Európa LigaLabdarúgás

Egy pont kupatavaszt érhet: Ferencváros – Monaco beharangozó

2022. október 26.

A Fradinak egy hazai pontszerzés a biztos Európa-liga folytatást jelentené. Sztanyiszlav Csercseszov csapata az első magyar együttes lenne 2004 után, amelyik megéli az „európai tavaszt”.

A legjobb forgatókönyvtől, a legrosszabbig

A felütésben említett pontszerzés bebiztosítaná a csoport első két helyének valamelyikét, mivel a Monaco hiába lenne három pont távolságban, egymás elleni eredményeiknek köszönhetően a zöld-fehérek a franciák előtt végeznének. Adott esetben egy pont csoportelsőséget jelenthet az utolsó forduló eredményeitől függetlenül, amennyiben a Crvena Zvezda legyőzi a Trabzonsport. Magyarul, ha a Ferencváros több pontot szerez, mint a török bajnok, tavasszal a legjobb 16 között csatlakozik az EL-hez.

Amennyiben a Ferencváros egy gólosnál nagyobb vereséget szenved, az egymás elleni összevetésben már a Monaco lesz a mérleg jobbik felén. Ebben az esetben egy Trabzon-siker szintén kupatavaszt garantálna, ám az első három hely eldöntése nyitott lenne az utolsó körre. Sőt, amennyiben monacói győzelem mellett a Crvena Zvezda megveri a Trabzonsport, két 9 pontos, és két 6 pontos csapat várná a hatodik fordulót, melynek egyik szcenáriójában még egy ferencvárosi negyedik hely is benne lenne – bár ehhez tényleg nagyon szerencsétlenül kell alakuljon az utolsó két mérkőzés.

Pontrúgások, kontrák – szóval a szokásos

Barokkos túlzás azt állítani, hogy a Monaco tökéletes formában várja a budapesti mérkőzést. A bajnokságban két nyeretlen találkozón vannak túl, ráadásul ezt a szériát egy törökországi 4-0-s zakó indította a Trabzonspor ellen. A Ferencvárosnál sem alakult fényesen a válogatott szünetet követő időszak – vereség Mezőkövesden, majd a kínos iváncsai blama a kupában –, de hétvégén a Puskást 4-2-re verték Felcsúton.

A Ferencvárosnak ugyanazokra a sarokpontokra kell koncentrálni, mint a franciaországi meccsen, mivel ellenfelük pontrúgásokban, és – minőségükből fakadóan – átmenetekben erősek. A Monaco próbálkozott a negyedik legtöbb lövéssel a sorozatban, illetve a legtöbb beadással. Utóbbiban 97 próbálkozásból mindössze 24-szer sikerült „saját embert” találniuk, ennél rosszabb százalékos aránnyal csak a Trabzonspor rendelkezik a kvartettben. A franciák vezették a második legtöbb támadást a csoportkörben, illetve a második legtöbb szöglettel rendelkeznek (31). A Ferencváros mellet szól, hogy magasan a legtöbb tisztázással a magyar bajnok rendelkezik (122), míg Dibusz Dénesnél, csak négyen mutattak be több védést a sorozatban.

Összességében a Ferencvárosnak nagyjából ugyanazt a játékot kell hoznia védekezésben, mint a három győztes mérkőzésen, ugyanakkor a Monacónak hajtania kell a továbbjutás szempontjából, így egy magasabb sebességi fokozatba kapcsolhatnak a Groupama Arénában.