Labdarúgás

Afrikai Nemzetek Kupája: Tovább íródik a gambiai csoda?

2022. január 28.

A házigazda és a legutóbbi kiírás negyedik helyezettje is bejuthat a négy közé.


 

Gambia – Kamerun

A torna újonca, amely egyben az egyik legnagyobb meglepetést is okozta, most az eddigi legnehezebb feladatára készülhet. A „skorpiók” remekül teljesítettek a csoportkörben, majd az esélyesebbnek tartott guineaiak ellen is diadalmaskodni tudtak. Tom Saintfiet nagyon jó munkát végez a fiatalokra épülő csapattal, ahol a stabil védekezés és a szélvész gyors kontrák remekül működnek. A „szelídíthetetlen oroszlánok” útja eddig nagyon sima volt, ami a házigazdának kijáró tisztelet miatt is alakult így, de mellé persze azt sem szabad elfelejteni, hogy Toni Conceição legénysége nagyon magabiztos játékkal rukkolt elő és hozta a sikereket.

Papíron a kameruniak abszolút favoritként vághatnak neki ennek a találkozónak is és a gólgazdag teljesítményük alapján valóban meglepetés lenne, ha nem tudnák felőrülni a gambiai védekezést, amely eddig erőn felül teljesítve eljuttatta idáig az újoncot.

 

Burkina Faso – Tunézia

Egy jól sikerül csoportkörös teljesítmény után csaknem sikerült a lehetetlen és a megtizedelt gaboniakkal szemben elbukni az előző körben a „csődöröknek”, de végül a tizenegyespárbajban sikeresebbek voltak. Ez nem vet jó fényt Kamou Malo csapatára, hiszen a korábbi sikereiket is beárnyékolja, főleg az ellenfél pozitív irányú változása mellett, hiszen Mondher Kebaier tanítványai éppen csak továbbjutottak a kvartettjükből, de aztán a legjobb tizenhat közt az addig százszázalékos nigériaiakat búcsúztatták a „karthágói sasok”.

A kiegyenlített párharcban valamivel a tunéziaiak az esélyesebbek, bár az is igaz, hogy az egymás ellenik tekintetében a pályaválasztó lehet bizakodóbb. Benne van a mérkőzésben a döntetlen és a hosszabbítás, de sok gólra aligha lehet számítani.