Labdarúgás

Indul az NB2: Toronymagasan a DVSC és a Vasas a feljutás esélyese

2020. július 31.

Hamarosan felharsan az első sípszó: kezdetét veszi a magyar Merkantil Bank Liga, amit minden eddigi szezonnál nagyobb várakozások kísérnek. A húszcsapatos mezőny hemzseg a korábban NB1-ben is jelentős szerepet betöltő együttesektől. Ebben a cikkben összeszedtük az oddsok alapján három legesélyesebb csapatot a bajnoki címre, illetve néhány érdekességet a rajtról! 

 

1, Debrecen nyeri a bajnokságot – 1,90

Fotó: DVSC.hu

 

A papírforma alapján végső győzelemre legesélyesebb az elmúlt húsz évben hét bajnoki címet szerző Debrecen, akik bő egy esztendeje még bronzérmesként az Európa Ligában tehették próbára magukat; a tavalyi szezonban viszont nem sikerült kiharcolniuk a bennmaradást. Az elmúlt hetek intenzíven teltek a cívisvárosban, a stafétabotot Szima Gábortól átvette az önkormányzat, a visszavonuló Tőzsér Dánielt pedig kinevezték a klub történetének első sportigazgatójának. Nem csak a vezetőségben, a játékoskeretben is jelentős változásokat eszközöltek: 16 játékos távozott és 9 érkezett. Az NB2-re vonatkozó szabályok szerint külföldi játékost nem alkalmazhatnak a klubok, így a Loki kénytelen volt megválni a légiósaitól. Így a tavalyi házi gólkirály Tunde Adeniji a kínai másodosztályba, Nikola Trujics a görög Európa Liga-induló AEL Larissába szerződött, Haruna Garbával és Luka Milunoviccsal pedig szerződést bontottak. Az érkezők között számos debreceni kötődésű futballistát találunk: a 21-szeres válogatott Korhut Mihály és a 34-szeres válogatott Varga József mindenképpen erősítésnek tűnik, de Sós Bence, Tischler Patrik és Poór Patrik is jelentős élvonalbeli tapasztalattal rendelkeznek. További fontos tényező lehet, hogy a csapat magja együtt maradt, egyetlen alapember sem intett még búcsút a csapatnak, kivéve persze a csapatkapitányként visszavonuló Tőzsér Dánielt. Ahelyett, hogy gyengült volna a keret, talán még erősebb is lett, és a hírek szerint van még néhány igazán nagy név a klubvezetők tarsolyában, akiket szeretnének a Nagyerdőre hozni… 

 

2, Vasas nyeri a bajnokságot – 2,40

Fotó: Vasasfc.hu

A hatszoros magyar bajnok együttes ugyan nem határozta meg olyannyira a XXI. század magyar futballját, mint a Loki, három bajnoki bronzéremmel azért mégiscsak bővült a klub dicsőséglistája. Debreceni riválisukhoz hasonló utat jártak be: 2017-ben még a dobogó harmadik fokán ünnepelhettek, egy évvel később viszont egy osztállyal lejjebb kényszerültek. Harmadik NB2-es szezonja ez sorozatban az angyalföldi csapatnak, ez idő alatt pedig alapos átalakuláson ment át a klub. Új tulajdonos lett, kicserélődött a vezetőség, ifj. Bene Ferenc személyében új edző került a csapat élére. Az új tulajdonosok által kivőbültek a klub anyagi lehetőségei is, az elmúlt egy évben alaposan megerősítették a játékoskeretet. Olyan futballistákat sikerült megszerezniük, mint az izraeli élvonalból hazatérő Vernes Richárd, az egyszeres magyar válogatott Tóth Bence, a tavaly télen az Újpest házi gólkirályaként távozó Feczesin Róbert, de a tavalyi NB1-es gólkirály Radó András és az Újpest korábbi csapatkapitánya, Litauszki Róbert is nagy fogásnak tűnnek. Nem beszélve a tavalyi szezonban Magyar Kupa-ezüstérmes Mezőkövesd két kulcsemberéről, Pekár Lászlóról és Silye Erikről. Érdemes lesz figyelni a magyar futball egyik legnagyobb tehetségeként számon tartott 16 éves Sztojka Dominiket, aki Újpestről érkezett a XIII. kerületbe, és vélhetően a felnőtt keret tagjaként kezdi meg az új idényt. Egyértelműen látszik, a cél egy NB1-ben is meghatározó csapat felépítése. És, hogy mire lehet képes ez az új Vasas? A csapat tavalyi, ifj. Bene Ferenccel mutatott játékát és az erősítéseket elnézve felvehetik a versenyt a Debrecennel a bajnoki aranyéremért vívott harcban. Afelől kétségünk nem lehet, hogy lendüles, élvezetes, látványos támadófutballt láthatunk majd az angyalföldiek részéről…

 

3, Kaposvár nyeri a bajnokságot – 8,00

MTI/Czeglédi Zsolt

A somogyi együttes csontutolsóként búcsúzott az élvonaltól, a nyár óta pedig inkább erősödött, mint gyengült a keret – amely még formálódni látszik. Távozott a Kaposvár tavalyi legjobbja, a bajnoki idényt 6 góllal és 6 assziszttal záró Ádám Martin (-> Paks); az alapemberek közül pedig Foro Marcell visszavonult, Hegedűs Dávid Egerbe igazolt, Andriy Yakymiv és Dinko Trebotics pedig a légiósszabály miatt szintén elhagyták az együttest, de a tavasszal Debrecentől kölcsönvett Bévárdi Zsombor és Pintér Ádám sem a keret tagja már. Jelentős élvonalbeli tapasztalattal rendelkező játékos egyetlen van az érkezők között, a szlovák Fortuna Ligát és az NB1-et is megjárt, de a dél-koreai másodosztályból hazatérő Szarka Ákos személyében. Szeptember 22-ig nyitott az átigazolási szezon, a lehetőség adott, hogy a csapatot megerősítsék, az viszont egyelőre talán kijelenthető: a többi feljutásra esélyes csapat játékosállományát elnézve csodaszámba menne egy újabb kaposvári feljutás. De mint tudjuk, két éve már megtörtént… 

 

Az oddsok alapján felsorolt három csapat a bajnoki címre legesélyesebb. Ettől függetlenül nem mehetünk el szó nélkül olyan klubok mellett, mint a Győri ETO (16,00), a Szeged (21,00), a Haladás (21,00), a Nyíregyháza (61,00), a Békéscsaba (67,00) vagy esetleg a frissen feljutó Pécs (101,00). Külön pikantériája az idei bajnokságnak, hogy két olyan vidéki város is van, amely nem egyedüliként képviselteti magát a mezőnyben (pl. Győri ETO – Gyirmót, Debreceni VSC – DEAC), így számíthatunk helyi rangadókra is. 

A legidősebb átlagéletkorú kerettel a feljutó DEAC (27,0 év) rendelkezik a mezőnyben, amelyben találhatunk jó néhány magyar szinten jól csengő nevű futballistát. Ilyen például Ibrahima Sidibe, Luis Ramos vagy Rezes László, de itt futballozik a korábbi DVSC-legendának, Sándor Tamásnak a fia, ifj. Sándor Tamás, vagy a ferencvárosi Sigér Dávidnak az öccse, Sigér Ákos is. A játékosok között számos olyan futballistát találunk, aki korábban már viselte a DVSC mezét. 

A legfiatalabb átlagéletkorú kerettel a másik feljutó, a Szentlőrinc SE (23,00) rendelkezik a mezőnyben, ahol egyetlen 29 évnél idősebb futballista sincs a játékosok között. Ezzel szemben a keret 63 százaléka 23 éves vagy fiatalabb, így igazi kuriózumnak számítanak még az NB2 mezőnyében is. Tavaly nyáron a bajnokság elindulása előtt gyakorlatilag a teljes keretet kicserélték, tizennégy játékos távozott, a helyükre pedig fiatal futballisták érkeztek, és végül alig több, mint 21 éves átlagéletkorral rendelkező játékosállománnyal sikerült kiharcolniuk a feljutást. A NB2-re megerősítették a keretet, kölcsönben érkezett például az Atalanta akadémiáján pallérozódó Forgács Dávid vagy a Topolyától szerb élvonalbeli rutinnal is rendelkező Sinkovics Dávid, de négy tizenéves MTK-akademista is a baranya megyei együttesnél kezdi meg 2020/2021-es idényt. 

 

Melyik megye dominálja a mezőnyt?

Tizenöt megye képviselteti magát a húszcsapatos mezőnyben, egyedül Zala, Tolna, Nógrád, Heves és Bács-Kiskun megyéből nem találhatunk együttest az idei bajnokságban. 

 

2 csapat:

Baranya megye: Pécs, Szentlőrinc SE

Budapest: Soroksár, Vasas

Győr-Moson-Sopron megye: Gyirmót, Győri ETO

Hajdú-Bihar: DVSC, DEAC

Somogy megye: Kaposvár, Siófok

 

1 csapat:

Békés megye: Békéscsaba

Borsod-Abaúj Zemplén megye: Kazincbarcika

Csongrád megye: Szeged

Fejér megye: Csákvár 

Jász-Nagykun-Szolnok megye: Szolnok

Komárom-Esztergom megye: Dorog

Pest megye: Budaörs

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Nyíregyháza

Vas megye: Szombathelyi Haladás

Veszprém megye: Ajka