Egyéb LabdarúgásLabdarúgás

Az új seprűk jobban sepernek, mint a régiek? – Eredivisie-beharangozó 2. rész

2022. augusztus 04.

Az elmúlt bő egy évtizedben csak a három nagy emelhette magasba a győztesnek járó serleget, illetve volt egy klub, akit a pandémia fosztott meg egy potenciális győzelemtől. A következőkben ennek a négy egyesületnek a helyzete kerül terítékre.

Az állandóság, mint fegyver

Természetesen nem a keret, hanem az edzői stáb adja a változatlanságot mind Alkmaarban, mind Rotterdamban. A Feyenoord támadószekciója teljesen átalakul a tavaly látottakhoz képest. Minden sorozatot magába foglalva a Dessers, Til, Sinisterra, Linssen négyes 68 gólt rámolt be az ellenfelek hálójába. Előbbi kettőt a kölcsönvételük végén nem tudták megszerezni, míg az utóbbiak búcsút intettek a De Kuipnak. Az előző szezon találatainak kétharmadáért ez a négy játékos felelt. Posztra érkeztek pótlások, de rengeteg a kérdőjel. Dilrosun lehet megoldás a balszélső pozícióra, de nem a befejezéseiről híres, Szymanszki eljátssza a támadó nyolcas vagy éppen második csatár szerepkörét, de nem olyan hatásfokkal, mint elődje. Danilo és Idrissi már bizonyított Hollandiában, de az elmúlt idényük több, mint visszafogottnak volt nevezhető. Arne Slotnak sok álmatlan éjszakát okoz a balhátvéd pozíciójában keletkezett hatalmas űr. Malacia hiányát legutóbb az alapvetően középhátvéd Rasmussennel próbálta pótolni.

Az AZ elvesztette a csapatkapitányát, de erre fel voltak készülve és Kerkez Milost már fél évvel korábban bezsebelték és a nyáron megszerezték a búcsúzó Zwolle baloldali mindenesét, Mees de Wittet. Midtsjöt is csak akkor engedték el a Galatához, amikor már pótolták a magát szinte a nulláról újjáépítő Bazoerrel. A Konferencia Liga részvétel tavaly a negyedik helybe került, de annyit nem erősödött a keret, hogy ennek visszaszerzésén kívül komolyabb célt tűzzenek ki. Akkor sem, ha a Pavlidisz és Karlsson alkotta duótól már elvárás a legalább 10 gólos szezon.

Jesper Karlsson gójainak száma: 11,5 felett 1,85

 

Letaszíthatatlan óriás

Bár a PSV Van Nistelrooy első tétmérkőzésén megszerezte a Szuperkupa győzelemért járó trófeát az elmúlt évek tendenciája arra mutat rá, hogy ennek semmi jelentősége (a tíz legutóbbi győztesből csak kettő lett bajnok). Egyelőre nem láttuk kis csapatok ellen játszani az eindhovenieket, de az Ajax és Monaco elleni találkozó tanulsága, hogy bár az ellenfél rájuk tudja erőltetni az akaratát a momentumokat sikerült megragadni és a játék képével ellentétes eredménnyel zárni. Ez nem biztos, hogy tartható és a legendás csatár vezetői kvalitásaira a nehezebb időszakban fog fény derülni.

Az Ajax teljesen másik ligába tartozik, mint bármelyik másik csapat. Miközben a többiek az aprókat számolgatva vásárolnak használt termékeket és zsákbamacskát az amszterdamiak legfrissebb félkész portékákat gyűjtögetik az árcímkét nem is figyelve. Ezért is meglepő a kapusposzt helyzete, ahol a két 40-hez közelítő portás mellett csak Jay Gorter bevethető, aki a kevés szereplése alkalmával egy statikus, bizonytalan kapuvédő hatását keltette. Bár Brobbey véglegesen visszatért a címvédőhöz, de Tadic újra a hamis kilences szerepkörben bizonyíthat, ahol élete szezonját futotta. A szerb az összes Ajaxnál töltött idényét gólpasszkirályként fejezte be erről a címről most sem akar lemondani.

A legtöbb gólpasszt adó játékos: Dusan Tadic 1,85