helyzetben lesz.

Az első meccs konklúziói

Ferencvárosi fókuszból két részre lehet bontani a leverkuseni összecsapást. Az első 30 percben hatalmas különbség volt az két csapat között. Magasan támadtak le a hazaiak, így könnyen zavarba tudták hozni a labdával amúgy sem túl magabiztos zöld-fehér védelmet. Ennek eredménye lett a vezető gól, mely egy rossz helyzetfelismeréssel kezdődött Dibusztól. Azonban a kezdeti “lámpalázat” leküzdve a Fradi Zachariassen révén kapufáig jutott, mely fordulópontnak számított a találkozón. Innentől a Ferencváros dominált – ha nem labdabirtoklásban mérve, de minőségi helyzetekben, vagy kapuralövésekben mindenképpen – a második félidőben teljesen új arcát mutatta meg Sztanyiszlav Csercseszov együttese. Kezdeményezőbb, kevésbé direkt futballt mutattak be, melyet nagyon ritkán látunk az FTC-től. Nagyon nagy kár a hajrában bekapott gól miatt, melyhez egyéni hibák, kihagyások sorozata vezetett.

Szükség van-e változtatásra?

A játék alapján nincsen ott a rozsdás bökő Sztanyiszlav Csercseszov torkán, hogy grandiózus változtatásokat kelljen eszközölnie. Az tény, támadó felfogásban kell nekiugrani a visszavágónak a mérkőzés elejétől kezdve. Botka Endre butasága miatt nem számíthat rá az orosz edző, így a helyén máris Henry Wingo kezdhet, aki támadásokban sokkal aktívabb, használhatóbb. A védelem tengelyében Adnan Kovacsevics pici javulást jelenthet a labdás fázisokban – viszont a leverkuseni kontráktól tartva valószínű Abena maradása -, míg a bal oldalon Pászka Lóránd hozhat frissességet amennyiben 100%-os lesz. A támadósorban Ryan Mmaee inaktív volt a kinti találkozón, a kombinatív játékban és védekezésben hatékony Baden Frederiksen megoldásként funkcionálhat. Összességében nem kell felbolygatni csapatát Csercseszovnak, de minimális változtatásokkal lehet korrigálni egy más stílusú futball érdekében.

A visszavágón erre érdemes készülni

Az eredmény jelenlegi állása miatt joggal feltételezhetjük, hogy a Ferencváros nekiront a Leverkusennek. Viszont ismerve az orosz edző felfogását nem fog fejjel a falnak rohanni, óvatosan próbálja szeletekre bontani a mérkőzést – hiszen 90 perc rengeteg idő. Ugyanakkor, ha a Fradi magasan fog helyezkedni, labdával próbál az ellenfél térfelén dominálni, ez tökéletes forgatókönyv a Leverkusennek. A németek erőssége a kontrázás, ebből keveset láttunk az odavágón, de az eredmény alakulása miatt erre több lehetőségük lesz Budapesten. Kulcskérdés lesz, hogy a ferencvárosi középpálya hogyan állítja meg ezeket az átmeneteket.

Ha nem sikerül, a párharc gyorsan eldőlhet, ha sikerül, akár még a továbbjutás sem lehetetlen.