Európa LigaLabdarúgás

Európa Liga: Hány magyar csapat jut tovább?

2020. augusztus 26.

MOL Fehérvár (1,15) vs. Bohemian FC (13,00), csütörtök 18:00

A magyar csapatok párharcai közül a papírforma alapján a Fehérvár dolga lehet a legegyszerűbb. Az ír bajnokság egyetlen félprofi státuszában lévő Bohemian FC mindenkit meglepett, amikor a tavalyi évadot bronzéremmel zárta. A szurkolói tulajdonban lévő egyesület 2013 után kvalifikálta magát újra a nemzetközi kupaporondra: akkor a jelenleg izlandi másodosztályú Thór Akureyri 5-1-es összesítéssel búcsúztatta őket. A jelenleg is futó ír ligában kilenc forduló után a második helyen állnak. A dublini együttes a The Gypsies (A Cigányok) becenévre hallgat, ami egyrészt klubalapítók származására, másrészt pedig az állandó vándorlásra utal, ami a kezdeti években jellemezte őket. Az 1890-ban alapított klub eleinte nem tudott megállapodni, hazai meccseiket a Phoenix Parkban kezdték el, majd a North Circular Road, Croke Park, és a Whitehall következett, mielőtt 1901-ben végleg otthonra találtak volna a Dalymount Parkban.

A dublini klub a liberalizmus nagykövete hazájában, klubfilozófiája az elfogadásra épül. Ezt bizonyítja a Facebook-oldalán szereplő szivárványba öltöztetett klubcímer, illetve a játékosok szerelésén olvasható "Refugees Welcome" (Üdvözöljük a menekülteket) felirat. Ez utóbbi a csütörtöki Fehérvár elleni találkozón nem lesz majd látható, ugyanis az UEFA szabályai tiltják a politikai állásfoglalást. 

 

 

Talán jól lemérhetjük az ír liga jelenlegi erősségét, hogy a bajnokságot tavaly játszi könnyedséggel (11 pont előnnyel) megnyerő Dundalk a Bajnokok Ligája 3. körében könnyedén vereséget szenvedett a szlovén Celjétől (3-0) – érdekesség, hogy azt a mérkőzést az újpesti Szusza Ferenc Stadionban rendezték. A Bohemian FC sem támadásban, sem védekezésben nem nyújtott kiemelkedőt a tavalyi évben, 36 meccsen lőtt 47 góljuk (1,3/meccs) nem árulkodik félelmetes támadófutballról. És, ha még azt is hozzávesszük, hogy a góljaik 28 százalékát egyetlen meccsen ellen szerezték – az utolsó UCD-t 10-1-re győzték le, úgy, hogy az ellenfél kapusa két büntetőt is védett –, az talán még tovább ferdíti az összképet. 

A klub büszke származására, státuszára és eredményeire. Aaron Barry a tavalyi szezonban kölcsönben szerepelt a dublini együttesnél. A The 42-nek adott nyilatkozatában így mesélt élményeiről: 

"Valószínűleg éppen annyit edzünk, mint bármelyik profi csapat, csak esténként. Mindez lehetővé teszi a srácoknak, hogy dolgozzanak. A keretünk 90 százaléka munka vagy egyetemi tanulmányok mellett futballozik." 

Ha végignézünk a Bohemian FC játékosállományán, azt láthatjuk, hogy nincsenek nemzetközi múlttal, számottevő profi rutinnal rendelkező futballisták a névsorban. A 29 éves kanadai Kris Twardek állt a legközelebb ahhoz, hogy nemzetközi szinten is jegyzett labdarúgó legyen, de a Milwall színeiben csupán két mérkőzésen léphetett pályára az angol Championshipben. A Transfermarkt becslése alapján a csapat legértékesebb játékosa a 75 ezer (!) eurót érő Andre Wright, aki a 2016/2017-es szezonban 11 mérkőzésen 2 gólt szerzett az angol harmadosztályú Coventry City-ben. Wright egyébként a csapat házi gólkirálya is, nyolc találkozón háromszor vette be az ellenfelek kapuját az idei szezonban.

Komoly hiányzója nincs az ír együttesnek; a Fehérvárnak viszont igen. Kovács Istvánt kissebb sérülés miatt nélkülöznie kell Márton Gábor vezetőedzőnek.

A MOL FEHÉRVÁR FC KERETE:
Kapusok: Kovács Dániel, Kovácsik Ádám, Emil Rockov
Védők: Bolla Bendegúz, Fiola Attila, Hangya Szilveszter, Viszar Muszliu, Loic Nego, Adrián Rus, Stopira
Középpályások: Alef, Lyes Houri, Nyári Patrik, Boban Nikolov, Pátkai Máté
Támadók: Funsho Bamgboye, Evandro, Géresi Krisztián, Armin Hodzic, Nikolics Nemanja, Ivan Petriak, Budu Zivzivadze

 

Hammarby vs. Puskás Akadémia, csütörtök 19:00

A legnehezebb dolga egyértelműen a Puskás Akadémiának van, részben az ellenfél játékereje, részben pedig a körülmények miatt. Köztudott, hogy a felcsúti együttesben több játékosnak pozitív lett a koronavírus tesztje, így a bajnoki mérkőzéseket elhalasztották, és kérdéses volt az is, hogy egyáltalán Svédországba elrepülhetnek-e. Végül az utazásra sor kerül (bár a keret dúskál az NB3-as játékosokban), ha nem történik valami váratlan, akkor lesz mérkőzés.  

Bizonyára a svéd labdarúgást mérsékelten vagy egyáltalán nem követő olvasóink közül is sokan hallottak már a Hammarby-ról. Ha más kontextusban nem is, Zlatan Ibrahomovics miatt biztosan. A svéd legenda tavaly 23,5 százalékos tulajdonrészt vásárolt a stockholmi klubban, amely ugyan jelentős, 123 éves múltra tekint vissza, az elmúlt két év során kezdett el igazán felkapaszkodni a liga legjobbjai közé a tőkeerős befektetőknek köszönhetően. Történelmük során eddig egyetlen bajnoki címet (2001) tudnak felmutatni, és Európában sem egy különösebben tapasztalt együttes. Legutóbb 2007-ben szerepeltek nemzetközi kupasorozatban, akkor az első fordulóban még búcsúztatták a norvég Fredriksadot, de a portugál Braga már túl nagy falatnak bizonyult számukra, s 5-2-es összesítéssel búcsúztak az akkor még UEFA-kupa néven futó versenykiírástól. 

A Hammarby történelme alapján nincs a svéd bajnokságot meghatározó topcsapatok között, a szurkolói bázisuk mégis egyedülálló. A klubot számos ultracsoport támogatja (Hammarby Ultras, Ultra Boys, Söder Bröder, E1 Ultras), akik mérkőzésről mérkőzésre látványos koreográfiákkal és pokoli hangulattal készülnek. 2008-ban az ír Setanta Sports televíziós csatorna a világ 11. leghangosabb stadionának választotta a(z akkor még) klub otthonául szolgáló Söderstadiont. 

A szurkolók száma egyébként szezonról szezonra emelkedik, a harmincezer főt befogadni képes Tele22 Aréna átlagnézőszáma egyre csak növekszik. A 2010-es idényben még csupán meccsenként 6863 szurkoló látogatott el a csapat hazai meccseire, ez a szám a tavalyi idényre 24.232-re növekedett. Ennyien egyetlen másik svéd együttes mérkőzéseit sem látogatják. 

A Hammarby nem csupán eredményes, de látványos futballt is játszik. A tavalyi szezonban holtverseny az ezüstérmes Malmövel a harmadik helyen végeztek. Minden elmond offenzív felfogásukról, hogy messze a legtöbb gólt szerezték a ligában, meccsenként átlagosan 2,5-ször mattolták az ellenfelet (2. Malmö – 1,8). A csapat teljesen együttmaradt, egyetlen játékos sem hagyta el a tavalyi sikercsapat keretét, ennek ellenére idén mégsem megy annyira gördülékenyen a szekér. 17 fordulót követően csupán a hetedik helyen állnak; 21 lőtt góljukkal pedig a mezőny nyolc legeredményesebb csapata közé sem férnek be. 

A csapat legeredményesebb játékosa a nemrég másodosztályból érkező Gustav Ludwigson, aki 16 mérkőzésen 4 gólt és ugyanennyi gólpasszt jegyzett. Legértékesebb futballistájuk a nemrég szerződést hosszabbító Muamer Tankovic (1,1 millió euró), aki ötször már a svéd válogatott szerelését is magára ölthette. A keret tagja továbbá a Koszovó elleni barátságos mérkőzésen a svéd válogatott csapatkapitányi karszalagját viselő Liverpool-nevelésű szélső, Alexander Kacaniklic, aki korábban három szezont töltött a Premier League-ben, kettőt pedig a Ligue 1-ban. Érdekesség, hogy Kacaniklic a 2009/2010-es idényben Gulácsi Péter és Pölöskei Zsolt csapattársa volt a Liverpool U23-as csapatánál. Különleges még Richárd Magyar személye is, akinek a nagyapja magyar származású, de ő maga már Malmőben született. 

Kacaniklic és Magyar sérüléssel bajlódnak, így kettejük pályára lépése kérdéses, de nevezte őket Stefan Billborn vezetőedző a mérkőzésre. A felcsútiak keretében több érdekesség található. Egyrészt nem utazott el Tóth Balázs, a csapat első számú hálóőre, így az NB3-ban védő 36 éves Molnár Péter, a 17 esztendős Auerbach Martin és a 19 éves Kiss Ágoston közül kerül majd ki a kapuvédő. Rajta kívül egyetlen komoly hiányzóval kell számolnia Hornyák Zsolt vezetőedzőnek: a cseh David Vanecek szintén hiányozni fog majd a PAFC keretéből. Mivel a klub NB3-as bajnokiját hétvégén elhalasztották, lehetett sejteni, hogy a második csapat több játékosa utazik majd Svédországba. Így is lett: az utánpótláscsapat alapemberei közül Molnár Péter, Ganbold Ganbayar, Marius Corbu és a tavaly már visszavonuló, de végül játékos-edzőként még aktív 35 éves Magasföldi József is repülőre ült. 

A PUSKÁS AKADÉMIA KERETE

Kapusok: Kiss Ágoston, Auerbach Martin, Molnár Péter (NB3)
Védők: Joao Nunes, Szolnoki Roland, Radics Márton, Spandler Csaba, Nagy Zsolt, Kamen Hadzsiev, Deutsch László
Középpályások: Yoell van Nieff, Urblík József, Jakub Plsek, Josip Knezevic, Komáromi György, Tamás Nándor, Liridon Latifi, Ganbold Ganbayar (NB3), Marius Corbu (NB3),
Támadók: Alexandru Baluta, Luciano Slagveer, Kiss Tamás, Magasföldi József (NB3), Weslen Junior, Antonio Mance

 

Budapest Honvéd (1,55) vs. Inter Turku (5,00), csütörtök 21:00

A Fehérvárhoz hasonlóan a Honvéd is egy verhetőnek tűnő ellenfelet kapott a finn Veikkausliiga ezüstérmese személyében. Az Inter Turku nem egy jelentős múlttal rendelkező együttes. Mindössze harminc évvel ezelőttre datálhatjuk alapításukat, ám ekkor még csupán utánpótláscsapatként működtek, 1992-ben léptek be a felnőtt futball kapuján – ekkor a finn negyedosztályba kapott besorolást. Első idényükben ugyan nem végeztek promóciós helyen, a helyi Turun Toverit anyagi nehézségeinek köszönhetően mégis a harmadosztályban folytathatták. Rögtön feljutottak a második vonalba, majd két szezont követően már élvonalbeli tagságot ünnepelhettek. Ugyan 1997-ben kiestek, rögtön visszaküzdötték magukat, s az 1999-es szezon óta megszakítás nélkül képviselik az állandóságot a Veikkausliigában. Legnagyobb sikerüket 2008-ban érték el, amikor hatalmas meglepetésre megnyerték a bajnokságot. Többször szerepelhettek nemzetközi kupaporondon, de soha egyetlen párharcot sem nyertek még. 

Tavaly a Bröndby ellen viszont megmutatták, hogy képesek meglepetést okozni. Az első fordulóban a dánok magabiztos 4-1-es sikert aratva már szinte elkönyvelhették a biztos továbbjutást, ám épp az az idegenbeli gól jelentette a kapaszkodót a Turkunak. A visszavágó második félidejében öt perc alatt berámolt két találatot a finn együttes, a hajrában pedig alaposan megizzadt a jóval esélyesebbnek tartott dán ellenfél, de végül sikerült megtartaniuk az eredményt, így ők léphettek a következő fordulóba. 

Az Inter Turku úgy tűnik jó úton jár ahhoz, hogy egy stabil középcsapatból finn szinten meghatározó együttessé váljon. 2016-ban osztályozót kellett játszaniuk a bennmaradásért, majd a következő szezonokban 9. és 7. helyen végeztek; éppen ezért okoztak óriási meglepetést a tavalyi ezüstérmükkel. Úgy tűnik, idén is komolyan kell velük számolni: 12 fordulót követően tapadnak az éllovas HJK-ra. Helyezésük nagyban köszönhető a csapatkapitány Timo Furuholm kiemelkedő teljesítményének, aki 12 mérkőzésen lőtt 8 góljával és 3 gólpasszával élete talán legtermékenyebb szezonját futja – mindezt 32 évesen. A keret legértékesebb játékosa a kétszeres felnőtt válogatott Benjamin Källman a maga 400 ezer eurós értékével, aki két hete tért vissza a norvég élvonalbeli Haugesundnál töltött kölcsönjátékából. Érdemes kiemelni a 64-szeres válogatott Anthony Annant, aki tagja volt a 2008-ban Afrika Kupa-bronzérmes ghánai válogatottnak; a 2010-es világbajnokságon pedig minden mérkőzést végigjátszott a negyeddöntőig menetelő (és ott büntetőkkel Uruguay ellen alulmaradó) afrikai együttesben. 

A finn bajnok korábban már pályára lépett a Bajnokok Ligájában, a KuPS 5-0-ás vereséget szenvedett a Molde otthonában. 

Érdekesség, hogy a Honvéd történelmében igen jelentős finn vonatkozást találhatunk: 1993-ban Martti Kuusela egészen aranyéremig vezette a kispesti csapatot. 

Egyik keretben sincs komoly hiányzó. A Honvéd ugyan jelölte a meccskeretbe Davide Lanzafamét, de az olasz azóta a török másodosztályú Adana Demisporhoz távozott, így rá biztosan nem számíthat Bódog Tamás. 

A BUDAPEST HONVÉD KERETE
Kapusok: Horváth András, Nagy Sándor, Tomás Tujvel
Védők: Naser Aliji, Baráth Botond, Batik Bence, Kálnoki-Kis Dávid, Djordje Kamber, Ivan Lovric, Mohamed Mezgrani, Tamás Krisztián, Eke Uzoma
Középpályások: Gazdag Dániel, Hidi Patrik, Kesztyűs Barna, Nagy Gergő, Zsótér Donát
Támadók: Thierry Gale, Davide Lanzafame, Amadou Moutari, Tóth-Gábor Kristóf, Boubacar Traoré, Ugrai Roland