Labdarúgás

Idegenlégiós-körkép 1. rész (MOL Fehérvár) – azaz mi lett a távozó légiósokkal?

2020. január 28.

Kíváncsiak vagytok, hogy mi történt az elmúlt kilenc évben Fehérváron futballozó légiósokkal, mióta távoztak a klubtól? Értelemszerűen jó néhányan visszavonultak azóta, de akad olyan futballista is, aki nemzetközileg is komoly nevet szerzett magának. Ebben a cikkben minden olyan játékos helyet kapott, aki az elmúlt kilenc év során került a klubhoz, és legalább tízszer felhúzhatta a székesfehérvári együttes mezét.

 

Marco Caneira– védő (2011 – 2015)

 91 meccs ⚽ 2 gól   3 gólpassz

ℹ A huszonötszörös portugál válogatott hátvéd a Videoton történetének talán legismertebb légiósa. Négy éven át szolgálta a piros-kékeket, részt vett az Európa Liga-menetelésben is. 2015-ben a magyar bajnokságból vonult vissza a profi futballtól – igaz, amatőrként tevékenykedett a portugál amatőr ligában szereplő SRD Negraisnál, sőt papíron még mindig a klub alkalmazásában áll. Érdekesség, hogy fiának, a 19 éves Manuel Caneirának ígéretes karriert jósolnak, jelenleg a Marítimo U23-as együttesének oszlopos tagja.

 

 

Álvaro Brachi – jobbhátvéd (2011-2015)

 83 meccs ⚽ 3 gól   7 gólpassz

ℹ Caneirával együtt érkezett, s akárcsak a portugálra, rá is bizonyára jó szájízzel gondolnak vissza a Videoton-szurkolók. Szabadúszóként távozott, majd fél év pihenő után furcsa körülmények között került Szlovéniába. Az NK Domzale a Linkedinen keresett futballistát, amire Brachi jelentkezett, majd a próbajátékot követően szerződést ajánlottak neki. Egy szezont húzott le, majd hazatért a spanyol negyedosztályba, ahonnan 2018 nyarán (mindössze 32 évesen) visszavonult.

 

 

Filipe Olivera – szélső (2011-2017)

 157 meccs ⚽ 24 gól   30 gólpassz

ℹ 2011-ben vette kölcsön a Vidi a Serie A-ban szereplő Parmától a portugál futballistát, aki korábban nyolcszor a Chelsea-mezét is magára ölthette. A kölcsönszerződés lejártával visszatért Olaszországba, de fél évvel később mégis visszatért Magyarországra, ahol még hosszú évekig futballozott. Távozását követően a ciprusi Anorthosis együtteséhez szerződött, majd egy fél évig még szerepelt a Sepsiszentgyörgy csapatában, majd 2018 nyarán bejelentette visszavonulását. Jelenleg a MOL Fehérvár alkalmazásában áll, nem egészen egy éve dolgozik játékmegfigyelőként a klubnál.

 

 

Walter (Lee) Fernández – szélső (2011-2013)

 50 meccs ⚽ 2 gól   10 gólpassz

ℹ A Barca akadémiáján nevelkedett futballistát ingyen szerződtette a Fehérvár 2011 nyarán. Mindössze 21 éves volt, amikor az NB1-be került, ahol ki is bontakoztatta tudását, két évvel később a belga Lokeren 700 ezer eurót fizetett a játékjogáért. Itt azonban nem sikerült megvetnie a lábát, kölcsönbe került a román Petrolulhoz, majd Görögországba szerződött, azután a spanyol harmadosztályba. Onnan Andorrába vezetett az útja, ahol ugyan remek első szezont produkált (18 meccs/7 gól és 13 gólpassz), azt nem sikerült fenntartania. Három évig játszott a miniállamban, jelenleg pedig a spanyol harmadosztályban vigasztalódik. Még mindig csak 30 éves, több volt benne…

Walter Lee a Sporting ellen is játszott az Európa Ligában. (Forrás: MTI)

 

Héctor Sánchez – szélső védő (2011-2013)

 38 meccs   2 gólpassz

ℹ La Liga-tapasztalattal landolt az NB1-ben, ahol bérelt helye volt a Vidi kezdőcsapatában. 2013-ban azonban nem hosszabbítottak vele szerződést, így ingyen távozott. Két évig szabadúszó volt, majd a spanyol harmadosztályba kötött ki. Azóta sem sikerült magasabb szintre verekednie magát; jelenleg az Unión Puerto keretéhez tartozik.

 

 

Evandro Brandão – szélső (2011 -2013)

 18 meccs ⚽ 1 gól   2 gólpassz

ℹ Hatalmas tehetségnek tartották a Benficától érkező 19 éves támadót, de közel sem futotta be azt a karriert, amire hivatott volt. A Vidiben sem sok szerephez jutott, s miután távozott, teljesen leépült. A portugál másodosztályba szerződött, ahonnan angolai kalandok következtek, majd újra Portugália felé vette az irányt, de élvonalban soha többé nem szerepelt. Jelenleg az izraeli másodosztályú Maccabi Petah Tikva játékosa. Még mindig csak 28 éves…

 

 

Nikola Mitrovics – középpályás (2011 – 2013)

 79 meccs ⚽ 7 gól   20 gólpassz

ℹ A fehérváriak gólpasszkirálya. Az Újpesttől érkezett 2011-ben, s rögtön kulcsemberré nőtte ki magát Paulo Sousa együttesében. Oroszlánrészt vállalt az Európa Liga-menetelésben. Később követte Sousát a Maccabbi Tel-Avivhoz, ahol bajnoki címet ünnepelhetett, sőt a Bajnokok Ligája csoportkörében is szerepelt. Ezután hosszú vándorút következett: megjárta Kínát, Ciprust, Szerbiát, Lengyelországot (Wisla Krakkó) és Azerbajdzsánt is – jelenleg pedig a Zalaegerszeg keretének tagja.

 

 Kaká – védő (2012 – 2013)

 10 meccs

ℹ Nem hagyott mély nyomokat a brazil aranylabdás névrokona a magyar szurkolókban. Ingyen érkezett 2012-ben az APOEL-től,de csupán fél évet töltött a Sóstói Stadionban, ugyanis kölcsönvette a spanyol Deportivo La Coruna, akik később meg is vásárolták 300 ezer euróért. Hat meccsen is pályára lépett a La Ligában, később pedig a másodosztályban is követte a Deportivót, majd mindenki legnagyobb meglepetésére újra aláírt az APOEL-hez. Két szezont húzott le Cipruson; ezután a portugál élvonal következett, majd a másodosztály, jelenleg pedig a harmadik vonalas Anadia futballistája.

Ez a kép kihagyhatatlan – Kaká vs. Kaká!

 

 

 Renato Neto – középpályás (2012 – 2013)

 23 meccs ⚽ 1 gól   2 gólpassz

ℹ Fél évet töltött Fehérváron a Sporting CP-től kölcsönben a brazil védekező középpályás, ám ez idő alatt szinte kirobbanthatatlan volt a csapatból. Miután visszatért a lisszaboniakhoz, rögtön költözhetett is Belgiumba, ugyanis újra kölcsönadták, ezúttal a Genthez. Új csapatánál be is jöttek a számításai, rögtön fontos játékossá nőtte ki magát, szerződést is kapott. Öt évig a kék-fehéreknél futballozott, bajnokságot nyert, és kipróbálhatta magát a Bajnokok Ligájában is. 181 mérkőzéssel a háta mögött tavaly nyáron aláírt a szintén belga első osztályú KV Oostende együtteséhez.

 

Edson Farias „Paraiba” – szélső (2012 -2014)

 32 meccs ⚽ 1 gól   5 gólpassz

ℹ „Brazil cselgéppel erősített a Videoton” – harangozta be az Index 2012-ben a hírt. A játéklehetőséget meg is kapta, Gomes mellett Carrillo és Horváth Ferenc is számított rá, de 2013 őszén súlyos lábközépcsont-törést szenvedett, ami végzetesnek bizonyult. Ugyan a szezon végén még visszatért két meccs erejéig, a szezon végén ingyen távozott a portugál élvonalbeli Pacos Ferreirába, ahol remekül teljesített. 2016-ban (mindössze 25 évesen) a dél-koreai másodosztályú Bucheon FC-be szerződött, de csupán fél évig tartott az ázsiai kaland. Újra Portugália felé vette az irányt, a CD Feriense tárt karokkal várta; azóta is itt futballozik. Tavaly kiestek az élvonalból, így jelenleg a másodosztályban rúgja a bőrt.

 

 

Vitor Gomes – középpályás (2013 -2014)

 40 meccs ⚽ 1 gól   2 gólpassz

ℹ A portugál élvonalbeli Rio Ave FC csapatától érkezett kölcsönben 2013 telén, majd fél évvel később José Gomes edző úgy döntött, hogy szeretné végleg a csapatában tudni honfitársát, ezért aktiválták a szerződésben szereplő opciós jogot. A 2013/2014-es szezonban végig alapembernek számított, azonban Joan Carrillo érkezésével létszámfölöttivé vált, így visszatért a portugál ligába, méghozzá a Moreirense FC-hez. Rendszeres játéklehetőséget kapott, ám a 2015 januárjában mégis kölcsönben távozott a török élvonalba. Visszatérése után újra teljesértékű tagja, sőt kulcsembere lett a Moreirense keretének, majd két évet lehúzott a szintén portugál Desportivo Avesnél, de második szezonjában már csak kiegészítőemberként számoltak vele, ezért tavaly nyáron ismét légiósnak állt. Azóta a ciprusi Omonia Nicosia együttesét erősíti – mindent elmond szerepéről, hogy 13 bajnoki meccséből tizenkettőt végigjátszott.

 

 

 Nildo Petrolina – szélső (2013 -2014)

 24 meccs ⚽ 2 gól   5 gólpassz

ℹ Hasonló utat járt be, mint honfitársa, Vitor Gomes. Ő is a portugál ligából érkezett, ő is José Gomes kérésére, az ő sorsa is Carrillo érkezésével pecsételődött meg. Távozását követően három portugál klubban is szerepelt (FC Arouca, Moreirense FC, Desportivo Aves – utóbbi kettőben ugye Vitor Gomes is játszott), mielőtt a szaúdi ligában szereplő Al-Taawonhoz szerződött 2019 januárjában.

 

 

Zé Luís – csatár (2013 -2014)

 29 meccs ⚽ 10 gól   5 gólpassz

ℹ Messze a legnagyobb karriert futotta be a Viditől távozó légiósok közül. Csupán egy évet szerepelt kölcsönben Fehérváron, de mindent elmond róla, hogy miután visszatért a 2013/2014-es szezon végén a Bragához, a csapat első számú gólvágója lett – nem is csoda, hogy egy év után 6,5 millió eurót fizetett érte a Szpartak Moszkva. Négy idényt húzott le az oroszoknál, s ugyan a gólokat nem szórta eszeveszetten, sokoldalúsága és sebessége miatt nemzetközileg is elismert futballistává nőtte ki magát. Jelenleg az FC Porto alkalmazásában áll és élete szezonját futja, 12 bajnoki meccsen 7 gólt szerzett, amivel vezeti a házi góllövőlistát. Értéke a Transfermarkt szerint jelenleg 10 millió euró.

 

Juan Calatayud – kapus (2013-2015)

 59 meccs   29 kapott gól nélküli meccs

ℹ 2015 nyarán ingyen távozott Fehérvárról az akkor már 36 éves kapus, aki egy évet még lehúzott az indiai bajnokságban, majd hazatért a spanyol negyedosztályba, ahol egy szezon után szögre akasztotta a kesztyűjét. Jelenleg a Málaga akadémiáján dolgozik kapusedzőként, de nem csupán a futball mellett találta meg a számításait, tavaly sokáig úgy tűnt, hogy elindul Antequera város polgármesteri választásán, de végül visszalépett.

 

 

Arturo Álvarez – szélső (2013-2015)

 64 meccs ⚽ 9 gól   13 gólpassz

ℹ A 44-szeres el salvadori válogatott futballista két és fél emlékezetes esztendőt töltött Fehérváron, mielőtt közös megegyezéssel felbontották a szerződését. Az MLS-ben kötött ki, ahol megfordult a Chicago Fire és a Houston Dynamo együttesénél is – utóbbival US Open-kupát nyert. Tavaly márciusban szögre akasztotta a cipőjét.

 

Dinko Trebotics – középpályás (2014-2016)

 45 meccs ⚽ 4 gól   4 gólpassz

ℹ A horvát élvonalból érkezett az NB1-be, ahol meghatározó játékossá nőtte ki magát, de két év után ingyen távozott az izraeli Bnei Yehudába. Később futballozott még a norvég, horvát bajnokságban, mielőtt a Dinamo Minszkhez szerződött, ahol Európa Liga-selejtezőn is kipróbálhatta magát. Idén januárban jelentette be a Kaposvár, hogy fél évre kölcsönveszi, de a Puskás Akadémia ellen még nem volt a keret tagja.

 

Marko Pajac – balhátvéd (2014-2015)

 4 meccs

ℹ Az ő személye kivétel, hiszen nem lépett pályára legalább tíz mérkőzésen, de impozáns karriert futott be a még mindig csak 26 esztendős horvát futballista. Ugyan Fehérváron közel sem váltotta meg a világot, a szlovén Celjében nyújtott teljesítményével kiváltotta útlevelét Olaszországba, ahol jelenleg a Genoa kölcsönjátékosaként idén 11 bajnokin is szerepelt. Értékét a Transfermarkt 1,5 millió euróra taksálja.

 

Kees Luijckx – védő (2015. jan. -2015. aug.)

 13 meccs

ℹ A komoly Eredivise-múlttal rendelkező holland futballista nagy reményekkel érkezett Székesfehérvárra, ahol Bernard Casoni kinevezése után kegyvesztetté vált, ezért fél év után felbontották a szerződését. A dán élvonalbeli SönderjyskE csapatához szerződött, ahol a mai napig meghatározó játékos.

 

 

Rémi Maréval – balhátvéd (2015. jan. – 2015. aug.)

 10 meccs   1 gólpassz

ℹ A háromszoros martinique-i válogatott Maréval hasonló utat járt be Magyarországon, mint amilyen Luijckx. Francia és belga élvonalbeli tapasztalattal érkezett Székesfehérvárra, de az edzőváltás és a légiósszabály miatt partvonalon kívülre került, amivel véget is ért a profi pályafutása, hiszen azóta a francia amatőrbajnokságban szereplő US Ezanville csapatában futballozik.

 

Mirko Ivanovski – csatár (2015-2016)

 26 meccs ⚽ 3 gól   2 gólpassz

ℹ A macedón center nagy reményekkel érkezett a CFR Clujtól, de hiába kapott rendszeres játéklehetőséget, nem sikerült meggyőznie a fehérvári vezetőket, így egy év után Törökországba távozott. Később megfordult a horvát élvonalban, egy évig szerepelt a Hajduk Splitnél, jelenleg pedig a Diósgyőr alkalmazásában áll.

 

 

Asmir Suljics – szélső (2015-2018)

 78 meccs ⚽ 15 gól   16 gólpassz

ℹ A bosnyák-magyar kettős állampolgárságú szélső az Újpest csapatától érkezett Fehérvárra, ahol három esztendő alatt a klub meghatározó játékosává nőtte ki magát. Ugyanakkor hiába nyújtott a pályán jó teljesítményt, mentális problémákkal küzdött, ami azóta is kísérti a pályafutását. 2018 nyarán aláírt a Wisla Krakkóhoz, de alig egy hónap alatt felbonttatta a szerződését, s végül az NK Olimpija Ljubljánánál kötött ki, ahol bő egy év alatt 52 meccsen lépett pályára (6 gól/14 gólpassz), de 2019 szeptemberében visszatért Lengyelországba, a Zaglebie Lubin együtteséhez. Nem hozott szerencsét számára az Ekstraklasa, hiszen mindössze hat meccsen lépett pályára, mindannyiszor csereként. Jelenleg 28 éves és szabadon igazolható – lehet, hogy visszatér az NB1-be?

 

Alhassane Soumah – csatár (2015-2016)

 16 meccs ⚽ 1 gól

ℹ A Juventus Primaverából érkezett kölcsönben az akkor 19 éves guneai támadó Magyarországra. Tizenegyszer is pályára lépett az NB1-ben, igaz, többnyire csak időhúzó csereként, de például ősszel a Diósgyőr és Fradi ellen a kezdőcsapat tagja volt. Tavasszal már a keretbe sem tudta magát beverekedni, ezért érthető, hogy nem tartott rá igényt a szakmai stáb. Távozását követően a Juventus félévente adta kölcsön: szerepelt a belga, osztrák és svájci másodosztályban is, de végül egyik klub sem szerződtette, ezért a Juventus 2019 nyarán szerződést bontott vele – azóta szabadon igazolható.

Patrice Evra vs. Alhassane Soumah

 

 

Danko Lazovics – csatár (2016-2018)

 80 meccs ⚽ 34 gól   29 gólpassz

ℹ Az egész ország felkapta a fejét, amikor a Videoton 2016-ban bejelentette, hogy szerződtetik a 47-szeres szerb válogatott Danko Lazovicsot. Komoly nemzetközi referencia állt az ő neve mellett, több mint százszor lépett pályára a holland óriás PSV-nél, játszott a Feyenoordban, a Zenitben, de a Bundesligában is kipróbálhatta magát. Nem is okozott csalódást, az NB1 egyik legkiemelkedőbb játékosaként emlegették – és nem csupán a Vidi-drukkerek. Azonban nem csupán a góljai, gólpasszai, klasszis megoldásai miatt maradt emlékezetes, hanem a színészkedései is belevésődtek a szurkolók fejébe. Végül 2018-ban hiába jutott be az Európa Liga csoportkörébe a fehérvári együttes, váratlanul bejelentette a visszavonulását. Azóta nem tudni, mi történt vele.

 

 

Marko Scsepovics – csatár (2016-2019)

 114 meccs ⚽ 47 gól   24 gólpassz

ℹ Ha a góljainak a számát nézzük, azt láthatjuk, hogy az elmúlt öt év során ő volt a legeredményesebb légiós Székesfehérváron. Az Olympiakostól érkezett és kiválóan indult a magyarországi karrierje: első NB1-es szezonjában 24 meccsen 13 gólt szerzett és 7 gólpasszt adott. Három teljes idényt töltött a csapatnál, s mindháromszor legalább tíz gólt szerzett a bajnokságban. Játszott az Európa Liga-csoportkörben is, mondhatni alapember volt Marko Nikolics csapatában. Nyáron a csúfos EL-kudarc után – talán a szurkolók nyomása miatt – azonban kegyvesztetté vált, s távoznia kellett; a török Rizespor pedig 800 ezer euróért kivásárolta a szerződéséből. Azóta a Süper Ligben futballozik, nem alapember, de 10 bajnokit lejátszott már ebben az idényben – javarészt csereként.

 

Mirko Marics – csatár (2017. febr. -2017. szept.)

 22 meccs ⚽ 2 gól   2 gólpassz

ℹ A horvát center kétszeres válogatottként érkezett a Csikvári útra 650 ezer euró fejében a Dinamo Zágrábtól. Talán ő sem gondolta volna, hogy összesen fél esztendő jut majd neki, ám mégis így lett. Az Osijek szerződtette, amit nem is bánt meg, hiszen azóta valósággal szárnyal a 24 éves támadó. 96 meccsen lépett pályára az eszéki klub színeiben, ezalatt 47 gólt szerzett és 17 gólpasszt osztott ki. Jelenlegi értékét 4 millió euróra becsüli a Transfermarkt. Lehet, korai volt megválni tőle?!

 

 

Stefan Scsepovics – csatár (2018 -2019)

 20 meccs ⚽ 7 gól   3 gólpassz

ℹ Marko Scsepovics fivére nagy csinnadrattával érkezett a spanyol első osztályú Getafe együttesétől. Nem csoda, hogy tűkön ülve várták őt a szurkolók, hiszen az Azulones-en kívül megfordult a Sampdoriánál, a Club Brugge-nél, a Celticnél és a Sporting Gijónnál is, ráadásul nyolcszor magára ölthette hazája mezét is. Nem sikerült azonban megvetnie a lábát Magyarországon, annak ellenére sem, hogy becsülettel szórta a gólokat a bajnokságban, érkezését követően egy bajnokit leszámítva az összesen kezdőként lépett pályára, egészen a 2018/2019-es szezon kezdetéig, ahol ugyan első két fordulóban még a keret tagja volt, hirtelen eltűnt a szemünk elől. Száműzték a második számú csapatba, majd szerződést bontottak vele, ő pedig a lengyel élvonalbeli Jagielloniába szerződött. Egy év alatt alig-alig kapott játéklehetőséget (főleg sérülés miatt), idén januárban pedig távozott: aláírt a japán másodosztályú Machida Zelviához.