Bajnokok LigájaLabdarúgás

Bajnokok Ligája: Real Madrid-Liverpool és Bayern-PSG már a legjobb 16 között

2022. november 07.

Szoboszlai Dominikék sem örülhetnek igazán a Manchester City-nek.

Hétfő délben az UEFA nyoni székházában kisorsolták a Bajnokok Ligája 2022-2023-as nyolcaddöntőinek párosításait. A csoportkörből az első helyezettek a másodikok közül kaptak ellenfeleket, és mivel volt néhány nagynevű második helyezett, számíthattunk rá, hogy lehetnek pikáns párosítások. Lettek is.

A nyolcaddöntők párosításai:

RB Leipzig (német)–Manchester City (angol)

A három magyar válogatott játékost is foglalkoztató RB Leipzig alaposan „belehúzott”, hiszen Szoboszlai Dominik, Willi Orbán és a sérült Gulácsi Péter csapata a BL-címre hajtó Manchester City-t kapta. A lipcsei gárda a csoportkörben a Real Madriddal játszott, most pedig egy újabb nagyágyúval találkozhat, ahol alighanem felszabadultan, mindenféle tehertől mentesen játszhat majd, ebben a párharcban inkább a Guardioláéknak lesz veszíteni valójuk, méghozzá nem is kevés.

FC Bruges (belga)–Benfica (portugál)

A Bajnokok Ligája eddigi meglepetés csapata, a belga bajnok Bruges a PSG-t valószínűtlen holtversenyben megelőző Benficát kapta. A portugálok számítanak majd a párharc esélyesének. Ráadásul jelenlegi formájában a lisszaboni gárda bárkire veszélyes lehet – erről főleg a Juventus tudna mesélni. A portugálok ebben a szezonban tétmeccsen még veretlenek.

Liverpool (angol)–Real Madrid (spanyol)

Az előző kiírás két döntőse már a nyolc közé jutásért összecsap egymással. A májusi fináléban a Liverpool játszott mezőnyfölényben, de a Real Madrid egy góllal győzött. Azóta a két csapat ellentétes utat járt be, hiszen a „királyi gárda” azóta is csúcsformában futballozik, a Pool számára azonban nem csak a BL-ben, hanem a bajnokságban is döcögött a gépezet. Tavaszig még sok dolog változhat, és Jürgen Klopp bizonyára erre a párosításra a visszavágás reményében alaposan fel fogja pörgetni a játékosait.

AC Milan (olasz)–Tottenham (angol)

A Chelsea után egy újabb londoni csapattal találkozhat az olasz bajnoki címvédő, a Milant ugyanis a Tottenhammel sorsolták össze. A párosítás azért lehet különleges, mert a Spurs edzője, Antonio Conte néhány éve még a Milan városi riválisa, az Inter trénereként vívott „élet-halál” rangadókat a Rossoneri ellen. Bizonyára egy érzelmekkel átitatott, kiélezett párharchoz lesz szerencsénk.

Eintracht Frankfurt (német)–Napoli (olasz)

A csoportkörben fénysebességgel száguldó Napoli az Európa-liga-címvédő Eintracht Frankfurt ellenfele lesz a nyolcaddöntőben. Spalletti fiai megoldhatatlan feladat elé állították a tavalyi döntős Liverpoolt, és bizonyára, ha a jövő héten lenne a párharc, nem sokan fogadnának ellenük a Frankfurt ellen. Bizonyára tavasszal is favoritok lehetnek, de a németek egy éve parádés menetelést mutattak be az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában, így simán megnehezíthetik majd a nápolyiak dolgát.

Borussia Dortmund (német)–Chelsea (angol)

Az elsőfordulós vereség után csoportelsőként záró Chelsea nem kapott könnyű ellenfelet a Borussia Dortmund személyében. Jude Bellingham ellenfélként tér vissza Angliába, és a BVB fiatal üdvössége hazájában bizonyíthatja rátermettségét. Alighanem egy jó párharc esetén végképp eladhatja magát valamelyik PL-csapatnak, miközben mostani csapatát segítené minél jobb eredményhez.

Inter (olasz)–Porto (portugál)

A milánói és a portói csapat párharcának főszerepében a „sárkányok” vezetőedzője, Sérgio Conceicao visszatérése állhat, a szakember ugyanis annak idején 2001 és 2003 között játékosként erősítette az Intert. Szoros párharcra van kilátás, melyben minősége révén az Inter tűnik esélyesnek, de a Portót abszolút nem veheti félvállról, két kiírással ezelőtt a Juventust is meglepték, azóta pedig csak még erősebbek lettek.

PSG (francia)–Bayern München (német)

A csoportkör alapján a legjobb első és a legjobb második helyezettet összesorsolták egymással. Előzetesen is sejthettük, hogy az egy komoly párosítás lesz, ahová a PSG fog kerülni csoportmásodikként, de hogy az első helyről csak kevesebb idegenben lőtt góljával lemaradó párizsiak éppen a csoportkört hatból hat győzelemmel abszolváló Bayernt kapják, arra nem számíthattuk. Ellenben egy óriási párharcra van kilátás: az újjáéledő bajorok és a racionálisabb elveket követő PSG egyaránt a BL-trófeára hajt, most mindketten egy amolyan „előrehozott döntőre” készülhetnek, melynek győztese nagyot léphet előre a továbbjutáson túl egy potenciális esélyes kiejtésével.

A nyolcaddöntő első meccseire február 14-én és 15-én, valamint 21-én és 22-én, a visszavágókra március 7-én és 8-án, illetve 14-én és 15-én kerül sor.