LabdarúgásNemzetek Ligája

Csehország-Skócia: 22 újonc a csehek keretében

2020. szeptember 07.

Csehország (5,75) vs. Skócia (1,50), hétfő 20:45

A hétfői játéknap legkülönlegesebb összecsapása egyértelműen a teljes keret lecserélni kényszerű csehek és az Izrael ellen döntetlennel rajtoló skótok csatája. 

Csehország pénteken még teljes kerettel aratott könnyed győzelmet Szlovákiában (1-3), ám rögtön a meccs után kiderült, hogy a stáb két tagja elkapta a koronavírust. Ennek végül az lett a következménye, hogy a teljes keretnek karantéba kellett vonulnia. Szombaton még úgy tűnt, hogy elhalasztják a hétfői mérkőzést, de vasárnapra biztossá vált: megrendezik az összecsapást. A szövetség David Holoubeket, az U18-as válogatott vezetőedzőjét nevezte megbízott trénernek, és egy teljesen új, 24 fős kerettel vágnak neki a Nemzetek Ligája második fordulójának. 

 

 

Mindössze két olyan futballista van az új névsorban, akik korábban pályára léptek a cseh nemzeti csapatban: a 2016-ben válogatottságot lemondó 36 esztendős Roman Hubnik (29 meccs/3 gól) és a 30 éves Stanislav Tecl, aki ezidáig egyszer képviselhette hazája színeit felnőtt mérkőzésen. Ez egyben azt is jelenti, hogy szép számmal avathat majd újoncot a világranglista 24. helyén álló cseh együttes. 

Az új keret minden tagja a hazai bajnokságban futballozik, a legtöbb játékost pedig a bajnoki címvédő Slavia Praha (5) és a tavaly hetedik helyen záró Sigma Olomouc (5) adja. 

Három tinédzser kaphat lehetőséget a mérkőzésen: Simon Gabriel (19 – Mlada Boleslav), Adam Karabec (17 – Sparta Praha), Jáchym Šíp (17 – Siga Olomouc). A legizgalmasabb közülük egyértelműen Jáchym Šíp, aki eddig mindössze egyetlen felnőtt mérkőzéssel a háta mögött kapott meghívót a nemzeti csapatba – 2020 júliusában a cseh harmadosztályú Sigma Olomouc B csapatában mutatkozhatott be senior mérkőzésen. A keret másik tizenhét esztendős játékosa ennél már rutinosabb, Adam Karabec zsenge kora ellenére már 12 találkozón pályára léphetett a Sparta Praha együttesében, s ezeket egy gólt és egy gólpasszt jegyzett. 

 

 

Érdekesség, hogy egyetlen harminc év fölötti újoncot találunk az új keretben: a 31 éves Radim Breite (Slovan Liberec) talán már sosem mutatkozhatott volna be a nemzeti csapatban, ha nincs ez a váratlan krízishelyzet. 

 


A KERET:
 

KAPUSOK: Ales Mandous (Sigma Olomouc), Jakub Markovic (Slavia Prague), Filip Nguyen (Slovan Liberec)

VÉDŐK: Roman Hubnik(Sigma Olomouc), Simon Gabriel (Mlada Boleslav), Tomas Holes(Slavia Prague), Daniel Holzer (Banik Ostrava), Vaclav Jemelka (Sigma Olomouc), Jan Juroska (Banik Ostrava), Ondřej Karafiat (Slavia Prague), Jaroslav Zeleny (Jablonec).

KÖZÉPPÁLYÁSOK: Radim Breite (Sigma Olomouc), Lukas Budinsky (Mlada Boleslav), Marek Havlik(Slovacko), Adam Janos (Banik Ostrava), Adam Karabec (Sparta Prague), Tomáš Malinsky (Slavia Prague), Jakub Pesek (Slovan Liberec), Roman Potocny (Banik Ostrava), Tomas Solil (Pardubice), Jachym Sip (Sigma Olomouc).

TÁMADÓK: Stanislav Tecl (Slavia Prague), Antonin Rusek (Zbrojovka Brno).

 


 

A cseh Sport ezt a hazai kezdőcsapatot jósolja a történelmi mérkőzésre:

Hogy mit lehet várni ettől a szedett-vetett társaságtól, azt lehetetlen megmondani, hiszen közös felkészülés híjján kell majd helytállniuk a Premier League- és Celtic-játékosokat felsorakoztató skót válogatott ellen. Elég csak a csapatkapitány Andy Robertsonra (Liverpool), Scott McTominay-ra (Manchester United), Kieran Tierney-re (Arsenal) vagy John McGinnre (Aston Villa) gondolni, és akkor még nem beszéltünk a féltucatnyi Celtic-játékosról…

Skócia az Izrael elleni pontvesztés után akár a csoport élére is állhat, ha legyőzi a vis major helyzet miatt jelentősen meggyengülő cseh csapatot. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy a hazai gárda nem adja majd könnyen magát, hiszen gyakorlatilag minden egyes játékos élete meccsét játszhatja majd. Kérdés, mennyire lesz majd elég az elszántság… 

Tipp: 2,5-nél több gól lesz – 1,91

Kiemelt kép: AP Photo