Bajnokok LigájaEurópa LigaKonferencia LigaLabdarúgás

Három olasz döntős, mint a régi szép időkben

2023. május 29.

1990-ben a három nemzetközi kupából kettőt olasz csapat nyert.

A futballtörténelemben mindössze másodszor fordul elő (az 1989-1990-es, illetve a 2022-2023-as idényben), hogy mindhárom európai nemzetközi kupadöntőben képviselteti magát olasz csapat. Az 1990-es finálék során az AC Milan a BEK-ben diadalmaskodott, a Juventus az UEFA-kupa döntőjében a Fiorentina személyében ugyancsak olasz csapatot vert, míg a Sampdoria KEK-et nyerte meg. Akkor tehát a három kupában négy olasz finalista volt, ezúttal „csak” döntőnként egy-egy lesz jelen.

Azóta 1998-ban ugyancsak volt három olasz csapat a döntőkben, de akkor nem mindhárom sorozatban, hiszen a Juventus a Bajnokok Ligája fináléjában volt érdekelt (veszített a Real Madrid ellen), míg az UEFA-kupa sorsdöntő meccsén az Inter a Laziót verte.

Az elmúlt két évtizedben fokozatosan visszaesett az olasz foci nívója a nemzetközi porondon, bár az AC Milan 2003-an és 2007-ben, az Inter pedig 2010-ben még megnyerte a BL-t, és a Juventusnak is volt két újabb sikertelen döntője (2015, 2017), a calcio egykori büszke képviselői egyre kevésbé tudták felvenni a harcot a tehetősebb angol és spanyol csapatokkal. Az utóbbi időben az Inter 2020-ban El-döntőt játszott, a Roma pedig tavaly megnyerte a Konferencia Liga első kiírását.

A gazdasági egyenlőtlenségek 2023-ban sem változtak meg, de az elmúlt években megszokottnál valamivel kedvezőbb sorsolásnak és a csapatok küzdőszellemének köszönhetően hárman is eljutottak egy-egy sorozatban a végsőkig. Bár kimondottan egyik olasz sem számít favoritnak, jól tudjuk, hogy egy-egy mérkőzésen bármikor borulhat a papírforma, így akár többen is diadalmaskodhatnak a következő finálékban.

Európa-liga-döntő: Sevilla – AS Roma május 31., szerda, 21:00

José Mourinho tavalyi Konferencia Liga-győztes csapata idén egy szinttel feljebb, az Európa-ligában is eljutott a végsőkig. Az AS Roma eddigi menetelése során a Red Bull Salzburgot, a Real Sociedadot, a Bayer Leverkusent és a Feyenoordot múlta felül. Bár a Sevilla igazi specialistának számít és hatszoros győztes a sorozatban, a Roma sem feltartott kezekkel érkezik a budapesti döntőre. A szezon közben José Luis Mendilibar által átvett andalúziai gárda a Juventust és a Manchester Unitedet búcsúztatta a finálé felé vezető úton. A Sevilla megállíthatatlan ebben a sorozatnak, Mourinho azonban eddig ötből öt finálét nyert csapataival az európai kupadöntőket tekintve, így nüanszok dönthetnek a Puskás Arénában.

Tipp: a Roma nyeri a kupát – 1.90

Konferencia Liga-döntő: Fiorentina – West Ham United június 7., szerda, 21:00

A harmadik számú sorozatot 2021-ben indították el, hogy a KEK 1999-es megszűnése után újra legyen egy harmadik számú kiírás és lehetőséget adjanak kisebb országok csapatainak, ill. topbajnokságok kisebb klubjainak. Noha eleinte sokan panaszkodtak, hogy minek kell még egy sorozat, a KL igazi sikertörténet volt már az első idényében, az itt szereplő csapatok óriásit küzdenek és a szurkolók önkívületi állapotban biztatják kedvenceiket, hogy nemzetközi kupameccseket játszhatnak. Mourinho a Roma tavalyi döntőbe jutásakor elsírta magát, és úgy fogalmazott „nekünk ez a Bajnokok Ligája”. Ha egy többszörös BL-győztes sikeredzőből ilyen érzelmeket tud kiváltani egy itteni győzelem, akkor nem lehet fél vállról venni egy ilyen sorozatot sem. A 2023-as döntőbe ugyancsak két olyan csapat jutott be, amelyek számára nem termett sok babér nemzetközi szinten. A Fiorentina 1961-ben, a West Ham 1965-ben nyerte meg a KEK-et, azóta a mindkettőjük számára egy elődöntő volt a maximum az Európa-ligában: az olaszok 2015-ben, a „kalapácsosok” tavaly voltak ott a négy között.

Tipp: a Fiorentina nyeri a kupát – 2.10

Bajnokok Ligája-döntő: Manchester City – Inter június 10., szombat, 21:00

Az Inter 11 évvel a legutóbbi BL-döntője és győzelme után jutott be ismét a döntőbe, a Manchester City pedig az első BL-győzelemre hajt megannyi elveszített elődöntő és döntő után. Pep Guardiola csapata egyenletes teljesítménnyel söpörte be a bajnokságot és masírozott el a BL-döntőig, a City szinte megállíthatatlannak tűnik. Ugyanakkor Simone Inzaghi csapata az idényközi hullámvölgyeket feledtetve remekül menetel tavasszal. A milánói egylet a bajnokságban kiharcolta már az automatikus BL-indulást, megnyerte a Coppa Italiát, így felszabadultan, teher nélkül készülhet a fináléra. Az ifjabbik Inzaghi-testvér csapatai eddig egyetlen döntőt buktak el, az utolsó hetet viszont kivétel nélkül megnyerték. Alighanem felesleges volna ecsetelni, hogy miért és mi mindenben erősebb papíron a City, de ha valaki, akkor egy olyan szenvedélyes, olaszos focit játszó együttes, mint a mostani Inter, borsot törhet Pep Guardioláék orra alá.

Tipp: az Inter nyeri a kupát – 4.35