Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

Az emberi kommunikáció legfontosabb csatornája a nyelv, amiből rengeteg létezik. Becslések szerint ez akár a hétezret is elérheti. A nyelvnek számos funkciója van. Egyrészt érzelmi vagy expresszív funkciót tölt be, másrészt a társadalmi érintkezés eszköze. A gondolkodást alapvetően meghatározza és az identitás kifejezőjeként is funkcionálhat.

És, hogy ennek mi köze a focihoz?

Nagyon is sok! Ahhoz, hogy a futballtársadalom, melynek része minden sportági vezető, játékos, edző, szurkoló, média munkatárs, ügynök és szponzor is, egységesen gondolkodjon szükséges egy mindenki számára elfogadott nyelv.

Könnyű lenne rávágni, hogy ’de, hát a közös nyelv a magyar’, ami részben igaz, mégis a labdarúgásra vonatkozóan van egy iparági nyelv, ami alatt sajnos mindenki mást ért. A futballfilozófiától kezdve, a játékstíluson át, egészen a fedezésig vagy a második labdáig. Vannak kifejezések, amikre még csak magyar szavunk sincs, ilyen például a first touch, ami se nem labdakezelés, se nem labdaátvétel és végképp nem első érintés, mint ahogy a half-space sem fél űr vagy félig üres tér. Bizonyos szavakat sikerült átvenni, ilyen például a presszing kifejezés.

Kisebb közösségekben, televízió és újság szerkesztőségekben, egyesületekben, szakmai berkeken, de még szurkolói csoportokon belül is igaz az az állítás, hogy mást értenek a szavak jelentésén.

Na és? Miért olyan fontos ez?  

Ahogy az első pontban is írtam a nyelv meghatározza a gondolkodást. Ahhoz, hogy a magyar labdarúgást fejlődő pályára állítsuk, ahhoz szükséges rámutatni a problémákra. Amint a problémákat észleltük, a megoldáson kell gondolkodni. Ahhoz, hogy a problémát kiküszöböljük, elengedhetetlen az egységes nyelv használata. Ha mást értünk a kulcsszavak és sportági kifejezések alatt, akkor nem fogunk tudni tovább lépni.

Kinek a feladata lenne?

Ahogy a Magyar Tudományos Akadémia alkalmaz nyelvújítókat, úgy a helyzet specialitása miatt ez az MLSZ feladata lenne. Természetesen sportági vezetők, labdarúgó edzők, játékosok, újságírók és szurkolók bevonásával. Ez a nulladik pont. Utána jöhetnek a fejlesztési tervek és szakmai alkotócsoportok. Mert ha mindenki másképp értelmezi ezeket terveket, akkor abból megint káosz lesz, nem fejlődés.

Kapcsolódó cikkek