Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

A Flamengo és az Athletico Paranaense néz szembe egymással a trófeáért.

Szombat este 22 órától az ecuadori Guayaquilben rendezik meg a Libertadores-kupa 2022-es kiírásának döntőjét két brazil csapat, a korábbi kétszeres győztes Flamengo és az Athletico Paranaense között.

A sorozat történetében korábban sosem fordult elő, hogy egymás után kétszer azonos ország csapatai játsszák a döntőt. Ez történt tavaly, most pedig zsinórban harmadszor is két brazil csapat jutott a fináléba, így az is biztossá vált, hogy 2019 óta az egymást követő negyedik alkalommal is brazil győztest fognak hirdetni. Abban az évben most is döntős Flamengo nyerte a kupát, az elmúlt két alkalommal pedig a Palmeiras diadalmaskodott.

A riói csapat története során eddig kétszer hódította el a Libertadores-kupát, hiszen az említett 2019-es siker előtt 1981-ben emelte magasba a gigantikus serleget. Ezzel szemben a döntőbeli ellenfél, az Athletico Paranaense korábban még sosem diadalmaskodott – egyetlen döntőjét 2005-ben a Santos ellen vesztette el. Ugyanakkor a második számú sorozatban az elmúlt években kétszer is diadalmaskodtak, 2018-ban és 2021-ben egyaránt kitehették a vitrinbe a Copa Sudamericana győztesének járó elismerést.

Mindkét döntős edzőváltáson esett át a futó szezon közben, amely pozitív hatással volt a csapat teljesítményére. Bár a Flamengo a hazánkban is jól ismert Paulo Sousával is veretlenül tudta le a csoportkört, Dorival Júnior kinevezése után a csapat sokkal felszabadultabban és eredményesebben játszott. Eközben a Furacao májusban nevezte ki a 2002-es világbajnok brazil válogatott szövetségi kapitányát, Luiz Felipe Scolarit, aki az utolsó két meccs megnyerésével segítette továbbjutáshoz a csapatát a csoportkörből.

A Rubro-Negro az egyenes kieséses szakaszban mind a hat mérkőzését megnyerte, négy mérkőzésen gólt sem kapott, 17 találat mellett csak kétszer kapituláltak. A legszorosabb párharc a negyeddöntőben a Corinthians elleni 3–0 volt. Az elődöntőben az argentin Vélez Sarsfieldet 6–1-es összesítéssel múlták felül. Az Athletico szintén veretlen volt a nyolcaddöntőktől kezdve, azonban mindhárom párharcát egygólos különbséggel abszolválta. A döntőbe jutásért a kétszeres címvédő Palmeiras ellen diadalmaskodtak 3–2-es összesítéssel.

A Flamengo több egykori vagy jelenleg is aktív válogatott játékost vonultat fel: David Luiz, Filipe Luis, Pedro, Gabriel Barbosa, Giorgian De Arrascaeta, Arturo Vidal vagy Erick Pulgar egyaránt a csapatot erősíti, miközben az APR legismertebb játékosa a Manchester City-ből hazatérő Fernandinho. Mindez sokat elárul az előzetes esélyekről: a riói gárda papíron sokkal erősebb, az Athletico inkább a csapat erejében bízhat, és abban, hogy egy kupadöntőn bármi megtörténhet.

Kapcsolódó cikkek