Egyéb LabdarúgásLabdarúgás

Brutális névsorral veszi kezdetét a Bundesliga 2 új idénye

2021. július 22.

A Werder Bremen és az FC Schalke 04 kiesésével, a Bundesliga történelmileg igen komoly renoméval rendelkező együtteseket veszített el, emellett a HSV Hamburg negyedik éve tartó kálváriája már csak a hab azon a bizonyos tortán, amit a Bundesliga 2 szerelmesei kiélvezhetnek az előttünk álló szezonban. A mezőnyben még az egyszeres élvonalbeli bajnok 1. FC Nürnberg is kiemelhető, meg persze azon csapatok, amelyek évek óta kopogtatnak a feljutás ajtaján, vagy egy-egy alkalommal már be is léptek azon.

 

 

1.FC HEIDENHEIM

A 2020-as bronzérem után valahol várható volt, hogy a kulcsjátékosait elvesztő baden-württembergiek egy kisebb visszaesést fognak produkálni, de Frank Schmidt továbbra is megmutatta, hogy az ő irányítása alatt kizárt a teljes összeomlás. A 2007 óta regnáló német szakember élő legenda a klubnál és ő a garancia arra, hogy a csapat legalább a középmezőnybe idén is jó lesz, ahogy a feljutás óta minden évben. Nagy változások nem történtek a keretet illetően most sem, de számukra már maga a tény, hogy Tim Kleindienst (KAA Gent) újra a teljes szezonban náluk fog játszani elegendő erősítés, mert az előző kiírásban csak a télen jött mégis tizenegy gólig jutott a csatár. Rajta kívül Tim Siersleben (VfL Wolfsburg) érkezett egy kétéves kölcsön keretein belül, hogy a védelemben legyen egy kis friss erő. A távozók közt komolyabb szerepet csak Marc Schnatterer (Waldhof Mannheim) töltött be, aki jó eséllyel az akadémiai képzés egyik ifjú tehetsége fog pótolni, ahogy azt az elmúlt években már megszokhattuk a piros-kékeknél.

Az állandóság lesz továbbra is a csapat legfőbb erénye és bizakodhatnak abban, hogy immár két gólérzékeny támadóval sikerül valamivel előrébb lépniük. A középmezőny elejébe várják őket a szakértők és ha nem is lesznek harcban a feljutásért, de egy mindenkire veszélyes riválisként kell számolni velük.

 

 

1.FC NÜRNBERG

A 2019-es élvonalbeli kiesést követően csaknem a másodosztályból is kiestek, majd tavaly már egy stabil középmezőnybeli szereplés következett. Robert Klauß személyében úgy tűnik találtak egy olyan edzőt, akivel elindultak a helyes úton, de messze van még a vége, mert ez a csapat nem tűnik feljutásra esélyesnek, még úgy sem, hogy jól erősítettek a nyáron. A védelemben Lukas Mühl (Austria Wien) és Georg Margreitter (Grasshoppers) elvesztése lehet némileg érzékeny veszteség, míg elől Fabian Schleusener (Karlsruher) távozása miatt kellett pótlást keresni. A hátsó alakzatba az a Christopher Schindler érkezett, akinek több mint 70 Premier League és több mint száz Championship meccs van a lábában és vezéregyénisége volt a Huddersfield csapatának is, mellette pedig a komoly Bundesliga 2-es múlttal rendelkező Florian Hübner (Union Berlin) neve is jól cseng, mint erősítés. A tavasszal már itt szerepelt kölcsönben a norvég irányító, Mats Möller Daehli (KAA Gent), aki meggyőzte a szakmai stábot, így véglegesítették, míg Taylan Duman a negyedosztályból feljutó Borussia Dortmund második csapatának volt húzóembere, így nagy reményekkel igazolták le.

Ha Klauß tudja folytatni a megkezdett munkát és sikerült a védelmet még jobban összerakni, akkor lehet ebből egy szép szereplés, ami alapján a tabella első felében végezhetnek. A középmezőny eleje tűnik a reális elvárásnak, de meglepő lenne, ha a dobogóért folytatott, vagy épp a kiesés elleni harcban érdekeltek lennének.

 

 

DYNAMO DRESDEN

A koronavírussal való túl közeli kapcsolatuk biztossá tette, hogy kiesnek a 2019/20-as szezon végén, de ahogy várható volt azonnal, bajnokként vissza is tértek. Alexander Schmidt áprilisban vette át az irányítást, s vele hat meccsen öt győzelem egy döntetlen és nulla kapott gól volt a mérleg, így azonnal eldőlt, hogy hosszútávra terveznek vele. Komolyabb veszteség nem érte a keretet, csak a kölcsönben szereplő Jonathan Meier (Mainz) elvesztése érdemel említést, mert rajta kívül inkább csak kiegészítőemberek távoztak. A védelem tengelyébe érkezett Michael Sollbauer, aki tavaly alapembere volt a Barsnleynak az angol másodosztályban, a jobbszélső posztján Morris Schröter (Zwickau) nevét érdemes megjegyezni, aki az elmúlt két évben kiemelkedő volt a 3.ligában. Rajtuk kívül az élvonalbeli együttesek második csapatából kiöregedő játékosokba próbálnak fektetni, hátha egy csiszolatlan gyémántra bukkannak.

Az szinte biztos, hogy a bennmaradásért fognak küzdeni, mert bár nem annyira gyenge ez a keret, de nem is nevezhető jónak. Nehéz dolga lesz Schmidtnek, mert itt már valamivel komolyabb támadószekciók vannak, mint egy szinttel lejjebb, de ha a védelmet ismét jól megszervezi, akkor az aranyat érhet.

 

 

ERZGEBIRGE AUE

Nagyon nehéz harc vár az előttünk álló szezonban a szászországiakra, mert a legutóbbi 12. helyezett együttesnél olyan távozók voltak, akiknek az elvesztése végzetes lehet. Dirk Schuster helyét a fehérorosz Aleksey Shpilevski vette át a kispadon, aki még csak 33 éves és a kazah Kairat Almaty együttesét vezette bajnoki címre legutóbb. Nagy reményekkel vállalta el a munkát, csak azt nem sejtette ekkor még, hogy öt kezdő szintű embert is veszíteni fog az új munkaadója, akiket kétséges minőségben pótoltak eddig. Steve Breitkreuz (Jahn Regensburg) és Calogero Rizzuto (Hansa Rostock) a védelemből, Louis Samson (Hallescher) a középpályáról fog hiányozni, ám a legérzékenyebb veszteség a csatársorból Florian Krüger (Arminia Bielefeld) és Pascal Testroet (Sandhausen) elvesztése, akik egyaránt tíz gól felett termeltek tavaly, amivel a csapat találatainak a felét jegyezték. Az ő pótlásukra csak harmadosztályban szereplő játékosok érkeztek, ami finoman szólva is aggasztó lehet.

A keret nem tűnik alkalmasnak az új innovatív játékot kedvelő edző számára, hogy megvalósítsa elképzeléseit. Ennek könnyen lehet rossz vége, ami akár a kiesés formájában is megvalósulhat, mert ez a csapat nem tűnik elég jónak ebben az erős mezőnyben.  

 

 

FC INGOLSTADT 04

Tavaly még nem, idén viszont már sikerült a rájátszáson való feljutás, ami után a bennmaradást tűzték ki célul a bajorok. Ez elég kétségesnek tűnik jelen pillanatban, mert a keretük az egyik leggyengébb ráadásul a vezetőedzői állást az a Roberto Pätzold kapta meg, aki az elmúlt hét évben csak utánpótlás szinten és segédedzőként dolgozott. Ha ez nem lenne elég olyan neveket veszítettek el, mint Björn Paulsen (Hammarby) és Robin Krauße (Eintracht Braunschwieg), akik főszerepet vállaltak a feljutásban. A dánt valószínűleg háron belül próbálják meg pótolni a védelem közepén, míg utóbbi helyére Yassin Ben Balla (Eintracht Braunschwieg) érkezett fordított utat bejárva. Rajta kívül Jan-Hendrik Marx tette át a székhelyét Mannheimből és váltott ezzel osztályt.

Az újonc az egyik fő jelölt a szakértők és a fogadóirodák körében is a kiesésre, de a fiatalos csapat abban bízhat, hogy az újdonság erejével meglephetik a ligát, ha már az edző és az ő szakmai felkészültsége is ismeretlen faktor jelenleg.

 

 

FC SCHALKE 04

Az bátran állítható, hogy a gelsenkircheniek a legnagyobb talánya lesznek az idénynek, mert a klub neve még mindig csodaszépen cseng és ez alapján odarakhatjuk a feljutásra esélyesek közé, de a valóság némileg árnyalja a képet. Dimitrios Grammozis a bochumi akadémiában volt fontos láncszem éveken át, majd másfél év a Darmstadtnál, az elmúlt szezont pedig kihagyta, ami kérdéses alapot jelent nála. A távozókat felsorolni is hosszú lenne, így ezt engedjük is el, mert aki számít szinte mindenki elhagyta a süllyedő hajót – Ozan Kabak, Amine Harit és Matija Nastasic még kerettag, de a német lapok szerint nem sokáig. Érkezők oldalán Simon Terodde (Hamburg), Danny Latza (Mainz), Marcin Kaminski (Stuttgart), Victor Pálsson (Darmstadt), Dominick Drexler (Köln), Marius Bülter (Union Berlin) és Reinhold Ranftl (LASk Linz) inkább a rutint képviselik. míg Dries Wouters (KRC Genk) és Thomas Ouwejan (AZ Alkmaar, kölcsön) az átmenet a fiatalok irányába, akik az akadémiáról jöttek fel.

Papíron van annyi ebben a keretben, hogy egy év alatt visszatérjen az élvonalba, de hogy ezt a pályán nyújtott teljesítménnyel alá tudják majd támasztani a játékosok, az közel sem biztos. Túl sok az ismeretlen az egyenletben jelenleg, így nehéz őket objektíven a dobogósok közé várni.

 

 

FC ST. PAULI

A hamburgi barnamezesek nincsenek megelégedve azzal, hogy az elmúlt évek során csak a középmezőnybe, annak is inkább a második felében végeztek, így idénre komolyabb keretátalakítást vittek végbe. Timo Schultz megtarthatta állását, mert már 15 éve egyet jelent a klubbal – játékos, utánpótlás edző, asszisztens edző, majd tavaly óta vezetőedző –, de komolyak az elvárások vele szemben is, mert előre kell lépni. Az előző idényben négy kapus is védett náluk, közülük három sincs már ott a keretben, de távozott Daniel Buballa (Viktoria Köln), visszavonult Tore Reginiussen, valamint visszatért a kölcsön után Rodrigo Zalazar (Frankfurt) és Omar Marmoush (VfL Wolfsburg) is a saját klubjához. Kapusnak a nemzetközi rutinnal is rendelkező bosnyák, Nikola Vasilj (Zorya Lugansk) érkezett, a védelembe két harmadvonalas jól teljesítő, Jakov Medic (Wehen Wiesbaden) és Lars Ritzka (SC Verl), a középpályára a szebb napokat is megélt ausztrál Jackson Irvine (Hibernian), míg a támadósorba a togói Etienne Amenyido (Osnabrück) jelenthet erősítést.

Költekezés nélkül átalakítani a csapatot és eredményt várni igen kockázatos, de nem lenne meglepő, ha a transzferablak végefelé még néhány kölcsönjátékos beesne, akinek nem lesz túl sok reménye az élvonalban. A középmezőnynél feljebb nehéz elképzelni őket ebben a mezőnyben, de idén is belerondíthatnak a nagyok dolgába egy-egy mérkőzésen.

 

 

FORTUNA DÜSSELDORF

A legutóbbi szezonban mindenki azt várta a frissen kiesett együttestől, hogy azonnal visszatérnek az élvonalba, de a pocsék szezonkezdet elvette a reális esélyeiket. A megváltást Christian Preußer személyében látják, aki a Freiburg második csapatával mutatott szép dolgokat, mert az élvonalbeli együttes bátran támaszkodhatott az utánpótlására. A 37 éves szakembernek most ez egy komolyabb feladata lesz és meg kell honosítsa a három védős szerkezetet is, amihez kapott némi alapanyagot és a hírek szerint még lesznek érkezőik. Kevin Danso (Augsburg), Luka Krajnc (Frosinone) és Kenan Karaman (Besiktas) távozása még fájhat, bár a két kölcsönben lévő védővel lehetett tervezni, de úgy tűnik, hogy az új edző házon belül fogja megoldani a helyettesítésüket. A török támadó/szélső helyét azonban a hamburgi Khaled Narey veszi át, akinek a szárnyvédő szerepe sem lenne idegen, míg Felix Klaus (VfL Wolfsburg) megvásárlása a kölcsön után kötelezőnek tűnt. Ao Tanaka (Kawasaki Frontale) és Dragos Nedelcu (FCSB) kölcsönvétele pedig már egyértelműen az új formációnak szólnak.

Nagyon sok múlik azon, hogy a nyáron mennyire sikerült az új formációt meghonosítani, mert a keret továbbra is versenyképes lehet a feljutásért folytatott harcban. Jók az esélyeik, mert a védelem bár gyengült, de ezt kiküszöbölheti a szerkezetváltás, míg elől továbbra is megmaradtak az igazán komoly húzónevek, akiktől sokat várhat az új szakvezetés.

 

 

HAMBURGER SV

Ismét nekifutnak egy másodosztályú idénynek és ezúttal már nagyon szeretnének legalább a dobogón végezni, mert az azt jelentené, hogy van remény a feljutásra, három negyedik helyet követően. Az áldozatait folyamatosan szedő kispadra ezúttal Tim Walter ült le, aki 45 évesen még rutintalannak mondható másfél felnőtt szezonnal, így erősen megkérdőjelezhető a vezetőség döntése. Nehéz lenne azt állítani, hogy nem gyengült a csapat, mert már önmagában Simon Terodde (Schalke) elvesztése egy jó adaggóllal csökkenti a termést, de mellette Sven Ulreich (Bayern München), Rick van Drongelen (Union Berlin), Gideon Jung (Greuther Fürth) és Khaled Narey (Fortuna Düsseldorf) távozása is mind komoly játékperccel rendelkező játékos lelépését jelenti. A pótlásukra érkezők névsora elég vegyes megítélésű, mert támadóként Robert Glatzel (Cardiff City) és Mikkel Kaufmann (Köbenhavn, kölcsön) sem a meggyőző kategória, Sebastian Schonlau (Paderborn) megbízható védőnek számít ezen a szinten, de Miro Muheim (St. Gallen) és Ludovit Reis (Barcelona B) már inkább a lutri kategória, akiknél nem tudni mire számítson az ember.

Az elmúlt években sokkal inkább tűnt kellően erősnek a keret a feljutás kiharcolására, mint ez a mostani, bár azon szezonok során nem jártak sikerrel, így miért ne most történne ez meg? Nagyon sok a kérdőjel, így inkább tűnik reálisnak, hogy újfent nem sikerült dobogóra állniuk és tovább tart a másodosztályú tagságuk.

 

 

 

 

HANNOVER 96

Nehéz megmondani, hogy mi is a terv az alsó-szászországi együttesnél, mert azt gondolhatnánk, hogy a legutóbbi igen gyengén sikerült szezon után előrelépést akarnak végrehajtani, de ahhoz talán túl sok kockázatot vállaltak be egyetlen nyár alatt, ami erősen megkérdőjelezhető. Kezdjük a sort az edzővel, mert Jan Zimmermann eddig csupán a negyedosztályban villogott, s ért el feljutást a TSV Havelse csapatával a múlt idényben. Sebastian Kerk (Osnabrück) inkább csak a problémás személyiségével szerzett hírnevet magának a ligában, Sebastian Ernst mindenképp komoly erősítés, mert a fürth-iek feljutásában is komoly szerepet játszott. Sebastian Stolze (Jahn Regensburg) egy ügyes játékos, de elképesztően inkonzisztens évek óta, Jannik Dehm pedig a nagyon jól összerakott kieli védelem egyik leggyengébb pontja volt, bár ezt támadásban kompenzálni tudta. Az újak névsorát a kölcsönből visszatérő Ron-Robert Zieler zárja, aki újfent elsőszámú kapus lesz minden bizonnyal. A védelem közepe mindenképp gyengült Josip Elez (Hajduk Split) és Timo Hübers (Köln) elvesztésével, cserébe Genki Haraguchi (Union Berlin) pótlása rendben van, de hogy az újonnan érkezők mennyire hozzák az eredményt is az nagyon képlékeny a hullámzás és a balhék közepette, ami jellemeze eddig őket.

Már csak az edző miatt is érdemes lesz figyelni rájuk, mert a német szakportálok szerint nagy jövő áll Zimmermann előtt, amit most be is bizonyíthat, ha sikerülnek a középmezőny elejébe visszakormányoznia a hannoveri hajót.

 

 

HANSA ROSTOCK

Ahhoz képest, hogy kilenc év kellett a visszatéréshez, nagyon szép reményekkel vághatnak neki a szezonnak, mert az erősítéseik egész jól alakulnak. Jens Härtel személyében egy már harmadik szezonját kezdő edzőjük van, akivel sikeresen végrehajtották a feljutás projektjét, most pedig igyekeznek tovább haladni a jól megtervezett úton. Érzékeny veszteség nem érte őket a piacon eddig, mert csak kiegészítő embereket hagytak hátra a harmadik vonalban, miközben érkezők terén csupa-csupa másodosztályban edzett játékos sorakozik. Hanno Behrens (Nürnberg) ugyan tavaly a sérülései miatt keveset játszott, de csaknem kétszáz meccs van a lábában a Bundesliga 2 szintjén. Svante Ingelsson (Udinese) a paderborni kölcsöne alatt villantott ebben a ligában, Ridge Munsy a kieső würzburgiaknál jutott tíz gól fölé, míg Calogero Rizzuto (Aue) a védelemben jelenthet komoly rutint és erősítést. Rajtuk kívül Thomas Meißner (Puskás Akadémia) és Ryan Malone (Lübeck) szintén a hátsó alakzat megerősítésére érkeztek, míg Kevin Schumacher (Havelse) és Streli Mamba (Kairat Almaty) a támadószekcióba lehet plusz fegyver.

Bíztatóak a kilátások az újakat illetően, mert ahogy azt egy újoncnak kell, rámentek a rutinos és tapasztalt játékosokra, akik segíthetnek kiharcolni a bennmaradást. Bár papíron az egyik leggyengébb kerettel rendelkeznek, nem lenne meglepetés, ha gyakorlatilag könnyedén a vonal felett tudnának maradni, mert egy remek edző irányítása alatt egy jól összerakott keretnek néz ez ki.

 

 

HOLSTEIN KIEL

Azután, hogy az utolsó fordulóban lecsúsztak az automatikus feljutásról, az osztályozón a Köln lesimázta őket összesítésben, most ismét egy nagyon nehéz mezőnyben kellene esélyt teremteniük a történelmi osztályváltásra. Ole Werner helye nem volt megkérdőjelezhető, mert a még mindig csak 33 éves szakember a játékoskarrierjének korai felhagyása után végigjárva a ranglétrát, már a klub szerves részének tekinthető. Nehéz lett volna egyben tartani a keretet, mert nem egy gazdag klub a kieli, és ráadásul a jó szereplés is vonzza az élvonalbeli együtteseket, de egész olcsón megúszták. Janni Serre (Arminia Bielefeld) és Jae-sung Lee (Mainz) távoztak az első osztályba, valamint Jonas Meffert (Hamburg) és Jannik Dehm (Hannover) mentek el gazdagabb riválishoz, míg Makana Baku meg sem állt Törökországig. Az érkezők posztspecifikusan, a lyukas szerepkörökre érkeztek. Patrick Erras nem tudott megfelelni a brémaiaknál az élvonal szintjén, a második vonalban pedig nem maradt a zöldeknél, Steven Skrzybski a gelsenkirchenieket hagyta el szebb reményekért, Julian Korb egy év kihagyás után tér vissza a labdarúgáshoz, Hólmbert Aron Fridjónsson (Brescia) nagyon szeretne bizonyítani az olasz fiaskó után, míg Fiete Arp (Bayern München) sokadik esélyével próbál meg élni.

Az esélyek most sem mellettük szólnak, de az egység és a kispadról érkező hozzáadott érték, a taktikai sokszínűség jelentheti azt a fajta pluszt, ami ismét elviszi őket a dobogóra, ott meg már bármi megtörténhet.

 

 

KARLSRUHER SC

Hatalmasat hajrázott az előző szezon végén Christian Eichner legénysége és bár a feljutásra semmi esélyük nem volt, a jövőképüket pozitívabbra festették ezzel a meneteléssel. A legfőbb erényük pedig az állandóság lehet, mert tulajdonképpen távozójuk csak olyanok vannak, akik feleslegesek voltak a keretben az előző idény alapján. Ezzel szemben érkezők közt akad pár, akiben lehet bízni, hogy előrelépést jelent majd a szebb eredmények irányába. Philip Heise (Norwich City) már itt töltötte az előző szezont is, amikor alapemberré lépett elő a balhátvéd posztján, megvásárlása kötelezőnek mondható volt, Fabio Kaufmann a kieső braunschweigiek egyik kiemelkedő szélsője volt, Leon Jensen (Zwickau) és Lucas Cueto (Viktoria Köln) a harmadosztályban bizonyítanak két szezon óta, hogy képesek lehetnek magasabb szinten is hozni az elvárásokat, míg Fabian Schleusener tavaly a nürnbergieknél volt nagyon hasznos csereember.

Nagyon jól néz ki a dolog, mert a mag egybe maradt, ráadásul kiváló igazolásokkal sikerült megerősíteni a csapatot, amely, ha nem ragad be a rajtnál úgy, mint az előző kiírásban, akkor harcban lehet a feljutásért, és lehet az a meglepetés gárda, mint tavaly a bochumiak voltak.

 

 

SC PADERBORN 07

A legnagyobb veszteség egyértelműen Steffen Baumgart elvesztése, akivel sikerült a harmadosztályból az élvonalig jutni, majd stabil középcsapattá válni tavaly. Lukas Kwasniok egy igen komoly méretű kabátot kapott, amibe a saarbrückeni időszaka alapján akár még bele is nőhet, mert ott a feljutást és a bennmaradást is könnyedén kipipálta. A problémák azonban sorakoznak, mert a keret komoly átalakuláson megy keresztül és erős túlzás lenne ezt pozitívan leírni. A távozók sorában Sebastian Schonlau (Hamburg), Sebastian Vasiliadis (Arminia Bielefeld), Chris Führich (VfB Stuttgart), Svante Ingelsson (Hansa Rostock) és Christopher Antwi-Adjei (VfL Bochum) is a meghatározó játékos címszó alatt szerepeltek tavaly, miközben az újak közt Robin Yalcin (Sivasspor), Felix Platte (Darmstadt), illetve a kölcsönbe érkező Jasper van der Werff (Red Bull Salzburg) neveztető igazán erősítésnek, mert a többiek inkább csak kiegészítők voltak az előző idényben.

Nem lenne meglepetés, ha visszaesés következne, mert nagyon sokat gyengült a keret, ráadásul egy ezen a szinten még tapasztalatlan edzőt neveztek ki, ami tovább ronthatja a helyzetet. A kiesés réme talán nem fogja fenyegetni őket, de a tabella második felébe várhatóak inkább.

 

 

SSV JAHN REGENSBURG

Már-már megszokás Mersad Selimbegovic csapatánál, hogy a tűzzel játszanak és csaknem az utolsó fordulóig kivárnak, hogy bebiztosítsák a helyüket a következő idényre is. Az előző két kiírásban ez működött, de idénre nagyon szeretnének ennél valamivel biztonságosabb szezont zárni a bajorországiak. Hogy ez mennyire reális cél, az már egy más kérdés, mert a nem épp veretes támadósorukból két játész, összesen tíz gól távozott Sebastian Stolze (Hannover) és Albion Vrenezi (Türkgücü München) személyében. Rajtuk kívül Oliver Hein többszöri, komoly térdproblémák után harminc évesen a visszavonulás mellett döntött, illetve Jan-Marc Schneider, a rendszeresen csereként esélyt kapó center tette át székhelyét Görögországba. Az érkezők közt Steve Breitkreuz (Aue) és Leon Guwara (Willem II) azonos vagy magasabb osztályból hozott rutinnal van felvértezve és a védelmet kell szolgálják. Az érzékeny veszteségként elkönyvelt szélsők helyét a harmadosztályban brillírozó Aygün Yildirim (Verl) és a negyedosztályban feljutást kiharcoló Konrad Faber (Freiburg II) kell átvegyék, illetve a center poszton még Joël Zwarts (Excelsior) neve lehet érdekes, aki 10+10-es mutatóval zárt legutóbb a holland másodosztályban.

Mindenképpen meg van az esély a fejlődésre, ami már egy stabil középmezőnybeli, kiesés elleni harctól távol töltött idény is megadná. Nem szabad hiú ábrándokba bocsátkozni, ez a keret továbbra is maximum egy éppen a tabella első felébe érő állomány, de inkább kétjegyű lesz a helyezésük.

 

 

SV DARMSTADT 98

A koronavírus okozta pocsék költségvetés és a kifutott szezon után ingyen távozó játékosok nagyon nehéz helyzetbe hozták a hessenieket. Egy olyan edzőt neveztek ki a Brémába távozó Anfang helyére, akinek már van tapasztalata abban, hogy miként kell a semmiből építkezni, aki ki tudja hozni a legtöbbet a játékosokból, ő pedig nem más, mint Torsten Lieberknecht. A „braunschweigi álom” során hírnévre szert tett szakvezetőnek először is stabilizálni kell a csapatot, hogy véletlenül se legyenek kiesési gondjaik, de ez nem lesz egyszerű látva a távozók névsorát. Serdar Dursun (Fenerbahce) 27 gólját nagyon nehéz lesz pótolni, de a védelem tengelyéül szolgáló Lars Lukas Mai (Werder Bremen) és Immanuel Höhn (Sandhausen) alkotta páros sincs már, ahogy a középpályáról is hiányzik Victor Pálsson (Schalke) és Nicolai Rapp (Werder Bremen). Ezt az ötös kellene pótolni, hátulra Jannik Müller (DAC) és Lasse Sobiech (Köln) érkeztek, akik jó alapot szolgáltathatnak az új edző elképzeléseihez, középen Nemanja Celic (Tirol) és brémaiaktól kölcsönkapott Benjamin Goller kaphat esélyt. Elől a harmadosztályban már bizonyított Phillip Tietz (Wehen) és a Luca Pfeiffer (Midtjylland) kellene megoldást jelentsen. Rajtuk kívül Emir Karic a jobbhátvéd poszton lehet még erősítés az Altachból.

Nagyon nehéz lesz az elmúlt évek stabilitását reprodukálni ekkora veszteségeket elszenvedve, de egy biztos védekezésre építő edzővel a középmezőny megvalósítható célkitűzésnek tűnik jelenleg. Sok a kérdőjel, főleg támadóoldalon, így szinte biztos, hogy egy masszívan reaktív játékot fogunk látni a „liliomoktól”, de jelenleg ez az egyetlen reális esélyük.

 

 

SV SANDHAUSEN

Tizedik szezonjára készül a baden-württembergi együttes, ahol a frissen véglegesített Gerhard Kleppinger legfőbb feladata, hogy messze elkerülje a kiesés elleni küzdelmet. Az előző kiírásban jól jött a veterán edző, akinek decemberi kinevezése után sikerült kiharcolni a biztos bennmaradást, de az erősítések után, a tíz év során először a tabella első felébe kellene vezesse a gárdát. Komoly meglepetésre egyelőre a kapus poszton nem történt minőségi erősítés, mert a két kölcsönben lévő, valamint a visszavonuló hálóőrüket, csak Patrick Drewes érkezése váltja fel, aki az elmúlt két szezonban a bochumiak csereembere volt. Az egyetlen valódi gyengepont mellett jöjjenek a komoly erősítések, mint például a hátsó alakzatba érkező Immanuel Höhn (Darmstadt), Arne Sicker (Duisburg) és Chima Okoroji (Paderborn), a középpályára Gianluca Gaudino (Young Boys) és Carlo Sickinger (K’Lautern), előre pedig Cebio Soukou (Arminia Bielefeld), Christian Kinsombi (K’Lautern) és Pascal Testroet (Aue). A távozók közül kevés játékost lehetne kiemelni, mert egy majdnem kieső gárdában nem sok valódi érték van, de az egymás után két szezonban is tíz gól fölé jutó Kevin Behrens (Union Berlin mindenképp ilyen, valamint a holland élvonalba visszajutó GAE csapatához eligazoló Gerrit Nauber is, de az ő párosuk kapta a legminőségibb pótlást.

A csaknem egy csapatra való, néhol még nemzetközi tapasztalattal is bíró, új játékos esetében a legnagyobb kérdőjel a kohézió lesz, amit, ha sikerül kialakítani és egységbe verbuválni a legénységet, akkor tényleg komoly előrelépésre van esély.

 

 

WERDER BREMEN

A feljutás elsőszámú esélyese, hiszen a brémaiak a kiesés ellenére egyelőre nem szaladtak széjjel keretügyileg, ám még ebben lehet némi változás. Egyelőre csak Milot Rashica (Norwich City) és Theodor Gebre Selassie (Slovan Liberec) nevezhető érzékeny veszteségnek, viszont Jiri Pavlenka is szinte biztos, hogy máshol kezdi meg az új idényt, amint felépült sérüléséből. Érkezők oldalán Nicolai Rapp lehet különösen fontos, mert őt az új edző kérésére igazolták a középpálya közepére, Anthony Jung és Lars Lukas Mai pedig a védelmet kell, hogy megerősítse. Ha már említést kapott, akkor érdemes beszélni róla, hogy a kispadot Markus Anfang kapta meg, aki másodosztályú berkekben egy jó szakembernek számít. A 49 éves tréner az elmúlt idényben a Darmstadtot irányította, amely csapat a gólkirályt is adta a ligában, s akinek keze alatt egy látványos támadófocit játszó együttest láthattunk, amelynek a védekezés volt a gyengepontja, mert rengeteg gólt kaptak.

Egy látványos, gólgazdag focit játszó együttesre lehet számítani, amely a bajnoki címért kellene harcba legyen, de azt már a hamburgiak példájából megtanulhattuk, hogy csak támadó oldalon mutatott extrával nem biztos a feljutás, márpedig itt is a védelem lesz a kérdéses.