Egyéb LabdarúgásLabdarúgás

Czech 1. Liga: Északi rangadó a nyolcadik forduló nyitómeccsén

2020. november 19.

Liberec és Jablonec, a mindössze 15 kilométerre van egymástól, és hivatalosan utóbbit már agglomerációként könyvelik el, aminek köszönhetően Liberec Csehország harmadik legnagyobb városa.

A két északi nagycsapat, a fővárosiak és a Plzen utáni legerősebb együttesek, akik évről évre harcban vannak az európai kupaporondon való szereplésért. Az előző idényben ennek megfelelően a negyedik és az ötödik helyen zárták az alapszakaszt, amin a rájátszás során sem történt változás.

Ez azt jelentette, hogy a dobogóról éppen lemaradó Jablonec automatikusan az EL-selejtező második találta magát, míg a Slovan előbb még rész kellett vegyen egy minitornán, ahol az alsóháziak legjobbja ellen egy oda-visszavágós mindent eldöntő párharcban kiharcolta a helyét a második számú európai kupaporondon.

A korábbi háromszoros bajnok libereciek bejutottak az Európa Liga csoportkörébe és bár egy meglepetés győzelmet már elkönyvelhettek az első fordulóban odahaza a Gent ellen, a másik két mérkőzésükön a Crvena Zvezda és a Hoffenheim ellen mindkét alkalommal egy ötössel utazhattak haza.

A Slovan áll egyébiránt jobban a bajnokságban, Pavel Hoftych együttese hét fordulót követően 13 pontot gyűjtve az 5. helyen tanyázik. Az U Nisy Stadionban nagyon stabil teljesítménnyel rukkoltak eddig elő, mert a belgák legyőzése mellett még a Viktoria Plzen skalpját is megszerezték már az idei szezonban.

A Jablonec jelenleg a 9. helyen áll tíz pontot összeszorgoskodva, viszont idegenben nagyon pocsékul szerepel Petr Rada csapata, mert csupán egy Slovácko elleni pontszerzéssel büszkélkedhetnek három próbálkozás alatt.

Az előző szezonban az alapszakasz során Liberecben 2-2-re végeztek a felek, amivel akkor is és most is a „zöld-fehérek” lehetnének boldogabbak, hiszen ahogy a mondás is tartja, „idegenben jó az iksz”.

A SLovan odahaza 2017 óta nem tudta legyőzni a Jablonecet, viszont a vendéggyőzelemig még régebbre, egészen 2014-ig kell vissza tekerni az idő kerekét.

Péntek este is a döntetlen tűnhet a legcsábítóbbnak, méghozzá azzal az extrával, hogy mindkét csapat beveheti az ellenfél kapuját.