BundesligaLabdarúgás

Harc a Salátástálért? – Bundesliga-beharangozó 3. rész

2022. augusztus 05.

A felvezetőnk utolsó részében azokkal foglalkozunk, akik a bajnoki cím és a Bajnokok-Ligája helyek legfőbb várományosai.

Egy helyre hárman?

A Gladbach háza táján szétesni látszott minden, amikor a sikerkovács sportigazgató, Max Eberl a távozás mezejére lépett és Hütter is csak egy évig tölthette be a vezetőedzői pozíciót. Ugyan a csapatot nagyrészt sikerült egyben tartani, de a legfontosabb játékosok szerződése Lainer és Elvedi kivételével 2023-ban jár le. A csikóknak ez egy must win szituáció, mert amennyiben újabb idényt tudnak le kupaszereplést érő hely nélkül a mag ingyen fog távozni és a BL-álmokat pillanatok alatt a kieséstől való rettegés válthatja fel. Farkénak itt nincs ideje projektben gondolkodni azonnali eredmények kellenek, ha jövő nyáron is Borussia Parkot akarja otthonának tekinteni.

Az Eintrachtnál a legnagyobb kérdést Götze szolgáltatta. A 2014-es világbajnoki döntő hőse marketing szempontból kiváló igazolásnak tűnt, de nem látszott, hogy lenne helye a kezdőben, cserének meg kissé borsos a fizetése. A Magdeburg elleni találkozó választ adott a dilemmára. Glasner a dupla tízesben használta a „Super Mariot”, míg a korábban itt szereplő Kamadát visszahúzta egy sorral. A japán kiválóan játszik nyomás alatt és még nehezebb felvenni ilyen mélyről a kapu elé érkezve. Soha nem látott bő keret áll az osztrák tréner rendelkezésére, ami teher is lehet egy túl korai kupabúcsú esetén.

A Leverkusen Hlozek leigazolásával még inkább úgy néz ki, mint egy wonderkideket gyűjtő Football Manager mentés. De nem is az a kérdés, hogy beválik-e a cseh szupertini, hanem hogy a gyógyszergyáriak a szokásos szcenárió alapján március végéig, április elejéig versenyben lesznek Európában és a Bundesligában is, majd néhány kulcsember kidőlése után teljesen összeesve örülhetnek a Top 4-nek, vagy ezúttal megtudjuk valójában mire is képesek.

Ki végez előrébb: RB Leipzig – Leverkusen: Leverksuen 2,60

 

Végre egy szoros befutó?

A Lipcse begyűjtötte története első komoly címét, a csapat legnagyobb sztárját megtartották és a kiegészítő emberekből sikerült haszonnal kiszállni. Látszólag minden rózsás a bikáknál, de Tedesco plafonja már az előző szezon során is kiütközött. A kezdeményező csapatok ellen kiválóan működik a középső blokkban való védekezés és az átmenetek, illetve a leggyengébbek ellen egyénileg megoldják a sztárok a retesz feltörését, de ez csak a Bajnokok Ligája részvételre lesz elegendő, márpedig a Red Bullnál komolyabb célokban gondolkodnak.

A BVB-nél annak ellenére is a bajnoki cím lehet az elvárás, hogy egy csatárra még mindenképpen szükségük van miután a csúcsigazolás Sebastian Haller szervezetében rosszindulatú daganatot találtak. A dortmundiak kimondottan nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják milyen hosszútávra vesztették el az elefántcsontparti válogatottat, így egyszerre repkednek a pályafutásuk zenitjén jócskán túl lévő vészmegoldások és a karrierjük hajnalán tartó jelöltek.

A Bayernnél Lewandowski távozásával lenyugodtak a kedélyek, de nem feltétlenül került minden puzzle a helyére. Amikor egy csapat játékát a lengyelhez hasonló mértékben meghatározó labdarúgó váltott klubot az elmúlt esztendőkben azt a korábbi egyesülete számára mindig időbe telt kiheverni. Emellett a keret mélyítése helyett a bajoroknál a minőség feljavításán volt a hangsúly. Hogy ez sikerült-e, arra inkább a BL egyenes kieséses szakasza ad majd választ, semmint a német bajnokik.

Győztes a Bayern Münchent nem számítva: Dortmund 2,30