BundesligaLabdarúgás

Achraf Hakimi: Az elfeledett kölcsönjátékos, akiből pár hónap alatt Európa egyik legjobb védője lett

2019. február 04.

Joachim Watzke, a Borussia Dortmund vezérigazgatója ritkán hagyja ki az alkalmat, hogy ne említse meg, milyen jó viszonyt ápol Florentino Perezzel, a Real Madrid elnökével. E két ember kifogástalan személyes kapcsolata nélkül a sárga-feketéknek sokkal nehezebb (vagy egyenesen lehetetlen) lett volna véghez vinni a szezon legmerészebb átigazolását: egy kétéves kölcsönszerződést kötni Achraf Hakimivel, a Real hátvédjével.

A 20 éves játékos nem volt azonnal egy főnyeremény a Signal Iduna Parkban, ugyanis állítólag Lucien Favre, a Dortmund új vezetőedzője nem bízott Hakimi védekezési képességeiben, ezért kihagyta őt a csapatból a Bundesliga első négy fordulójában.

 

 

Végül a Nürnberg elleni 7-0-s kiütéses győzelem alkalmával mutatkozhatott be a csapatban, amelyen első gólját is meglőtte. Túlzás lenne azt mondani, hogy Hakimi megváltoztatta a Dortmund támadójátékát, de tény, hogy a Bundesliga éllovasának játéka sokkal folyamatosabb és dinamikusabbnak tűnt azzal, hogy Hakimi segítette a támadásokat, afféle pót-szélsőként, bármelyik oldalon.

A 14 mérkőzésen, amelyen kezdő volt, a Dortmund mindösszesen 2 pontot hullajtott. (Az egyetlen hazai vereségüket akkor szenvedték el, amikor meglepő módon a Fortuna Düsseldorf ellen kikaptak 2-1-re még decemberben és Fave pihentette Hakimit.)

A marokkói idegenlégiós még elkövet néha szokatlan helyezkedési hibákat, de ezek rutintalanságának tudhatók be és nem okoznak különösebb problémát, hasznos felfutásai mellett pedig nem mehetünk el szó nélkül.

Akárki is játszik előtte, annak rendkívül értékes segítséget nyújt és a hamis kilencest játszó Marco Reus is mentesül attól, hogy a szélre kelljen húzódnia. A Dortmund kapitánya körül van elég játékos ahhoz, hogy inkább középen veszélyeztessen.

 

 

A legjobb az egészben, hogy Hakimi képességei a jobb lábában akkor koncentrálódnak erőteljesebben, ha nem a saját oldalán játszatják, hanem a baloldalon. Így lőtt például egy gyönyörű gólt a Hannover ellen, amikor 4-1-re győztek. A Bundesligában azóta nem láttak olyan védőt, aki az ellenkező oldalon játszana, mióta Philipp Lahm karrierje derekán ugyanígy megváltoztatta pozícióját.

Még az európai elithez mérve sem találunk sok olyan, a támadásokat segítő védőt, aki jobb lenne Hakiminél. A Dortmund nem csak profitál a játékából, de eddig ez egy kölcsönösen sikeres szövetségnek bizonyul.

A futballista ugyanis így nem lett részese a Real Madrid egyik legrosszabb évének, hanem csatlakozott a német klubhoz, amely a legjobb szezonját produkálja Jürgen Klopp távozása óta. Favrenak a részletekre vonatkozó legendásan jó megfigyelési képességei nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a Hakimiben rejlő lehetőségek a felszínre törhessenek, megteremtve ezzel a svájci szakember taktikáját és a csapat dinamikájának egyensúlyát.

Az előző szezonban, amikor a Dortmund azzal küzdött, hogy legyen egy valamire való pillanata két nagyon különböző vezetőedző alatt és hiányzott az összetartás minden téren, Hakimi meggyőző magabiztossága talán károsan hatott volna saját magára és csapattársaira is.

 

 

Most, hogy Thomas Delaney, Marco Reus és Axel Witsel kezükbe vették az irányítást az öltözőben, a fiatal játékosok is érezhetően érettebben viselkednek. Egy dolgot bánhat csak a Dortmund, hogy ezt a szenzációs fiatal labdarúgót a Madrid nagy valószínűséggel nem fogja végleg elengedni.

Marcelo, illetve Dani Carvajal nem igazán van már a csúcson és Hakimi idővel mindkettőjüket be fogja érni, ráadásul a kölcsönadása 2021 nyarán lejár. A németek szemszögéből szomorú a történet, hiszen nagy valószínűséggel nem lesz rá mód, hogy szerződtessék a marokkóit, a Real Madrid részéről pedig őrültség lenne az eladásán gondolkodni.

Perez és Watzke közeli barátok, de amikor a jövő klasszisaiért megy a harc, a barátságot mindenki félreteszi.