Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

New York egyik legfőbb nevezetessége a Szabadság-szobor, a Liberty-szigeten álló, fáklyát tartó nőalak, amely megannyi filmben szerepel, és kígyózó sorok állnak, hogy feljuthassanak a tetejére. A műalkotás Franciaország ajándéka volt az Egyesült Államoknak, legalább akkora, mint a bevándorló szülők gyermekeként megszülető Zlatan Svédországnak.

A kis Ibra Malmöben nőtt fel, onnan indult világhódító útjára, amely Hollandiában kezdődött, majd Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Anglia érintésével az Egyesült Államokban végződött. Legalábbis jelenleg az Angyalok városában bűvöli a bőrgolyót Zlatan.

Szobrot viszont szülőhazájában és városában kapott: a 2,7 méter magas bronzból készült alkotás közel 500 kilogrammot nyom. Ibrakadabra meghatottan, ám a rá jellemző arroganciával mondott beszédet az átadó ünnepségen.

„Mikor New Yorkba mész, láthatod a Szabadság-szobrot, amikor pedig Malmöbe érkezel, megcsodálhatod a Zlatan-szobrot.

Óriási megtiszteltetés ez nekem, nem csak a futballt kedvelőknek készült a szobor, sokkal többet jelent ennél. Ha valaki úgy érzi, hogy támogatásra, erőre, segítségre van szüksége, menjen el és nézze meg az alkotást. Ez a bizonyíték arra, hogy bármit elérhetsz, ha hiszel magadban.

Nem vagyok nagyobb, mint bármelyik másik ember, bárki meg tudja csinálni, amit én. Ilyen egyszerű az egész. Nem azért értem el azt, amit, mert különleges lennék, hanem mert megharcoltam érte és hittem magamban.

Mikor profi lettem, senki nem volt, aki tanácsot adott volna nekem, hogy mit és hogyan csináljak. Emlékszem, egyszer megkérdeztem Henrik Larssont: ’Mit tegyek? Hogy csináljam? Magyarázd el nekem.’

Ennyit mondott: ’Senki nem járt még azon az úton, amin te, senki nem volt még ilyen helyzetben előtted. Mit csinálj? Találd meg egyedül az utat, amin végigmehetsz.’

Szóval nem volt senkim, akire támaszkodhattam volna, vagy akivel kibeszélhettem volna ezt. Mert senki nem tudta hogyan is működnek pontosan a dolgok.

Egyedül kellett rájöjjek mindenre, bíznom kellett magamban és megtalálni az utat. Minden esetben ugyanazt választottam: önmagamat adtam.”

A valaha volt legjobb svéd játékossá vált egy egyszerű utcagyerekből.

Zlatan megérdemli, hogy szobrot állítsanak róla.

Kapcsolódó cikkek