LabdarúgásPremier Liga

Egykoron a világ legdrágább jobb bekkje volt, ma már létszámfeletti

2022. augusztus 20.

Aaron Wan-Bissaka óriási reményekkel érkezett a Manchester Unitedhez, de legkésőbb az elmúlt esztendőben róla is kiderült, hogy egy elhibázott igazolás, akinek egy csúcsra törő projektben nincs helye.

A Crystal Palace akadémiáján még szélsőként villogott, de a 2017-18-as évadra a felnőtt csapat irányítását megkapó Frank de Boer egy háromvédős játékrendszert képzelt el. A fiatal labdarúgónak ebben nem volt posztja, de a holland tréner úgy vélte a szárnyvédő pozíciójában elvárt védekező feladat ellátására képes lehet, de a Premier League debütálásra várnia kellett. Az egykori Ajax mester gyötrelmes 72 napja után Roy Hodgson kezébe került az irányítás, aki visszaváltott 4-4-2-re és Joel Wardot helyezte a védelem jobb szélére. Végül 2018. február 25-én a Spurs ellen bemutatkozhatott, miután többen is kidőltek előle. Innentől a 2018-19-es szezon végéig szinte kirobbanthatatlan volt a kezdőcsapatból. A veterán edző által mélyen meghúzott védelmi vonalban rengeteg párharcot kellett megvívnia a földön, amiket nagy arányban be is húzott.

A Ferguson-éra lezárulta óta az identitását kereső United 2019 nyarán éppen a „Young, Hungry, British” irányelvek alapján igazolt. Wan-Bissaka is ebbe a vonalba illett bele és a Solskjaer általi második szándékból történő futballba passzolt is, mint jobbhátvéd, de az 50 millió font már akkor is hatalmas összegnek tűnt még, ha a home-grown szabály miatti felárral is számolunk. Az első két manchesteri évében hozta az ex-klubjánál látott számokat, de amint az előrejátékban kellett volna részt vennie elfogyott a tudomány. Az előző idényben a két dobogós helyezés után a „vörös ördögök” igazolásai és a klub kommunikációja is feltételezte, hogy itt a szintlépés ideje, de hatalmas bukás lett a vége. A proaktívabb játékban nem csak a norvég menedzser határai ütköztek ki, hanem egyes labdarúgóké is. Az egyik közülük pont a jobb bekk volt, akinek előtérbe került a szűkös passzrepertoárja, a rossz döntéshozatali képessége és a gyenge fejjátéka.

Erik Ten Hag érkezésével meg is pecsételődött a sorsa a korábbi angol válogatott kerettagnak, aki nem csak klub, hanem nemzeti szinten is gondolkodik a váltáson, de amíg a Kongói DK válogatottja tárt karokkal várja, a klubcsapatok nem tolakodnak érte. A kérők közül a Palace tűnik a legkitartóbbnak, de Vieira és a stábja alatt történő építkezésbe kissé testidegenül mozogna egy olyan játékos, aki a Hodgson-időszak mintapéldánya. Szárnyvédőként nem elég offenzív, így a római igazolása sem valószínű, de a Premier League-ben van egy olyan egyesület, ahol nincs rendszer és a koncepciótlan pánikigazolások elég gyakoriak.

A Lampard-féle Everton kisegítheti a manchesterieket, de ez csak egy kölcsönszerződés lehet opciós joggal.