Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

A csoport

Törökország – Ozan Kabak

A korosztályos válogatottakat végigjárva első nagy tornájára készül Ozan Kabak, aki az elmúlt fél évet a Liverpoolnál töltötte kölcsönben. A török védő bár nem szerepelt rosszul Angliában, teljesítménye hagyott kivetni valót maga után, ezért a vörösök (néhány szurkoló meglepetésére) végül nem véglegesítették a szerződését. Csakhogy időközben a Schalke kiesett a német másodosztályba, így újra nagy esély mutatkozik, hogy Kabak csapatot váltson, ehhez pedig cseppet sem ártana, hogyha minél jobb teljesítményt nyújtana az idei Európa-bajnokságon. 

Svájc – Ruben Vargas

A svájci szélső második éve nyújt jó teljesítményt a Bundesligában, az idei szezonban összesen 30 mérkőzésen lépett pályára (18 alkalommal volt a kezdőcsapat tagja) ezeken pedig hat gólt és három gólpasszt jegyzett. Talán úgy is lehetne fogalmazni, hogy ő volt az egyetlen fiatal játékos az Augsburgban, aki kitudott emelkedni az idén, hogyha pedig jól tud szerepelni az Európa-bajnokságon, akkor könnyen szintet léphet, ráadásul már 22 éves, így talán most lenne a legjobb korban. A pályán leginkább a sebességével tud kitűnni, és mindkét szélen bevethető.

Olaszország – Gianluigi Donnarumma

Mesés szezonon van túl a fiatal kapus, hiszen amióta a Milan hálóőre először sikerült a piros-feketéknek bejutniuk a Bajnokok-ligájába, ehhez pedig bőven hozzájárult Donna a hatalmas védéseivel és bravúrjaival a Serie A-ban. 37 mérkőzésen lépett pályára és mindössze 38 gólt kapott, 14 (ez a 2. legtöbb a ligában) alkalommal pedig egyáltalán nem tudták bevenni a kapuját. Mindezek tükrében a szezon végi szerződéshosszabbítási botránya nem vett rá jó fényt, de az olaszok nagyon jó csapattal érkeznek az Európa-bajnokságra, így minden adott ahhoz, hogy egy remek tornát zárjon.

Wales – Ethan Ampadu

A korábban leginkább nagy hajáról ismert (azóta már levágatta) ismert Ethan Ampadu üde színfoltja volt az idei szezonban borzasztóan szereplő és simán a Championshipbe kihulló Sheffield United csapatának, és az idei Európa-bajnokságon mutathatja meg igazán a nagyszínpad előtt, hogy mire képes. Szüksége is lesz erre, mivel kérdés, hogy mi lesz a sorsa, hiszen a Chelseaben aligha lenne helye a középpályán vagy nem jutna állandó játéklehetőséghez, így nem kizárt, hogy a torna után Löw Zsolték újra -vagy akár végleg- elpasszolják.

B csoport

Oroszország – Maksim Mukhin

A fiatal védekező középpályás mindössze egy mérkőzésen jutott ősszel szóhoz a Bajnokok-ligájában, de a téli szünet után megszilárdította helyét a csapatban és szinte minden mérkőzésen kezdett az orosz Premier Leagueben. A Lokomotiv teljesítménye ráadásul vele nagyon feljavult, a pályán leginkább szereléseivel kitűnő középpályás pedig időközben az egyik legígéretesebb orosz középpályásnak nőtte ki magát. Mindezek ellenére május végén aláírt a rivális CSZKA Moszkva csapatához, és mivel még Marko Nikolic (a Fehérvár korábbi trénere, jelenleg a vasutasok vezetőedzője ) sem tudta rábírni a szerződéshosszabbításra, ezért mindössze pár száz ezer euróért váltott csapatot. Az orosz válogatottban márciusban mutatkozott be, de az Európa-bajnokságot valószínűleg inkább még csak a kispadról fogja figyelni.

Belgium – Jérémy Doku

Egészen elképesztő történet az övé, hiszen két éve még az U17-es válogatottban szerepelt (ekkor Magyarország ellen, a III. Kerület pályáján is pályára lépett), most pedig a torna egyik legfiatalabb játékosaként utazik a vörös ördögökkel az EB-re. Tavaly nyáron szerződött a Rennes csapatához 26 millió euró ellenében, ahol a gólokkal kezdetben adós maradt, és az első találatát csak március közepén szerezte meg a francia élvonalban, mindezek ellenére közel sem zárt rossz szezont. Érdemes kiemelni, hogy a Ligue 1-ben a belga szélső hajtotta végre a legtöbb sikeres cselt, szám szerint nem kevesebb, mint 110 (!) alkalommal sikerült kicseleznie az ellenfeleit. Ez messze a legtöbb volt a bajnokságban, és bár a válogatottban még közel nem alapember, valószínűleg már az idei tornán is láthatunk majd tőle egy-két szép mozdulatot.

Dánia – Mikkel Damsgaard

A 20 éves dán játékos esetében egy igazán kreatív játékosról van szó, hiszen a támadó szekcióban lényegében mindenhol bevethető. Tavaly nyáron hagyta ott a Nordsjaelland csapatát, az olasz élvonalbeli szereplő Sampdoria 7 millió euró körüli összeget fizetett érte. Első évében 35 mérkőzésen lépett pályára a Serie A-ban (1766 percet töltött a pályán) és két góllal és négy gólpasszal segítette a csapatát. A játékában még van hova fejlődnie, de márciusban a válogatottban két találatot és két asszisztot szerzett Moldova ellen, és jó úton jár, hogy a jövő egyik meghatározó dán játékosa legyen.

Finnország – Onni Valakari

A ciprusi élvonal mostanában jó ugródeszkának számít a fiatal játékosok esetében, erre pedig a finn irányító lehet a legújabb példa. Tavaly télen a norvég Tromsotól érkezett a Pafos csapatához, és hamar felvette a liga ritmusát. Az idei szezonban pedig folytatta jó teljesítményét, 36 mérkőzésen 13 gólt és 7 gólpasszt hozott össze, átlagosan 156 perc alatt vett részt egy találatban. Nem csoda, hogy ilyen mutatók mellett számos topligából jelentkeztek már így is be érte, de egy jó szerepléssel a finn csapat tagjaként csak tovább növelné az értékét.

C csoport

Ausztria – Christoph Baumgartner

Szinte a semmiből tört be a tavaly a Hoffenheim csapatába az osztrák középpályás, aki az idén csak túl szárnyalta a tavalyi teljesítményét. Baumgartner az együttes utánpótlásából került fel a nagycsapathoz, és időközben a csapat egyik legértékesebb játékosává nőtte ki magát a 22 millió eurós értékével. Bár a csapat gyengén teljesített, Baumgartner mutatóira aligha lehet panasz (41 mérkőzés 9 gól és 7 gólpassz), és minden bizonnyal sógoraink kezdőjében gyakran találkozhatunk majd a nevével az Európa-bajnokságon is.

Hollandia – Matthijs De Ligt 

Nevét már mindenki ismeri, így nem szorul bemutatásra a fiatal holland bekk, aki annak ellenére nem zárt annyira rossz idényt, hogy a Juventus a szezon közben szenvedett és épp, hogy odaért a Serie A-ban a negyedik BL-t jelentő helyre. Első nagy tornájára készül a holland válogatottal, és Virgil van Dijk távollétében (sérülés miatt kihagyja a tornát) a szurkolók leginkább tőle várják majd, hogy vezére lesz a védelemnek.

Észak-Macedónia – Eljif Elmas

A torna újoncaként a macedónok érkeznek, akik márciusban Németország legyőzésével kerültek a hírekbe. A Napoli fiatal box-to-box középpályása, Elmas szerezte azon a mérkőzésen a győzelmet érő találatot, aki az utóbbi években fiatal kora ellenére a legjobb macedón játékossá nőtte ki magát. A nemzetnek már az EB szereplés is ajándék, és már így is történelmet írtak, ugyanakkor közelről sem szabad őket leírni, már csak Elmas miatt sem.

Ukrajna – Viktor Tsygankov

Évek óta stabilan szállítja a gólokat a Dinamo Kijev csapatában Tsygankov, az idei bajnoki címből is rendkívül aktívan kivette a részét. Számára rendkívül fontos lenne, hogy a jó teljesítményével felhívja magára a figyelmet a közelgő Európa-bajnokságon, hiszen a nyáron a közelmúltat nézve mindennél nagyobb esélye van annak, hogy csapatot váltson.

Mivel már 23 éves ezért kicsit már az idősebb kategóriába tartozik, de kétségkívül ő lehet az egyik következő ukrán labdarúgó, aki kiköt valamelyik topligában. Az adottságai megvannak hozzá.

D csoport

Adam Hlozek (Csehország)

Hosszú kihagyását követően márciusban visszatért a pályára Adam Hlozek, ráadásul szerencsére a sérülése egyáltalán nem törte meg. A cseh Fortuna liga történetének legfiatalabb gólszerzője összességében 15 góllal és 8 gólpasszal zárta az idei szezont, ráadásul a Brno ellen az utolsó fordulóban elért mesternégyesének köszönhetően (amit 32 perc alatt szerzett) még a gólkirályi címet is bezsebelte. Kétségkívül kinőtte a Sparta Prahat, az EB-n pedig még jobban felhívhatja majd magára a figyelmet. 

Joško Gvardiol (Horvátország)

A 19 éves belső védő esete azért is érdekes, mert hétfőn még az U21-es Európa-bajnokságon szerepelt a korosztályos horvát csapattal, így az egyedüli játékos lesz a kontinensviadalon, aki a részben Magyarországon rendezett torna play-offjában pályára lépett, és a felnőttek között is szerephez juthat. Gvardiolnak egyébként remek szezonja volt, bajnok és kupagyőztes lett a Dinamo Zágrábbal, és már a torna előtt aláírt 16 millió euró ellenében a tehetségekre szakosodott német RB Leipzighez. 

Billy Gilmour (Skócia)

Bár keveset játszott az idei szezonban, hogyha a pályán volt akkor meggyőző teljesítményt nyújtott a Chelseaben a 20. születésnapját pont egy hét múlva ünneplő Billy Gilmour. A fejlődése szempontjából valószínűleg jövőre kölcsön adják. Nem olyan régen még Bajnokok-ligája győzelmet ünnepelt, pár napja pedig bemutatkozott a skót válogatottban. Bár a tornán is valószínűleg csak epizód szerep jut majd neki, Gilmour jelenléte már most egy hatalmas siker Skóciának. 

Phil Foden (Anglia)

Helyet követelt magának az idén a BL döntőig menetelő Manchester Cityben a mindössze 20 esztendős Phil Foden. Pep Guardiola nem egyszer hangsúlyozta korábban is, hogy kivételes tehetség a City üdvöskéje (nem véletlenül nem engedte el soha) és ebből az idén már láthattunk egy kis ízelítőt. Kétség nem fér hozzá, Foden már így is fantasztikus szezont produkált, 50 mérkőzésen 16 gólt és 10 asszisztot szerzett, de az Európa-bajnokságon teheti fel az i-re a pontot.

E csoport

Alexander Isak (Svédország)

A fiatal csatár felé hatalmas elvárások lehetnek, hiszen az elmúlt két szezonban termelte a gólokat Spanyolországban, ráadásul a legenda Zlatan Ibrahimovic kiesésével még inkább tőle várnák majd a gólokat az északiak. A LaLiga idei szezonjában 17 találatot szerzett, ezzel pedig az egyik legeredményesebb góllövő volt a topligákban. A 21 éves csatár kinőtte a Real Sociedad csapatát, egy jó Európa-bajnoki szerepléssel pedig még könnyebben eladhatja magát.

Kamil Piatkowski (Lengyelország)

A lengyel védő fantasztikus szezont tudhat maga mögött az Ekstraklasaban, és felbecsülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a Raków a második helyre ért  be a bajnokságban. A 20 éves játékos is abban az érdekes helyzetben van, hogy már a torna előtt aláírt új csapatához, ami pedig nem más lesz, mint a Red Bull Salzburg. Bár nem kizárt, hogy Paulo Sousa a védelem tengelyében még inkább egy másik Kamilnak, a rutinosabb Gliknek szavaz majd bizalmat a tornát, de valószínűleg Piatkowski is megmutathatja majd, hogy miért fizettek érte öt millió eurót az osztrákok.

Pedri (Spanyolország)

A Barcelona tinije a legfiatalabb a listánkon, az EB kereteket nézve pedig a torna negyedik legfiatalabb játékosa. A 18 éves Pedri az idén robbant be a köztudatba, a Ferencváros elleni BL mérkőzést leszámítva ráadásul minden mérkőzésen pályára lépett az idei szezonban a katalán csapatban. Kérdéses, hogy milyen szerep juthat majd neki a tornán, ugyanakkor az, hogy ennyi idősen már ott van a spanyol EB keretben jól jelzi, hogy mekkora tehetség.

Róbert Boženík (Szlovákia)

Gyengére sikeredett az idei szezonja, a tavalyi jó kezdő féléve után a Feyenoordban az idén nem jutott sok lehetőséghez, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy több hónapot sérülés miatt kénytelen volt kihagyni. 16 mérkőzésen (ebből négy alkalommal volt kezdő, összesen 468 percet töltött a pályán) mindössze egy gólt szerzett, de a felvidékieknek mégis ő lehet majd a fő gólfelelőse az Európa-bajnokságon.

F csoport

Kylian Mbappe (Franciaország)

Nehéz róla újat mondani, hiszen mindenki ismeri az adottságait. Kylian ugyan egyénileg nem zárt rossz szezont, csapatával viszont jócskán lehet hiányérzete; nemhogy a Bajnokok-ligáját, de még a Ligue 1-et sem sikerült megnyerniük. Pont ezért a PSG támadójának mentőöv lehetne az idei szezon megmentése szempontjából egy EB győzelem, és a franciáknak minden esélyük meg is van, hogy behúzzák a tornát.

Kai Havertz (Németország)

Bár első angliai szezonja meglepően gyengére sikeredett, végül a Bajnokok-ligája győzelem kárpótolta mindenért. Ráadásul a Manchester City elleni döntőben ő szerezte a mindent eldöntő találatot, ezzel pedig hamar beírta magát a londoni kékek történelmébe. Valószínűleg a németek keretben is hasonló elvárások lehetnek felé, minden bizonnyal az egyik vezére lesz a Nationalelfnek az EB-n.

Joao Félix (Portugália) 

A 2019-es Golden Boy szezonja felemásra sikeredett, ugyanakkor aligha szomorkodhat, hiszen az Atlético Madrid csapatával megnyerte a LaLigat. Első nagy tornájára készül a csapattal, így kíváncsian várjuk, hogy mire mennek majd elől a csatárfronton Cristiano Ronaldoval. Félix egy nemrég adott interjújában elmondta, hogy szerinte a magyarok akár a németeknél is erősebb ellenfelek lehetnek, ebből kifolyólag pedig aligha igazán pikáns meccsekre készülhet a matracosok csatára.

Schön Szabolcs (Magyarország)

Remek évet zárt az MTK játékosaként a fiatal szélső, 9 gólt szerzett és az év fiatal játékosának is megválasztották az NBI-ben, majd májusban (újra) légiósnak állt és a Dallas csapatához szerződött, ahol már be is mutatkozott az MLS-ben.

A 20 éves játékos abszolút újoncnak számít Marco Rossi keretében, hogyha minden jól megy ma este debütálhat a válogatottban Ciprus ellen.

Kapcsolódó cikkek